background preloader

Muut opetusmateriaalit

Facebook Twitter

Kartat ja kartta-aineistot

Tilastot ja tietokannat. Kestävä kehitys. Ympäristökasvatus. Kansainvälisyyskasvatus. Ilmastonmuutos. Kevennykset. Rentoutuminen. Recording History With Students - Tools & Ideas. Classroom Activities | Earth Science Week. Create your own animated video - Explee. Monikäyttöinen Thinglink – esimerkki digitarinoinnista. Pieni on usein kaunista ja väline per tarkoitus. Suomalaissyntyinen sosiaalisen median palvelu Thinglink on osoittautunut yksinkertaisuudessaan kerrassaan verrattomaksi myös opetuskäyttöön.

Palvelun kaupallinen menestyshän taisi syntyä sillä, että yritykset julkaisivat kuvia, joista pääsi suoraan tilaamaan kuvan tuotteita. Thinglinkin maksuttomaan profiiliin voi ladata 100 kuvaa. Kuvaan voi pisteitä, joissa voi olla tekstiä, kuvia, videoita ja muuta verkkoon jaettua sisältöä. Pohjakuvana voi olla vaikka pelilauta ja pisteissä pelin tehtäviä tai pohjakuvana voi olla esimerkiksi solu soluelimineen ja pisteissä selittäviä videoita. Rakentelen itse parhaillaan Thinglinkillä muistelutarinaa omasta blogien ja wikien opetuskäytöstä. Kuljeta hiirtä tai mobiililaitteella sormea kuvan päällä, niin sisältöpisteet aktivoituvat. Thinglinkin voi upottaa verkkosivuille. Päivitin vuodelta 2012 ollutta Thinglink-ohjetta. Tk-2015.pdf. QR- koodeja lintupaikoille ja lintutenttiin | Aken mediaa. Lintupaikka- koodia lukemassa Puutossalmella 2.4.2015 QR- koodeja käytetään monessa eri tarkoituksessa ja monessa paikassa. Tässä on nähtävissä kolme koodia ja kaksi esimerkkiä niiden käytöstä lintuharrastuksessa ja lintujen tunnistamisessa.

Lintuyhdistys Kuikan lintupaikoille on tarkoitus laittaa QR- koodeja, joiden kautta pääsee netissä tutustumaan ko. paikkaan ja edelleen Kuikan toimintaan muutenkin. Olen tehnyt ohjeen QR- koodien tekemiseen tässä tarkoituksessa, mutta se toki soveltuu muuhunkin käyttöön – Ole hyvä! Ohje pdf- muodossa Googlen dokumenttina Tässä linkkilistaa aiheesta ja kolme sivua, joilla niitä voi tehdä: Toisena esimerkkinä on aikoinaan työpaikan virkistyspäivään tekemäni lintujen tunnistus, jossa käytin QR- koodeja: Siitä vaan lintuja ensin äänestä ja sitten kuvasta tunnistamaan! Tässä alla on ohje ja lintutentti upotettuna tähän artikkeliin. Ohje QR- koodien tekemiseen Lintutentti äänen ja kuvan perusteella Kiirastorstaista pääsiäisaamuun.

Mobiilisovellukset opetuksessa. Mobiilivälineitä on testattu Helsingin kouluissa innokkaasti jo muutaman vuoden ajan. Opettajat ja oppilaat ovat ottaneet uudet välineet innolla vastaan. Eikä ihme! Mobiilivälineiden tuoma uudenlainen oppimisen kulttuuri antaa oppimiseen ja opettamiseen monia uusia mahdollisuuksia, joista ei voinut vuosikymmen sitten edes uneksiakaan. Tästä innosta syntyvästä osaamisen kehittymisestä haluamme jakaa kaikille, jotka haluavat olla kehityksessä osallisina. Mobiiliuteen liittyy myös jakamisen ja osallistumisen mahdollisuus, joka mahdollistaa hyvässä ja pahassa uusia asioita opetuksessa. Muutoksessa oleminen vaatii tarkkuutta ja selkeyttä. Helsingissä käynnissä olevat mobiilioppimista edistävät hankkeet löytyvät Mediakeskuksen sivuilta kootusti. Tälle sivustolle on koottu peruspaketit sovelluksista kustakin kolmesta käyttöjärjestelmästä (iOS, Android ja Win8), jotka ovat tällä hetkellä markkinoilla hallitsevassa asemassa (9/2014).

Workflow: Aikajanat. Mobiililaitteiden käyttöön liittyvissä keskusteluissa törmää usein käsitteeseen workflow. Suora käännös on työnkulku, mutta TVT:n maailmassa sillä on erityinen merkitys, jossa luominen / tuottaminen yhdistyy tehokkuuden / voimaantumisen kautta osallistumiseen / jakamiseen. AppStoresta ja muista sovelluskaupoista löytyy tuhansia ohjelmia, jotka hoitavat tietyn asian todella hyvin. Ne eivät kuitenkaan välttämättä toimi ihmisten tarpeiden mukaan, vaan hoitavat niistä vain osan. Niinpä onkin hyvä oppia yhdistelemään eri ohjelmia ja tarvittaessa jopa itsekin koodata sellainen.

Edelliseen kirjoitukseeni tein aikajanan ThingLink-ohjelmalla. Workflow: Aikajanat 1. Luo aikajana ohjelmalla Timeline Generator 1.0. 2. Käytä ohjelmaa Photogene rajataksesi ("crop") kuvasta pelkän aikajanan. 3. Home. Joko opettajien kesken kokousaika on luovaa yhteisaikaa? Yhteinen aika on arvokasta aikaa. Kokoukset vedetään usein edelleen vanhalla kaavalla, vaikka mobiilivälineet ja verkon erilaiset hyvät apuneuvot mahdollistaisivat kokouskäytänteitten uudistamisen. Muistan, kun eräs digitaitava rehtori jo useampi vuosi takaperin päätti hyödyntää tuoreita mobiililaitteita opekokouksissa. Kaikilla oli käsissään jaettu dokumentti, joka päivittyi kokouksen edetessä ja johon jokainen saattoi kirjoittaa.

Pieni suuri mullistus. Kymmenisen vuotta takaperin meillä oli aikuislukioitten opinto-ohjaajien verkko-opohanke, jota pyrimme toteuttamaan hankkeen sisällön mukaisesti hyödyntäen verkkoa kaikessa mahdollisessa. Kirjoitin äsken työblogiimme digitaalisista kokouskäytänteistä ja talletan tähänkin kyseisen bloggauksen, koska koulumaailman hankekokouksia ja muita rutiinikokouksia kannattaa ajatella uusiksi. Alla oleva teksti julkaistu alun perin Ideatarhurit-blogissa 27.3.2015: Olen vanha järjestöjyrä. Teens From Around the World Skype Each Other. This Is What Happens. Opetusvideon tekeminen Explain Everything -ohjelmalla. Google+Earth (kohteiden tallentaminen ohjeet) Markus Jylhä. Verkkouutiset. Verkkouutinen 4.11.2014 Opetushallitus kehittää Oppijan verkkopalvelut -hankkeessa eri-ikäisten oppijoiden ja koulutuksen järjestäjien sähköistä asiointia.

Hankkeessa toteutettavaan Opintopolku-portaaliin kootaan koulutustietoa tarjoavia palveluita sekä luodaan uusia palveluita ja niiden toteuttamista tukevia tietojärjestelmiä. Yksi Opintopolku -portaaliin valmistuvista uusista palveluista on ePerusteet. Uutta palvelua valmistellaan samanaikaisesti ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteiden ja yleissivistävän koulutuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistustyön kanssa. ePerusteet -palvelu on tutkinnon perusteiden ja opetussuunnitelmien perusteiden katselu-, valmistelu- ja julkaisualusta. ePerusteet -palvelussa opetussuunnitelmien perusteet ja tutkintojen perusteet ovat koulutuksen järjestäjien käytettävissä rakenteistetussa muodossa.

Perusteiden haku, selaus ja suodatus on kaikille avoin palvelu. Paikallinen opetussuunnitelma -työkalu ePerusteet -palvelussa Opintopolku.fi. Digital Storytelling Finland - Digitaalinen tarinankerronta - Digitalt berättande. Monilukutaidon opetus on ennen kaikkea uusien kirjoitustaitojen opetusta | Ki... 7. lokakuuta 2014 | Outi Kallionpää Täysipainoinen osallistuminen tulevaisuuden yhteiskuntaan vaatii paljon laajempia kirjoitustaitoja kuin koulun kirjoittamisen opetus tällä hetkellä tarjoaa. Uusiin opetussuunnitelmiin tuleva monilukutaito voi tarjota väylän näiden uusien kirjoitustaitojen opiskeluun, mikäli aktiiviseen osallistumiseen ja luovaan sisällöntuotantoon ohjaavat uudet kirjoitustaidot nostetaan tasaveroisesti uusien lukutaitojen rinnalle.

Uudistuksella on kuitenkin jo kiire, sillä oppilaat elävät vapaa-ajalla pitkälti jo uusien kirjoitustaitovaatimusten keskellä. Kun puhutaan kirjoittamisen opetuksesta, törmätään väistämättä englanninkieliseen literacy-termiin, joka tarkoittaa sekä lukutaitoa että kirjoitustaitoa. ”Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten tekstien tulkinnan ja tuottamisen taitoa, taitoa toimia tekstien kanssa erilaisissa tilanteissa ja erilaisia tehtäviä varten. Mitä ovat uudet kirjoitustaidot?

Tekniikkaa ja multimodaalisuutta On esseekirjoitustunti. Lähteet. Create a new strip. You are using an ancient web browser, Stripgenerator does not work properly in it.Get rid of Internet Explorer 6! Upgrade to a new version or use another browser like Chrome, Opera, Safari or Firefox. StripGenerator Say hello to manoli_martin 384,903 Members 1,063,946 Strips Sign in or register Merchandise.

Biologian ainedidaktiikka | Uusi Blogipalvelut -sivusto. QR-koodit: Oppimisen musta laatikko löytyi? Joka nurkalla näkee nykyisin mustavalkoisia, rakeisia kuvioita. Suurin osa kansasta tietää laatikon liittyvän jollain ihmeellisellä tavalla älypuhelimiin tai tableteihin - tai ainakin johonkin tietotekniseen juttuun. Vähän niinkuin viivakooditkin. Oikeastaan niihin on jo aika turtunut, kun useat tuotteet karkkipusseista auton varaosiin on varustettu noilla taikamerkeillä. Kai niitä on tehtaalla tarvittu tai jotain... Ei oikeastaan edes kiinnosta. Kyllä sietäisi kiinnostaa! Miten se toimii? No miten sen saa sitten luettua? iPhone/iPad - QR ReaderAndroid - QR DroidNokia - Suurimmassa osassa jo valmiina, OVI-palvelusta on ladattavissa useita lukijoita.

Tässä myös pieni infopaketti QR-koodeista ja eri alustoista alkuun pääsemiseksi, jos tuntuu siltä, että tarvitset vielä perusteellisempaa selvitystä asiasta: Miten niitä voisi käyttää? Noh, ihan kivoja laatikoita, mutta A) Miten niitä voisi ihan oikeasti käyttää opetuksessa? CmapTools - Download. Free Puzzlemaker. Hakugeneraattori: Wolfram|Alpha: Computational Knowledge Engine.