background preloader

Ämnen

Facebook Twitter

Svenska klassiker som e-bok och epub. Så är kungen släkt med Gustav Vasa. ■ I juni gifter sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling i Storkyrkan i Stockholm. Aftonbladets historieexpert Herman Lindqvist berättar historien om släkten Bernadotte – anfader för anfader. I dag: Läsarnas egna frågor. Varifrån kommer namnet Bernadotte? Vad betyder det? ■ Den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte, som kom till Sverige för att bli kung Karl XIV Johan, föddes i staden Pau (uttalas På) i provinsen Béarn i sydligaste Frankrike, alldeles vid Pyrenéerna. I Béarn blev det vanligt redan på 1600-talet att man tog efternamn efter den gård eller det hus man bodde i. Har kungen släktingar kvar i Frankrike och är de också kungliga? ■ Karl XIV Johan hade en åtta år äldre bror som hette Jean Évangéliste Bernadotte och som blev kvar i Pau. Det finns de i släkten Bernadotte som kallar sig ”greve Bernadotte af Wisborg”

. ■ Den förste ”greve Bernadotte af Wisborg” var prins Oscar, hertig av Gotland, näst äldste son till Oscar II. . ■ Ja. Åkte Gustav Vasa det första Vasaloppet? | SvD. Det mest berömda äventyret skall ha ägt rum i Ornässtugan. Här lärGustav ha mottagits av Arent Persson, som i hemlighet tänkte förråda honom till danskarna. Lyckligtvis hjälpte Arents hustru Barbro frihetshjälten att fly genom dasset på baksidan av gårdens loft. En fascinerande historia, men säkerligen fiktion. I själva verket stod Arent Persson på god fot med Gustav Vasa, som belönade honom eftertrontillträdet. I Isala lada skall Gustav Vasa ha gömt sig hos Sven Elfsson och dennes hustru, som gjorde en poäng av att behandla honom som en simpel dräng, allt för att lura danskarna. I Utmelands by, inte långt från Mora, skall Gustav Vasa ha räddats av en dalkulla som upptäckte annalkande danskar och dolde honom i källaren genom att sätta ett bryggkar på luckan i golvet.

Gustav Vasas långt värre äventyr i Dalarna | SvD. Betyg: 5 av 6 Operation Weserübung var tyskarnas eget namn på den ockupation som skulle ge värdefull kuststräcka mot Nordsjön och transportväg för de naturtillgångar (inklusive svenskt järnmalm) man hämtade norröver. Norge var givet huvudmål, Danmark slank med på vägen. (Sverige låg där det skulle; tids nog skulle nog även den biten falla på plats.) I vargtimmen slog man till. Danmark intogs, om inte med ett telefonsamtal så näst intill. Norrmännen var svårare. Och så kommer de. ”Kungens val” omspänner tre dygn, indelade i avgörande timslag på ett antal strategiska platser.

Regissör Erik Poppe mjukstartar redan den 8 april. Och så kommer de. Det funkar fint här med. Tuva Novotny är en rådig prinsessan Märtha. Det är kompetent, storslaget och icke utan beröm godkänt, säkerligen lite extra för krigshistorierävar (som nog inte bör ha så många invändningar om skeendenas riktighet). Eller pojkar. 1000s FREE Primary Teaching Resources & Printables - EYFS, KS1 and KS2. Lindqvist avfärdar myter om Gustav Vasa. – Det är ju roliga berättelser, men många är nog rena skrönor. Kanske skapade av Gustav själv för att imponera. Han var faktiskt den förste kungen som använde sig av propaganda för att framställa sig själv som stark och modig. I själva verket var han ganska feg. – Man ska komma ihåg att Gustav, som för övrigt hette Gösta Eriksson, var en ung och rik adelsman från Stockholm, en nollåtta som man skulle säga i dag.

När det gäller själva flykten från Mora till Sälen så vet man inte heller där vad som egentligen är sant. – Det vi vet är att Gustav var i Dalarna. . – Jag tror inte att han åkte skidor eller gick på trugor, och definitivt inte genom okända ödemarker. . – Däremot är jag inte säker på att man kan lita på det dokument från 1593, som prästen i Malung skrivit om att Gustav hade övernattat i Malungstrakten. Herman Lindqvist föreläste i Orrskogen i Malung på torsdagskvällen inför cirka 350 intresserade åhörare, fullsatt och drygt det. Galleri för inskickade serier. English For Beginners. ESL students can learn English and basic grammar with lessons featuring audio, a script, interactive quiz. 03 Do you cook? Hana and Daniel discuss cooking. Adverbs of Frequency 07 The Weekend Daniel talks about the weekend. Future Tense / Going to 08 Hana's Plans Hana talks about her plans. 09 Family Portrait John describes his families appearance.3rd Person Singular 11 Who is home?

13 Out of Reach Adam is not answering his phone. 14 Doing Chores Adam is not doing the chores. 15 Wedding Plans Meg talks about her upcoming wedding. 16 Big Favor Todd needs Meg's help. 18 Off to Osaka Talking about travel options. 22 Computer Geek Why does Todd have three computers? Keep Listening Go here are some more great lessons! Lektioner. Nedan en lista med lektioner och upplägg som jag ofta återvänder till. Learn Languages with Music Videos, Lyrics and Karaoke! Stories. Shoe -Award winning animation short film(2008) "Gör det enkelt!" Alla elever ska göra fältstudier i geografi, enligt de nya läroplanerna. Men på mellan- och högstadiet är det bara en av tre geografilärare som gör det, visar en ny studie från Karlstads universitet om geografiundervisningen i grundskolan. Gabriel Bladh, lärarutbildare och forskare i geografididaktik, är ansvarig för studien.

Han tror att det framför allt är en kompetensfråga. – Min bild är att många lärare inte har redskapen och grunderna. På mellanstadiet och bland lärare med längre utbildning i ämnet är andelen som gör fältstudier något högre än genomsnittet. På högstadiet däremot slår behörigheten tydligt igenom. Ändå är det också många behöriga geografi­lärare som inte ger sig ut i fält med klasserna. . – Det är klart att den typen av exkursioner är mer komplicerade och dyra. Studien visar att den vanligaste fältstudien just är en mer traditionell studie av klassiska naturgeografiska företeelser, som former från inlandsisen. . – Det var kanske inte riktigt vad vi förväntade oss. Tänk om Björklund får rätt? Det vore förfärligt | Lena Mellin. VISBY. Liberalernas Jan Björklund varnar för att EU-samarbetet kan upplösas. Han kan tyvärr få rätt. Det vore en förlust för oss alla. I sitt tal i Almedalen upprepade Jan Björklund det han sagt tidigare under dagen.

Nämligen att EU-samarbetet riskerar att upplösas efter britternas beslut att lämna EU. Det kan bli en realitet om beslutet ger skjuts åt nationalistiska och populistiska krafter i andra EU-länder. Sant är att samarbetet har under de senaste åren inte firat några triumfer. Desto större anledning att faktiskt påminna oss vad EU hittills betytt sedan de sex grundarländerna undertecknade Romfördraget 1957. 1. Visst, det har varit krig i Europa sedan dess, men inte mellan medlemsländer. 2. I det sammanhanget ska man komma ihåg att EU är en stark förespråkare inte bara för fred utan också för demokrati och ett betydligt mer jämställt samhälle än som är fallet i stora delar av världen. 3. 4. Det var tidigare en utopi. 5.

Det är säkert sant.

No

Så dödshotas barnen av pedofiler på nätet. Den nya trenden är tydlig: nätpedofilerna arbetar allt mer med grova hot. Barnen får i sina telefoner foton av vapen och blodiga knivar. Deras hund ska dö. Deras föräldrar brännas levande. Själva ska de våldtas. Om de inte genast skickar nakenbilder på sig själva. Av en rad högaktuella sexualbrottsdomar framgår hur barn dödshotas. Ur polisförhör med pojken: ”Det kändes väldigt läskigt för att, för då trodde jag ju verkligen på det. Så då gjorde jag det. För sina föräldrar berättar han ingenting. Samme gärningsman tjatar på en 14-årig flicka på forumet Kamrat att skicka bilder när hon kissar.

Flickan avvisar honom, men säger i förhör att det var “läskigt, jobbigt”: ”Speciellt när han nämnde mamma, att jag inte skulle få se henne igen. Efter detta har jag inte gått ut så mycket. Mannen dömdes i hovrätten i Göteborg förra månaden för brotten och överlämnades till rättspsykiatrisk vård. Hotade flera flickor De brutala hoten återkommer i andra aktuella pedofilhärvor. Dina tänder ska slås ut med kofot. Vitsorden stiger när man fokuserar på det positiva | Familj | svenska.yle.fi. I de flesta skolor fokuserar man på prestationer, vitsord och tillrättavisningar. Ändå vet vi att kunskapsivern frodas i ett positivt och uppmuntrande klimat. I skolor där man fokuserar på styrkor och möjligheter i stället för problem sker häpnadsväckande framsteg. Geelong Grammar School, strax utanför Melbourne, är den första skolan i sitt slag där man tillämpar så kallad positiv pedagogik (Positive Education) i stor utsträckning. Charlie Scudamore, vicerektor vid skolan, berättar att man för ungefär tio år sedan, blev allt mer bekymrad över det stigande antalet barn och unga med depression, ätstörningar och andra problem.

Man beslöt sig för att tänka om och började fokusera på elevernas och hela personalens välmående på ett helt nytt sätt. - Vi får hela tiden höra vad som är fel eller bristfälligt med oss. I den positiva pedagogiken koncentrerar vi oss i stället på våra styrkor. Den positiva pedagogiken genomsyrar hela verksamheten, berättar Scudamore. Pilotprojekt startar i höst. Apple releases Swift Playgrounds for learning code. Aspergers-syndrom-och-andra-autismspektrumtillstand-i-grundskola-och-gymnasium.

Undervisning som utmanar och engagerar | Kvutis. Undervisningen ska utmana elever på deras nivå och ge dem kognitivt stöd. Gibbons fyrfältare är bra som stöd för att förstå vad en eller flera elever upplever i en undervisningssituation och hur väl undervisningen hamnar i elevernas proximala utvecklingszon. Eleverna behöver utmanande undervisning med hög stöttning t.ex. i form av tankestöttor, modeller, tekniker och verktyg som de kan använda för att ta sig an utmaningarna. Utan stödet upplevs den utmanande undervisningen som för svår och eleverna blir frustrerade.

Däremot kan undervisning med hög stöttning men som saknar utmaningar upplevas som trygg samtidigt som den ger låg inlärning. Litet stöd och för få utmaningar leder till att eleverna kan bli uttråkade. Thomson, som är forskare i utbildningspsykologi, och Wery, som har sin forskningsmässiga bas i specialpedagogik, menar att motivationsgraden påverkas av flera olika saker: Carol Dweck, the power of yet (11:18) James Nottingham, Label limits learning (18:39)

6 goda drinkar att göra med cava | ELLE. Vad passar bättre än ett glas cava på en solig uteservering en varm dag i maj? En drink på cava! Här är sex drinkar att testa i vår, med cava eller prosecco som huvudingrediens: Samtliga recept är för 1 drink och tar 2-3 minuter att göra. 1. Du behöver: – 4 cl gin – 2 cl citronsaft – 2 cl sockerlag – Cava – Is – Garnering: en smal spiral av citronskal Gör så här: Fyll en shaker med is, gin, citronsaft och socker. 2. . – 1 msk crème de cassis – 1 tsk citronsaft – Färska blåbär – Prosecco Häll upp crème de cassis och citronsaft i ett champagneglas. 3. . – 1 msk söt Vermouth – 1 msk Campari Fyll ett glas med is, vermouth och Campari. 4. . – 1 del hallonlikör – 4 delar prosecco – Färska hallon Häll upp hallonlikör och en handfull färska hallon i ett glas. 5. . – 1 tsk koncentrerad flädersaft – 0,5-1 tsk citronsaft – 1-2 kvistar färsk mynta Lägg några iskuber i ett vinglas. 6.

. – 1-2 citronskivor – 1 krm socker – 2-3 färska, skivade jordgubbar Lägg citronskivorna i ett glas och häll över sockret. Välkommen till Curly Bracket – Curly Bracket. WebEnglish.se. WebEnglish.se hopes to make every teacher’s life easier by presenting term plan examples and templates to use together with your students and/or colleagues to plan an enjoyable school year. WebEnglish.se suggests your plan be filled with themes, books, films and whatever else the class might come up with.

Just follow these seven steps: 1. Choose your class level for WebEnglish.se Autumn Term Themes:Year2, Year3,Year4, Year5, Year6, Year7, Year8, Year9 WebEnglish.se Spring Term Themes:Year 3, Year 4,Year 5, Year 6,Year 7, Year 8,Year 9 2. 3. Download Term Plan Templates:Term Plan Template by weekTerm Plan Template 2 per weekTerm Plan Template 3 per week The templates are adaptable for all levels A Term Plan Example 5-8, 3 lessons per week 4. 5. 6. 7. Suggestion: Show an empty plan to your students and fill in together or show an example plan and let them choose the themes, films, test dates, calendar topics etc. Kristendomen. Skönlitteratur som stöd till soämnen. M t medeltiden - Samh llet - Ber ttelser och bilder - Sagor. 3. Sagor Sagor har berättats i alla tider. Så var det också på medeltiden. En saga berättar om en märklig händelse. Det är inte meningen att man ska tro på vad sagan handlar om utan den ska vara en spännande berättelse.

För det mesta har sagan ett lyckligt slut. Under medeltiden berättade man om troll, jättar, drakar, alver (älvor) och tomtar. Exempel Prins Hatt under jorden Exempel Gammaltrollets fisksoppa. Medeltiden. Så får Google personalen att trivas. Förutom bra lön, optioner till 99 procent av företagets anställda och goda utvecklingsmöjligheter erbjuder Google ett flertal förmåner till sina anställda för att få dem att trivas. Dina Pengar har sammanställt en lista över vad Googles anställda får som är utöver det vanliga: 1. Enligt Googles regler ska de anställda inte ha mer än 30 meter till närmaste matställe, där maten dessutom sägs vara förstaklassig och gratis. Dessutom har de fri tillgång till milkshake och snacks. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Köpfesten började redan på medeltiden | Kim Salomon. Vägen mot en formativ bedömningskultur | Att leda lärande. Våga tala -öva kroppsspråk och röstläge. Forskare: Dina fisar r bra f r din omgivning | Nyheter | Aftonbladet. Logopeden i skolan: Inbyggd OCR-funktion i Google Docs - få inskannade bildfi... Strategier – en viktig grund att stå på. WebEnglish.se. Reklambilders_budskap. Geografiska undersökningar - fältstudier.

Radioteater och sommartal. Vad kännetecknar en skicklig läslärare? Tankar vid slutet av läsåret! Forskningsgrund för PALS, ett läsprogram för parläsning. ESL Teacher Resources, Job Boards, and Worksheets. Poesi och cirkelmodellen- detaljerna.

Kulor i våra hjärtan #KULORIHJÄRTAT. Historiaprov såhär? #2 - Magnus Blixt. ‎storyline.se. The verb "have" Steps to Help Low-Income Students Direct Their Own Learning. "Vuxna måste engagera sig i ungas läsning" - Minabibliotek. ALK-parläsning.jpg (JPEG Image, 689 × 499 pixels) Hur skriver man en användbar och elevnära pedagogisk planering? Grammarly.

Cirkelmodellen-beskrivande genren. Kollegialt lärande kring en fältstudie i geografi | Gränslöst digitalt lärande.

Flippat

TED. The Big 5. Vad är Malmö Apps? Vad är en bra lärare: Venue: Lärarutbildning: Linköpings universitet. 21 skäl att börja träna - Ingenjörskarriär. Michaels uppgifter - Hem. 5 Features of Google Docs you Are Probably Missing Out On. How Does the Brain Learn Best? Smart Studying Strategies. Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling. Kritiskt tänkande.

Att läsa mellan raderna – på ett annat sätt än det vanliga. Mallar och instruktioner. For my students – 30-day-challenge | Mias klassrum. For my students – 30-day-challenge | Mias klassrum. Literacy and Storytelling. Gratis webbresurs på svenska där du kan ge dina elever uppdrag och följ deras framsteg.

Ett arbetsmaterial till "Geografens testamente" ~ Kilskrift. Nationella prov i samhällskunskap | FLS - Föreningen Lärare i Samhällskunskap. Tülays IKT-sida: iPracticeMath: En mycket bra online-matematiksida. Klassens energibok. Material att skriva ut.

Svenska

SO. 15 Cool Applique Ideas From Autumn Leaves | Kidsomania. Bildlärarbloggen | This WordPress.com site is the cat’s pajamas. Engelska. Ordningsregler för läraren | Provfri matematik – bedömning i praktiken. 50 Inspiring TED Talks For Teachers: An Updated List For 2014. Material att skriva ut. Matematik.