background preloader

Samhällskunskap

Facebook Twitter

Falska uppgifter om terrorattackerna sprids på nätet. Efter terrorattackerna i Paris har en rad falska uppgifter florerat på nätet.

Falska uppgifter om terrorattackerna sprids på nätet

Här är några uppgifter som inte stämmer. Sedan terrorattackerna i Paris i fredags där minst 129 personer dödades i sex samordnade attentat har ett flertal uppgifter vad som hände under och efter dåden cirkulerat på sociala medier. En del av dessa kan dock snabbt avfärdas som osanna. Nej, en grupp pakistanier i London firade inte attentaten. Sorg efter IS-attack i Beirut. Terrodåden i Paris. Muslimer som firar attentatet i Paris? Nej, ett gäng glada cricket-fans. I skrivande stund har videon över en halv miljon visningar på Facebook och en svans av hatiska kommentarer därtill: Enligt användaren ”Jean-Baptiste Kim” som publicerat filmen är den alltså ett bevis på att ”muslimer över hela världen firar den islamiska segern i Paris”.

Muslimer som firar attentatet i Paris? Nej, ett gäng glada cricket-fans.

Han tillägger: ”Jag kommer att döda dessa j-vlar en dag. Det här firandet skedde i London, Storbritannien i eftermiddags av pakistanska muslimer”. Klippet lades upp på Facebook på lördagen. Som skärmdumpen ovan visar är det få personer som har gillat klippet men ganska många har delat det och antalet visningarna var efter 18 timmar uppe i över 524 000. Kunskapsöversikt om elevers delaktighet. Att eleverna ska få vara delaktiga i planeringen av undervisningen är tydligt reglerat i både skollagen och läroplanerna.

Kunskapsöversikt om elevers delaktighet

Skälen är flera, bland annat tänker man sig att det är viktigt för att bidra till utvecklingen av elevernas demokratiska kompetenser samt att det kan ha betydelse för elevernas motivation. Nu har Skolverket släppt en kunskapsöversikt om forskning kring elevers delaktighet och dess betydelse för deras lärande. Översikten är skriven av Eva Alerby och Ulrika Bergmark vid Luleå tekniska universitet. Du finner översikten här. Skolverket har också ett antal sidor på sin webbplats som handlar om elevers delaktighet, du finner dessa här.

Sverige i siffror. Klimatförhandlingar i Paris. Länkarkiv med filmer inom formativ bedömning. Skrivet av Daniel Nordström För er som är intresserade utav att fördjupa Er inom formativ bedömning hittar Ni en sammanställning av filmer och videoklipp.

Länkarkiv med filmer inom formativ bedömning

Sammanställningen finns även digitalt i Pearltrees för Er som enkelt vill kunna få en översikt av de olika filmerna och videoklippen. I sammanställningen hittar ni bland annat filmer från Skolverket, GR Utbildning, UR Samtiden, Dylan William, Pedagog Stockholm och Skolvärlden. Sammanställningen kommer uppdateras kontinuerligt med länkar till gamla såväl som nya filmer inom formativ bedömning. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på nya filmer och videoklipp inom formativ bedömning.

Förstå kunskapskraven: Nyanserade resonemang och komplexa samband i samhällskunskap. Checklista för källkritik. Sjöstedt och Åkesson i hård flyktingdebatt. Under natten kom beskedet från att man nu är överens om att stärka EU:s yttre gräns och dess kontroller, samt att bistå med en miljard åt UNHCR och FN:s World food program.

Sjöstedt och Åkesson i hård flyktingdebatt

Ett positivt besked, enligt Jimmie Åkesson. – EU:s yttre gräns har ju i någon mening fallit samman. Därför har flera länder nu då valt att upprätta inre gränskontroller – det borde vi göra här i Sverige också och det borde fler länder göra, sade Åkesson (SD) i Gomorron Sverige. Krävde SD-svar om Ungern Men de metoder, med taggtrådsstängsel och tårgas, som exempelvis Ungern använt för att stärka sina egna landsgränser är helt oacceptabelt, enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt. – Jimmie Åkesson, du vill inte yttra ett ord av kritik mot den exempellösa brutalitet mot asylsökande som visats i Ungern. . – Ni vill att människor ska vara rädda, och känna att det här går inte att hantera. Åkesson högg tillbaka Sjöstedt menar att SD nu jobbar för att rädda vinsterna åt de företag som enligt V-ledaren profiterar på flyktingkatastrofen. Vänstern framåt i ny Sifo-undersökning. Vänsterpartiet är fjärde största parti, enligt en ny Sifo-undersökning i Svenska Dagbladet och Göteborgs Posten.

Vänstern framåt i ny Sifo-undersökning

Samtidigt står Sverigedemokraterna still i mätningen. – Jag tror att folk gillar vår attityd av att vi gör det vi kan, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, till Aftonbladet. För ett år sedan röstade Sverige för ett regeringsskifte och Stefan Löfven och Socialdemokraterna bildade ny regering tillsammans med Miljöpartiet. Samtidigt ökade Sverigedemokraterna kraftigt jämfört med föregående val. Specialbilaga.

Rosling: Sluta kalla dem för smugglare. Historisch: Europas Landkarte im Zeitraffer. Flyktingkatastrofen - Mediekompass. Publicerad: 31 augusti 2015 Fakta: Kartlägg vägarna in i EU.

Flyktingkatastrofen - Mediekompass

Var försöker de ta sig över gränserna? A. Läs så många nyhetsartiklar ni hinner och skriv ner var de skildrade flyktingarna tar sig in. B. C. SL viker sig för vänsterpöbeln – sätter inte upp ny SD-reklam « Avpixlat. Foto: Avpixlat.

SL viker sig för vänsterpöbeln – sätter inte upp ny SD-reklam « Avpixlat

SYLTRYGGAR SL har beslutat att inte sätta upp nya banderoller i rulltrappan i stället för de som kravallvänstern under tisdagen i en stormning av t-banestation Östermalmstorg i Stockholm rev ned. Man motiverar beslutet med att vänstern sannolikt skulle försöka riva ned även de nya banderollerna och att de då skulle riskera att skada sig själva. Som Avpixlat tidigare rapporterat om och dokumenterat med filmbilder vandaliserade ett stort antal personer ur den antidemokratiska kravallvänstern under tisdagskvällen Sverigedemokraternas turistinformation på tunnelbanestation Östermalm i Stockholm.

Detta utan att väktare eller polis ingrep mer än högst marginellt. SL stoppar anti-SD-kampanj « Avpixlat. TIGGERIKAMPANJEN Efter SD Stockholms framgångsrika kampanj på Östermalmstorgs tunnelbanestation ville Stadsmissionen tillsammans med företaget God El svara med en tafatt motkampanj på engelska, svenska och romani.

SL stoppar anti-SD-kampanj « Avpixlat

SL säger dock nej. I God Els och Stadsmissionens kampanj ville man bland annat skriva “Förlåt för röran här i Sverige” och “Det finns de som gör skillnad på människor”. SL säger nej och hänvisar till då vänsternpöbeln gick bärsärkagång och rev ned SD-kampanjen, och man menar att den skulle utgöra en säkerhetsrisk för resenärerna. Även då SD ville sätta upp affischerna igen sade SL nej med hänvisning till att de som sliter ned dem kan skada sig. Beslutet “speglar debattklimatet i samhället” enligt God El och Stadsmissionen. Många turer kring SL-reklam. SL: ”Regler för reklam bör ses över” Drygt 1.000 personer samlades på tisdagskvällen för en demonstration mot SD:s reklamkampanj vid tunnelbanastationen Östermalmstorg i Stockholm.

SL: ”Regler för reklam bör ses över”

Reklamkampanjen har också vandaliserats två kvällar i rad. I sociala medier cirkulerar just nu filmer som visar hur skanderande folkmassor river ner de reklambanderoller som tapetserats över rulltrapporna ned mot plattformen. SL:s ordförande och trafiklandstingrådet Kristoffer Tamsons (M) säger att han fick höra om kampanjen först i måndags. Han valde då att avbryta sin semester för att åka in till Östermalmstorgs tunnelbanestation, där han säger sig ha pratat med resenärer. Han har också pratat med trafikförvaltningen, SL-medarbetare och politiska partier i landstinget för att på olika sätt skapa sig en samlad bild av den rådande situationen. Du var alltså inte förvarnad om kampanjen?

"Tar avstånd från den typen av värderingar" Men ägarna, det vill säga den politiska styrelsen, ger direktiv? Europarådet om SD-kampanj: "Provocerande" Michaël Guet, Europarådets expert för frågor rörande romer och resandefolk, anser att affischerna ger en negativ och stereotypisk bild av romer. Som han ser det är kampanjen hets mot folkgrupp. – Kampanjen är extremt kontroversiellt och provocerande, och den vilseleder allmänheten, säger han i ett uttalande. Att affischkampanjen inträffade i samband med den internationella minnesdagen för romska förintelseoffer, den 2 augusti, kallar Michaël Guet för "paradoxalt". Han säger vidare i uttalandet från Europarådet att det är "olyckligt att den här typen av anti-romsk manifestation förkommer i Sverige, som för ett år sedan publicerade en vitbok om övergrepp mot romer i Sverige under 1900-talet”.

Europarådet understryker i sin kommentar att Sverige är den första medlemsstaten som upprättade en kommission mot antiziganism, samt haft en ledande roll i bildandet av CAHROM – en expertkommitté inom Europarådet som bekämpar hattal och hatbrott mot romer. JK: SD:s reklam inte tryckfrihetsbrott. Uppmanade att riva ned SD-kampanj – hotas. Stadsmissionens svar på SD:s hetskampanj stoppas av SL. Stockholms stadsmission ville be om ursäkt för Sverigedemokraternas anti-tiggerireklam i Stockholms tunnelbana. Men nu kan Aftonbladet avslöja att SL sätter stopp för all annonsering på platsen – av rädsla för nya protester. – Det är jättetråkigt, säger kommunikationschefen Marika Hjelm Siegwald.

Ny SD-reklam väcker starka reaktioner. Reklamutrymme ingen rättighet. Till försvar för dem som kämpar. Som ett brev på posten kom kommentarerna. Är detta verkligen rätt väg att gå? FLS - Föreningen Lärare i Samhällskunskap. Gästinlägg: Vad sysslar den ämnesdidaktiska forskningen i samhällskunskap med nu? Följande inlägg är skrivet av Kerstin Hudner Sidén, gymnasielärare och forskarstuderande från Stockholm tillika medlem i FLS. Huvudsidan - Globalis.se.