background preloader

Läsning

Facebook Twitter

Läsupplevelsekalendern. Här finns en julkalender med inriktning på gemensam läsupplevelse, högläsning, läsförståelse, samtal kring text och läsinlärning. Läsupplevelsekalendern passar för förskoleklass och åk 1. Filmerna är från UR Skola. Skoldagarna 3-7 dec, 10-14 dec och 17-20 dec är UR Skolas program Lässugen i fokus.Om LässugenSexåriga Amanda är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand - utom att läsa högt för sig själv. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar med dunder och brak i Amandas knallgula soffa. Lässtunden kan börja! Övriga dagar får de elever som vill titta på Läs med sagor hemma. Det jag också kommer uppmuntra är att de elever som ännu inte riktigt kommit igång med läsningen repeterar de avsnitt av Livet i Bokstavslandet och bokstäver vi gått igenom hittills.

Om Livet i Bokstavslandet Säsong 1. En större bild av kalendern: Läsförståelsekalendern (klicka här) Lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC! Lär dig alfabetet ända in i ryggmärgen när du leker med vårt rörelse-ABC, som såklart är helt gratis att ladda ner. Klicka på var och en av bilderna för att komma till respektive sida med en nedladdningsbar bild. Skriv antingen ut alfabetet i A3- eller A4-storlek och häng upp det på väggen eller minska fomatet på utskriften, så att du får små, små kort som barnen kan dra och leka med. Du får jättegärna ladda ner aktivitetsbladen för privat bruk och som till exempel gympa- eller skolmaterial. Däremot får du inte ladda ner och ladda upp dem som innehåll på din egen webbplats eller sälja det vidare. Bättre hälsa har låtit designa aktivitetsbladen och äger alla rättigheter till dem.

Relaterade Rörelse-ABC: Bokstaven A Ladda ner, skriv ut, lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC. 12 november, 2017 I "Barnsida: Pyssla & Lek! " Rörelse-ABC: Bokstaven B Ladda ner, skriv ut, lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC. Rörelse-ABC: Bokstaven C. Lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC! Ett sista ryck med tips på sommarläsning! Inte många dagar kvar! Letar du idéer till att locka dina elever att läsa under sommarledigeten så hittar du sådana på flera ställen.

LegiLexi har lagt upp nya utmaningar till oss alla. Besök Här får du bland annat boktips. Under fliken Sommarlov hittar du intressanta läsning om sommarslovstappet. Besöker du fliken Fun Facts så får du som rubriken anger en mängd fakta om exempelvis hur många böcker som lästs, hur många klasser som deltagit och vad som angetts som bästa boken. För att komma till ett boktips är det bara att klicka på en av böckerna på bilden. Du bjuds på lite fakta kring läsning. Sommarlov – läslust eller färdighetsförlust?​ Du kan också ta del av de boktips som sju barn- och ungdomsbloggare fick när de ställde frågan till barn och ungdomar.

Så har vi sist men inte minst den lista för sommarläsning som mina kollegor bibliotekarierna Clarisa, Anja och Ingalill på Medioteket, Utbildningsförvaltningen, har tagit fram. Referenser: Hur utvecklar vi elevernas läsförståelse? I mitt förra inlägg skrev jag om de val vi gör av litteratur för vår undervisning och jag problematiserade valen som ofta tenderar att utgå från förutbestämda inköp eller kanske till och med handledningar och inte ligger i linje med vårt huvudupdrag i att utveckla intresset i att läsa och skriva. Senast ikväll pratade Martin Ingvar i Aktuellt om den bristfälliga läsundervisningen i skolan. Om vi ska utveckla elevernas läsförståelse måste vi börja med att skapa intresse för läsningen och vi måste därför utgå från där eleverna befinner sig och inte efter de val som någon annan gjort utifrån sin elevgrupp. Jag ska nedan visa i hur vi ofta tenderar att tolka läsundervisningen och missar att utveckla en djupläsning som leder till en reflekterande och tänkande läsart.

I det centrala innehållet i svenska står det så här om själva läsundervisningen: I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Här kan du ladda ner Canvan. Kjell Staffans | Om läs- och skrivinlärning. Strategier för läsförståelse: Introduktion - UR Skola. Synonymer sa hon. Begrepp är en del av The Big Five. Inom svenskämnet innebär det bland annat alla grammatiska uttryck, men det handlar också om att prata om synonymer. Samtidigt som vi vill att eleverna ska variera sitt språk genom att t.ex. använda synonymer så är det inte alltid helt enkelt att få till det där. Ordet sa är kanske det som oftast förekommer och som samtidigt verkar vara svårt att byta ut. (Det innebär inte alltid att ordet ska bytas ut, ibland har det definitivt sin givna plats i en text.) Att stärka ordförrådet kan man givetvis göra genom läsning, men jag tror på att samtidigt aktivt arbeta med synonymer.

Hur kan man då veta hur man ska variera sig om orden ännu inte finns? Så jag har funderat på hur jag bäst hjälper mina eleverna att påminnas om att variera samtidigt som de får bra exempel på andra ord att använda. Fragor till boksamtal. Läsfixarna i alla ämnen. Vi jobbar med strategier. Dagen idag fylldes av läsfixarna. Vi pratar om att använda oss av strategier och läsfixarna synliggör strategier på ett bra sätt. Men de behöver inte ”bara” användas vid läsning! Vi började dagen med att jag läste högt nästa kapitel i vår högläsningsbok Pippi Långstrump. Dagen kapitel heter Pippi är sakletare och hamnar i slagsmål. Under tiden som jag läser vill jag att barnen försöker se inre bilder av hur det skulle kunna se ut när Pippi är sakletare och annat som händer i kapitlet.

Men då fick vi också reda ut vad sakletare kan vara och vad är slagsmål? När jag läst klart tränar vi på att ”dra kopplingar” mha olika frågeställningar som jag ställer. Den här gången ville jag att de skulle fundera kring när man får ta något som man hittar och när man inte får det. Nästa lektion var matte. Men nu introducerade jag en ny strategi där man ska använda 10-kompisarna och fylla ut till 10 och sedan lägga på resten. Sista lektionen var idag NO. Språk-, läs- och skrivutvecklande arbete med stöd av alternativa digi… Att ta sig an faktatext | Hjärtat hos @frksarapersson. Vi har en period jobbat med Bengt-Erik Engholms faktabilderböcker för att träna strategier för hur man kan ta sig an faktatexter och hur man kan göra när man stöter på nya ord och begrepp. Eleverna har jobbat parvis med att sortera viktiga ord från böckerna. De har genom olika metoder så som att fråga och förklara för varandra, använda synonymer.se, ordbok och översättningsappar, göra associationer och härledningar samt bildgoogla tagit reda på ordens betydelse.

Sedan gällde det att placera orden vid rätt bok. I vilken bok kan man få läsa om myter? Och i vilka böcker kan orden stigbygel, arter och luft finnas? Här fanns det flera gånger mer en ett rätt svar, vilket är väldigt bra för att få eleverna att prata och berätta hur de tänker. Treorna valde sedan tillsammans en bok som vi skulle läsa gemensamt. Sedan var det dags för eleverna att välja egna böcker att läsa och skriva VÖL-texter om. Vad vet jag redan om fladdermöss? Fladdermöss äter insekter. Jag tror att jag kan få lära mig: Textsamtal & bildpromenader – Anne-Marie Körling – Bok | Akademibokhandeln. Texter och bilder finns överallt i undervisningen är de i centrum. Skönlitteratur och faktatexter, konstverk och dokumentära bilder bjuder in till oväntade upptäckter och fördjupade samtal.

Kan ett hav ligga i en sjö? Växer makaroner på träd? Varför är det synd om Haparanda? Kan det regna jordgubbar från himlen? Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare och Sveriges läsambassadör 2015-2017. Innehåll Förord Inledning TEXTSAMTAL ÄR UNDERVISNING Från hjälp till undervisning Börja med texten Läsa och förverkliga Vem har ordet? BILDPROMENADER ÄR UNDERVISNING Bildernas budskap Hur gor man en bildpromenad? EXEMPEL PÅ BILDPROMENADER... ... omkring ett omslag ... omkring ett objekt ... omkring samma bok men olika omslag ... omkring för- och eftersättsblad ... omkring personbeskrivningar ... omkring del för del ... i textlösa böcker ... på elevens begäran AVSLUTANDE TANKAR Stimulera hjärnan Litteratur. "Du kan förändra ditt barns liv"