background preloader

U - Naturvetenskap

Facebook Twitter

Linné on line - Fysikens kosmos. Ljuset från solen är både källan till livet på jorden och det som möjliggör att vi kan studera omvärlden med våra ögon.

Linné on line - Fysikens kosmos

När vi ser oss omkring i världen registrerar våra ögon det ljus som reflekteras från de objekt vi betraktar. Våra ögon är anpassade för att ta emot eller registrera ljus från solen med de våglängder som kan passera jordens atmosfär till jordytan. Det gör att vi kan se ljus med våglängder som är mellan 4000 och 7000 Å. (Å är en längdenhet uppkallad efter Uppsalafysikern A.J. Ångström, 1 Å = en tiotusendels tusendels millimeter.) Linné (1707–1778) använde ibland enbart sina ögon när han studerade omvärlden. Författad av: Johan Rathsman och Mats Thunman. The Nine Planets Solar System Tour.

Planetariet, Astronomisk översikt. Astronomisk översikt Stjärnhimlen Stjärnornas uppkomst och utveckling Solen och planeterna Världsalltet Astronomernas verktyg och metoder Astronomins historia Stjärnhimlen När vi går ut en mörk och klar kväll och riktar blicken mot himlen, ser vi ett ojämnt fördelat myller av ljusprickar över oss.

Planetariet, Astronomisk översikt

Chemical Education Digital Library. Chemicalize.org - search engine. Första hjälpen till orbitalteori och atomens uppbyggnad. Skolkemi. Bionet - Stamceller, Längre liv, Livet med HIV, Designad baby, Framtidens mat, Vem äger dina gener? Genteknik (GMO) Gentekniknämnden. Välkommen till Gentekniknämnden Forskningsnytt Gentekniknämnden ska genom rådgivande verksamhet främja en etiskt försvarbar och säker användning av gentekniken så att människors och djurs hälsa och miljön skyddas.

Gentekniknämnden

På webbplatsen informerar vi bl.a. om genteknikens utveckling, våra yttranden i remissärenden och rapporter från nämndens konferenser och hearingar. Under "Forskningsnytt" publiceras korta referat om aktuell forskning inom genteknik och angränsande områden. På webbplatsen finns information om andra organisationers rapporter som har beröring med nämndens verksamhetsområde, en ordlista över termer som används inom genteknikområdet m.m. Skriv ut Klicka på ikonen för att skriva ut denna sida. Europarlamentets jordbruksutskott förkastar kommissionens förslag om ändring i GMO-lagstiftningen Läs mer » Vete fanns tillgängligt i Storbritannien 2000 år tidigare än vad man känt till Fältförsök med genmodifierade kålmalar i USA Analysera arvsmassor för att rädda lantrashöns Upphandling Ny rapport! Genetiskt modifierade växter. Webbsidan syftar till att ge inspiration och stöd till lärare och elever som arbetar med frågor som rör genmodifierade växter i ett samhällsperspektiv.

Genetiskt modifierade växter

Modern växtförädling och genmodifierade växter som undervisningsområde passar väl in på det som efterfrågas i skolans styrdokument: Modern växtförädling är ett viktigt och intressant forskningsområde. Genmodifierade växter har koppling till aktuella samhällsfrågor som ofta debatteras i media. Undervisningsmaterial kring genmodifierade växter i form av tidningsartiklar, TV-inslag, radioprogram, hemsidor och bloggar ger goda förutsättningar att arbeta med källkritik och argumentation. Learn Genetics. Science & Nature - Human beginnings. Understanding Evolution. National Library for the Environment. Naturvårdsverket. Klimat & energi -Greenpeace. Klimatförändringar Vi människor har gjort oss beroende av fossila bränslen som olja, kol och gas för vårt energibehov.

Klimat & energi -Greenpeace

Sedan industrialismens början har vårt användande av fossila bränslen stadigt ökat. Kol var helt avgörande för den industriella utvecklingen och under det senaste århundradet har vårt användande av olja ökat dramatiskt. Vår fossilanvändning har lett till att jordens klimat förändras och att vi nu hotas av allvarliga klimatförändringar. Se dig omkring där du sitter just nu, och fundera över föremålen du ser: skärmen du läser på, möbler, väggar och golv - vad består de av, var och hur tillverkades de och hur transporterades de? I Sverige använder vi visserligen inte kolkraft, men det hindrar inte att Vattenfall, som ägs av svenska staten, har ett flertal kolkraftverk i utlandet. De stora oljebolagen tar till allt mer desperata åtgärder för att kunna fortsätta producera olja. Orsaker till klimatförändringarna Effekter av klimatförändringarna - vad händer? Vad är fossil energi?

Hållbar utveckling (TEMA 2014)