background preloader

Cikkek, hírek, olvasmányok

Facebook Twitter

Horváth Ádám: Mi volt ma az iskolában? Semmi. A sokak számára ismerős párbeszéd az elmúlt hónapokban, bár más szempontból, de mindenkinek valósággá vált azzal, hogy a koronavírus terjedése miatt nem lehetett bemenni az iskolákba.

Horváth Ádám: Mi volt ma az iskolában? Semmi.

Ugyanakkor a tanítás és a tanulás nem állt le: a digitális technológiáknak és a digitális technológiákat használó pedagógusoknak köszönhetően a járvány okozta veszélyhelyzetben a tantermek helyett digitális távtanítással folytatódhatott az oktatás. Ezt sokan „az oktatás jövőjeként” élték meg, mások alig várták, hogy a gyerekek visszatérjenek a tantermekbe. Sok esetben maguk a diákok is. Mindkét álláspont helyes. Mi az iskola szerepe valójában? Ha pusztán az lenne az iskola szerepe, hogy átadja az ismeretek előre meghatározott körét, akkor elég lenne minden diák kezébe egy könyvet nyomni. Természetesen a tanárok és az iskola valódi szerepe messze túlmutat a fent leírt gyermekmegőrzőn, amely ráadásként ismereteket csöpögtet a fejekbe. Digitális Tankönyvtár. Ballér Endre, Golnhofer Erzsébet, Falus Iván, Kotschy Beáta, M.

Digitális Tankönyvtár

Nádasi Mária, Nahalka István, Petriné Feyér Judit, Réthy Endréné, Szivák Judit, Vámos Ágnes Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. Tanári ajánlással: a legjobb appok nyelvtanuláshoz. Az életkori sajátosságoknak megfelelően, személyre szabottan és akár játékosan is gyakorolhatjuk vagy gyakoroltathatjuk az idegen nyelveket az okoseszközökön futó alkalmazásokkal.

Tanári ajánlással: a legjobb appok nyelvtanuláshoz

Mindez újfajta lehetőséget hozott a nyelvtanulásban, amelyet érdemes kipróbálni, hiszen egy-két nyelv ismerete elengedhetetlen az érvényesüléshez. Személyre szabottan, játékosan Annak idején az egyik professzorom a tanárképző főiskolán azt mondta, hogy egy új nyelv elsajátításához három dolog szükséges: fenék, fenék és fenék. Azoknak, akik megrettent a véget nem érő szótározás, van egy rossz hírünk: a kitartó szorgalmat természetesen ma sem iktathatjuk ki. Jó hír viszont, hogy számos nyelvtanulást támogató applikáció létezik. 6000 szó több nyelven is 6000 szó birtokában bárki kiválóan elboldogul egy idegen nyelven, de vajon hogyan jut el idáig valaki?

A játék 15 fő témakörre osztva 6000 szót és kifejezést tartalmaz, mindezt képek illusztrálják, a szavakat pedig anyanyelvi kiejtésben hallgathatjuk meg. Okostankönyv. A tanulásban akadályozott gyermekek idegen nyelvtanításának kérdései. IKT az angolórán: hogyan tegyük színesebbé az angol nyelv tanítását? Absztrakt.

IKT az angolórán: hogyan tegyük színesebbé az angol nyelv tanítását?

Jelen tanulmányom célja, hogy megosszam angoltanár kollégáimmal mindazon alkalmazásokat, melyekről úgy gondolom, sokkal könnyebbé tehetik az oktató munkát, mindamellett tanári kompetenciáinkat is fejlesztik, hiszen a diákok nagyon értékelik, ha a tanár az ő digitális világukban tud valami újat mutatni nekik. Milyen legyen egy Internet-pedagógus?

Fehér Péter Milyen legyen az Internet-pedagógus?

Milyen legyen egy Internet-pedagógus?

Így lehetsz kreatívabb tanár - Oktatás 2030. Hogyan csempészhető több kreativitás a tanterembe?

Így lehetsz kreatívabb tanár - Oktatás 2030

Miként tud egy tanár újra és újra megújulni? A British Council tanára ehhez ad néhány ötletet. Pedagógusnak lenni a mai iskolában. Archív Dr.

Pedagógusnak lenni a mai iskolában

Tanárok szerint a világ: mitől működik és mitől nehéz a tanítás? A magyar pedagógustársadalomról eddig nemigen készült átfogó, feltáró kutatás.

Tanárok szerint a világ: mitől működik és mitől nehéz a tanítás?

A tanárokról leginkább a diákok teljesítményének és az oktatás eredményességének vonatkozásában találunk kutatásokat. A legtöbb tanulmány, a magyar és a nemzetközi szakirodalomban egyaránt, két témára fókuszál: egyrészt azzal foglalkoznak, hogy a pedagógusoknak mekkora jelentőségük van az iskolázás sikerében és az eredményes oktatási változások elérésében, másrészt arra keresik a választ, hogy a tanári jellemzők és a pedagógiai módszerek milyen hatással vannak a tanulói kompetenciák fejlődésére és a felnőttkori sikerességre. Felkerestük a 12 legjobb fővárosi és vidéki általános iskolát, melyeket a 2015-ös kompetenciafelmérés eredményei alapján választottunk ki. A tudomány szórakoztató! Fedezd fel ezeket a weboldalakat! Az appokkal mintha „kihaltak” volna azok a weboldalak, amelyek érdekes tényeket, történelmi, tudományos dolgokat tesznek érthetőbbé, feldolgozhatóbbá.

A tudomány szórakoztató! Fedezd fel ezeket a weboldalakat!

Tanári együttműködés eszközei az online térben. Az országban már több tantestületben tartottam különböző digitális témákban képzéseket.

Tanári együttműködés eszközei az online térben

A kollégák mindig nagyon lelkesek és fáradhatatlanok voltak a tanulásban. Érdekes volt megtapasztalnom azt, hogy ami a számomra, vagy a kutatócsoportunk tagjainak a számára természetes, az más pedagógusoknak újdonság lehet. Így van ez például a tanári együttműködéssel is. Sokszor elmondják a kollégák, hogy nincs arra idejük, hogy megbeszéljenek fontos dolgokat egy-egy feladat, projekt, pályázat vagy csak egy kirándulás kapcsán. Digitális eszközök az iskolában is - Hírek. Digitális eszközök az iskolában is Magazin | Köznevelés Állandó fejlődésre késztet, felfrissíti a hétköznapi munkát, elősegíti a szakmai és módszertani megújulást.

Ezt mondják azok a tanárok, akik az iskolában is használnak digitális eszközöket, például okostelefont, tabletet vagy interaktív táblát. Ön próbálta már? Magyarul is elindult a világ egyik legjobb tanulási oldala. Tizedik születésnapján értékes ajándékkal lepett meg a Khan Academy: néhány napja a világméretű tanulási oldal magyar nyelvű verziója is elindult, igaz, első ránézésre tesztüzemmódban, minimális tartalommal. De vajon honnan indult ez az egész? Miért kell magyarítani egy ilyen felületet, illetve lehet-e egyáltalán? A Khan Academy neve összekapcsolódott a digitális eszközökkel megvalósult önirányított tanulás fogalmaival. Sokat költünk, sokat tudunk a digitális iskoláról – akkor mi hiányzik mégis? - Tízperc. Magyarország sokat költ az iskolák digitális átállására, ebben a tanévben több tízmilliárd forint ment új, korszerű IKT-eszközökre. Az elmúlt két évtizedben jelentős tudás halmozódott fel a digitális pedagógiáról hazánkban. Lassan három éve fogadták el a Magyar Digitális Oktatási Stratégiát, amely a hazai oktatási rendszer digitális alapokra helyezéséhez szükséges feladatokat, követelményeket és a megvalósításhoz szükséges lépéseket összegzi.

Egy hete tartották a DOKK-Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítást, a Digitális Témaheteknek köszönhetően 2016 óta egyre nagyobb figyelmet kap a digitális átállás az iskolákban is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos kihívással kell szembenéznie a magyar köznevelésnek. Néhány problémát mi is körüljárunk, és kértünk néhány jól használható gyakorlati tippet a hazai digitális pedagógia egyik úttörőjétől, Fegyverneki Gergőtől. Magyarország helyzete világban Érkeznek az új digitális eszközök.