background preloader

חומצות ובסיסים

Facebook Twitter

‫חומצות ובסיסים מט"ח‬‎ ניפוח בלון בלי להתאמץ! – באמצעות הכוח של הכימיה. בניסוי הזה ננפח בלון באמצעות תגובה כימית, בלי שום מאמץ פיזי. ציוד בלון בקבוק (עדיף קטן יחסית) כפית אבקת סודה לשתייה (אפשר לקנות בכל סופרמרקט) חומץ מגש (כדי לעשות עליו את הניסוי ולמנוע לכלוך. מהלך הניסוי את מהלך הניסוי אפשר לראות בסרטון הבא: הערה: אפשר גם להפוך את סדר הדברים – למלא את הבקבוק בחומץ עד כמחצית מגובהו, ולמלא את הבלון בזהירות בשתיים-שלוש כפיות של אבקת סודה לשתייה, אבל זה קצת יותר קשה לביצוע. הסבר החומץ, שנוסחתו הכימית היא: CH3COOH, הוא חומר חומצי (כפי ששמו מעיד עליו); הסודה לשתייה, NaHCO3, היא חומר בסיסי, וביחד הם מגיבים במה שנקרא "תגובת חומצה-בסיס".

(aq) מסמל חומר מומס במים; ((l מסמל מצב צבירה נוזלי; ו-((g מסמל מצב צבירה גזי. כששופכים את החומץ על אבקת הסודה לשתייה רואים מיד הרבה בועות – זה הגז שנפלט. מעניין לציין אפשר להשתמש באותה תגובה כימית כדי לבצע ניסוי שיוצר הר געש של קצף. ד"ר אבי סאייג מכון דוידסון לחינוך מדעי מכון ויצמן למדע הערה לגולשים אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. Acid-Base Reactions in Solution: Crash Course Chemistry #8. Acids, Bases, and pH. Ynet עוגות למתחילים: בית ספר לעוגות בחושות. כשמצוין במתכון קמח, הכוונה היא לקמח רגיל, כלומר קמח לבן, שלצדו תופיע גם אבקת אפייה או אבקת סודה לשתייה, או שתיהן גם יחד. כשמופיע קמח תופח, אין צורך בשתי אבקות אלה. אם מתכון מציין קמח תופח ובדיוק אין לכם בבית (או שמתחשק לכם לחסוך קמעה), ניתן להשתמש בקמח רגיל בתוספת של כפית אבקת אפייה לכל כוס קמח. במידה ותרצו להמיר את הקמח הלבן בקמח מלא, לדברי שף-קונדיטור אורן גירון ("עושים בישול"), יש להמיר עד 50% מסך הקמח בקמח מלא, ולהגדיל במקביל את כמות הנוזלים ב-15-20%, משום שסובין החיטה, הקיים בקמח המלא, סופח נוזלים.

חשוב לנפות הן את הקמח והן את האבקות, מכמה טעמים, שאינם בהכרח נוגעים לכשרות: כדי לנפות חרקים, במידה ויש, וכדי להשיג איחוד מושלם של הקמח עם האבקות במטרה למנוע טעם מתכתי. בהמשך נחסך גם הצורך בערבוב מיותר, ומושגת תוצאה אוורירית יותר. כיצד מנפים? בעזרת נפה או כוס לניפוי, שניתן לקנות בכל חנות מתמחה או חנות כלי בית. (צילום: אסף אמברם ) מה ההבדל בין אבקת אפייה ואבקת סודה לשתייה? מדוע מתכונים מסוימים מכילים גם אבקת אפייה וגם אבקת סודה לשתייה? קצת מידע שימושי: כוס קמח שוקלת 140 גרם. הקצפת חלמונים. The Elephant's Toothpaste Experiment - ScienceBob.com. More science videos on Science Bob’s YouTube Channel You will need A clean 16 ounce (473 ml) plastic soda bottle or a water bottle.20-Volume hydrogen peroxide liquid (20-volume is a 6% solution that is stronger than what you find in most pharmacies.

It is typically used for lightening hair and is found at many beauty supply stores. You can use the 3% hydrogen peroxide found in pharmacies, but the reaction will be a bit smaller)1 Tablespoon (15ml – one packet) of dry yeast3+ Tablespoons (15 ml) of warm waterLiquid dishwashing soapFood coloringSmall cupFunnelSafety gogglesAdult help NOTE: The foam could overflow from the bottle, so be sure to do this experiment on a washable surface, or place the bottle on a tray. CAUTION: The unreacted hydrogen peroxide can irritate skin and eyes. What to do Can I touch the foam? (If you use the 3% hydrogen peroxide found in most pharmacies, then the foam can be touched safely.) How does it work? Foam is awesome! Make it an experiment: Science Bob. איך עובדות סודה לשתיה ואבקת אפיה? | מדע בצלחת. על הכימיה של פנקייקים ומאפינס, סוד הפעולה הכפולה ואיך מקבלים פרעצלים שחומים בספר הבישול שלה, The Art of Cookery , שהתפרסם ב-1747 והפך לפופולארי ביותר באנגליה ובמושבותיה בצפון אמריקה, כללה המחברת חנה גלאס (Hannah Glasse), גם מתכון להכנת עוגה.

המתכון כלל ערבוב של הרכיבים ביד או בכף עץ במשך שעה תמימה! היום, לשמחתנו, הכנת הבצק של אותה עוגה לוקחת מספר דקות, וזאת לא רק עקב המצאת המערבל או מעבד המזון, אלא בעיקר הודות להמצאה חשובה אחרת: אבקת האפייה. אחד השלבים החשובים באפיה הוא הפיכת תערובת הרכיבים לבצק שייתן מאפה תפוח ובעל נפח. התפיחה מתרחשת בזכות היווצרות בועות וכיסי אוויר בבצק בעקבות ערבוב, ערבול, טריפה ולישה. כל כיסי האוויר נוצרים בשלב הכנת הבצק, ולא ניתן להוסיף עוד כאלה בהמשך עיבוד המאפה.

מה שכן ניתן לעשות הוא להגדיל אותם על-ידי מילוי שלהם בגז: אדי מים, שנוצרים בזמן האפייה, או פחמן דו-חמצני, שנוצר בעקבות פעילות של שמרים, סודה לשתיה או אבקת אפיה. סודה לשתיה סודה לשתיה היא אבקה בסיסית המכילה את המלח נתרן מימן פחמתי (סודיום ביקרבונאט, NaHCO3). אבקת אפיה מהמדורה למעבדה הפעולה הכפולה מתכונים ופשרם. כח הכימיה – חומצות ובסיסים. חומצות ובסיסים הם חומרים אשר גורמים לעליית ריכוזי יוני ההידרוניום (+H3O וההידרוכסיד -OH בהתאמה) בתמיסה. ליונים הללו יש השלכות עצומות על תגובות רבות ועל יציבות של חומרים רבים. תחילה נבין את תכונותיהם של החומצות והבסיסים וכיצד נותנים להם שמות ונוסחאות. בהמשך נראה מהי תגובת סתירה בין חומצה לבסיס, מהו pH וכיצד ניתן לזהותו, ולבסוף נלמד בקצרה על תיאוריה אלטרנטיבית להגדרת חומצה ובסיס. המצגת מבוססת על המצגת power of chemistry אשר נכתבה בידי Mark Rosengarten מורה לכימיה מארה"ב. המצגת תורגמה ונערכה בידי צוות אתר דוידסון אונליין. זהו החלק השביעי בסדרה בת 9 מצגות העוסקות בתחומים השונים של הכימיה הכללית.

מאת: ארז גרטי המחלקה לכימיה ביולוגית מכון ויצמן למדע הערה לגולשים אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. כרוב משנה צבעים. בניסוי הזה נלמד איך להפיק צבע מכרוב סגול ואיך אפשר לגרום לו לשנות את צבעו. הניסוי מחייב השגחה של מבוגר! ציוד כרוב סגול קנקן או קערה או צנצנת גדולה 5 כוסות 5 כפיות מסננת תה קטנה (לא חובה) חומר לניקוי אסלות (יש להשתמש בחומר חסר צבע) חומץ מלח בישול סודה לשתייה אבקת כביסה כל חומר אחר (מומס במים) שתרצו לבדוק מהלך הניסוי את מהלך הניסוי אפשר לראות בסרטון הבא: הסבר בתוך עלי הכרוב יש קבוצה של חומרים שנקראת אנתוציאנינים, שמגנים על הצמח מפני קרינת השמש (כמו שעושה קרם ההגנה שאנחנו מורחים על עורנו בחוף הים).

נוסף על ההגנה מפני השמש מתברר שהחומרים הללו יכולים לשמש כחומרי בחן – אינדיקטורים, כלומר חומרים שמשנה את צבעם כשמערבבים אותם עם חומרים אחרים שהם חומצות או בסיסים. למשל: אנתוציאנין סגול + חומצה --> תוצר בצבע אדום. דרגת החומציות או הבסיסיות של חומר נמדדת בסולם pH, כך שמספרים נמוכים משבע בסולם הזה מעידים על תמיסות חומציות, מספרים גבוהים משבע מסמלים תמיסות בסיסיות ומספרים קרובים לשבע מסמלים תמיסות נייטרליות מבחינת רמת החומציות/בסיסיות שלהן. ד"ר אבי סאייג מכון דוידסון לחינוך מדעי מכון ויצמן למדע.