background preloader

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket

http://www.naturvardsverket.se/

Related:  KlimatSidor med material

Kemi - www.matnat.org Vissa ord är lätta att blanda ihop för att de stavas snarlikt. Här nedan ges några vanliga exempel på när man bör hålla tungan rätt i munnen vid stavning. Glukos - GlykolGlukos är en hexos och en aldos, det vill säga en monosackarid och en enkel sockerart. Kurs - Biologi (Grundskolan) Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden som hälsa, naturbruk och miljö. Med kunskaper om naturen och människan får människor redskap för att påverka sitt eget välbefinnande, men också för att kunna bidra till en hållbar utveckling. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen.

Kristianstad kommun Kristianstad nominerad till Årets Stadskärna 2014 Kristianstad är en av två nominerade i Sverige för utmärkelsen Årets Stadskärna. Utmärkelsen går till den stad som på gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum genom samarbete med både privata och offentliga aktörer. Väder och klimat Väder: Vinden, molnigheten, nederbörden och temperaturen på en viss plats under en kortare tid. Klimat: Den typ av väder som finns i ett visst område över en längre tid. Klimatzoner: Områden som har liknande klimat räknas till samma klimatzon. Det finns fyra olika klimatzoner i världen, tre av dem förekommer i Europa.

Biologi - www.matnat.org Tecknad bild av en cell. De delar skrivna med grönt förekommer i växtceller och inte i djurceller. Vakuol är en ihålighet i cellen fylld med vätska eller luft.Cellvägg är en struktur av cellulosa som ger stadga och stöd åt växter. Lite som funktionen hos skelett.Kloroplast är en organell som innehåller klorofyll, det gröna färgämnet som bidrar till funktionen hos fotosyntesen, de kemiska processer som tillverkar druvsocker (glukos) av koldioxid, vatten och solljus.

Ekologi Nedan hittar du länkar som leder till animeringar och övningar i ekologi. (Kretsloppen ligger under en egen flik) Klicka på bilden för att lära dig och testa dina kunskaper om näringskedjan. Får du till den rätt? Organismernas roll i ekosystemet Se de 800 000 år gamla luftbubblorna som överraskade klimatforskarna SVT Vetenskap ringde Margareta Hansson, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, för att ta reda på mer om den här typen av forskning. Hur tillförlitliga är resultaten man får fram ur de här luftbubblorna? – Resultaten är väldigt tillförlitliga så länge man tittat på luftbubblor i is från Antarktis. På Grönland däremot finns det mycket stoft i isen som producerar koldioxid, så där får man osäkrare resultat. Men baserat på luftbubblorna på Antarktis kan vi med säkerhet säga att vi inte sett så höga halter koldioxid tidigare. Finns det någon problematik med den här typen av forskning?

Skolkemi - experimentlista Experimenten i alfabetisk ordning Anden i flaskanAnodisering och färgning av aluminiumAtt döda bakterier - kan Klorin & Javex va´ nå´t?Att vara kemisk detektivAvdunstning och temperaturBadbomberBensinbrandBestäm CMC för diskmedelBestämning av antalet kristallvatten i kopparsulfatBjud din jäst på matBlandningar av lösningsmedelBlev disken ren?Blå himmel och röd solnedgångBlåsa ballong med hjälp av PET-flaskaBrus-raketenBränna papperCitronbatteriCoca-Cola vs Coca-Cola lightCyanotypi - den gammeldags blåkopianDen brinnande sedelnDen bästa bulldegenDen frysande bägarenDen omöjliga tvålen - den är preparerad!Den tillknycklade plåtburkenDen tunga koldioxidenDiffusion av kopparjonerDiffusionshastigheten hos ammoniak respektive väteklorid - en jämförelseDiska med äggulaDNA ur kiwiDoft och stereoisomeriDokumentäkta bläck ur teEld - varför brinner det?

Related: