background preloader

Evsk

Facebook Twitter

Hans Persson | Konkret och kreativ NO. Lektionsbank. Barnboksveckan. Stöd för att utveckla undervisningen. Skolan ska ge alla elever möjlighet att utvecklas så långt som möjligt. Undervisningen i skolan ska vara välplanerad och utgå från skollagen, skolförordningen, läroplanen och kursplanerna med tillhörande kunskapskrav. Genom att planera undervisningen kan man skapa en struktur för såväl lärare som elever.

Planeringen ska vara ett stöd för läraren, så att hon eller han kan försäkra sig om att undervisningen leder mot de nationella målen. Läraren ska även kunna använda planeringen för att utvärdera elevernas kunskaper och den egna undervisningen samt för att kommunicera med elever, föräldrar, rektorn och andra lärare. Använd Skolverkets Planera ett arbetsområde och klicka + för att läsa mer om planering.

Vid planeringen bör läraren: – Skolverket Ta del av lärmoduler för att utveckla undervisning. Att ha modeller för hur lektioner kan läggas upp och strategier för genomförandet underlättar för utvärdering, utveckling och förbättring av undervisningen. Markus Anhages fyrablocksmodell The Big Five.

Värdegrund

Nybörjarguide ~ Kilskrift. Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Här kommer Aaron Sams och Jonathan Bergmanns föreläsning från BETT 2013. Här är ett blogg inlägg som heter The Flipped Classroom Guide for Teachers.Flippat London - del 2 Sen föreslår jag att du gå vidare med att titta igenom en del länkar: Den första är Salman Khans föreläsning på TED från 2011. Så nu har du ett begrepp om vad Flippa klassrummet innebär.

Men om du nu står på steget"Hur gör jag det? ". Blogga Det finns flera blogghotell, men jag rekommenderar att du använder Blogger, Wordpress eller Moobis. Roliga besöksräknare har du här och i form av en jordglob här. Film Youtube - Hur du skapar ett youtubekonto.Jing - Ett enkelt screencastprogram för dina onlinelektioner där du helt enkelt filmar det som händer på datorskärmen. Och så till sist en nybörjarguide på engelska. Presentationer. I onsdags hade jag förmånen att få hålla i en hel PO-dag med en del av kommunens lärarstudenter. Det jag berättade om var hur jag har jobbat med Lgr 11, The Big 5 och bedömning med mina elever i åk 1-3. Under förra läsåret hade jag förmånen att lyssna på Göran Svanelid som pratade om The Big Five här i Leksand. Jag gick då hem och funderade hur ska jag sätta igång ett jobb om TB5 med mina elever på lågstadiet. För att sätta mig in det ordentligt började jag gå igenom Lgr 11 för att se var jag kunde hitta just de förmågorna som finns med i TB5.

Började då fundera hur jag skulle kunna synliggöra Lgr 11 ännu tydligare för mina elever och kom då fram till att jag skulle göra en kunskapsvägg med alla ämnen som eleverna hade i åk 1-3. Det som fanns med till varje ämne var ämnesförmågorna, centrala innehållet samt kunskapskrav till de ämnen som har det i åk 3 (sv, ma, no och so).

För att lyfta förmågorna i The Big 5 så började vi med veckans förmåga. Strategier för läsförståelse: Introduktion. Livet i Bokstavslandet: Alfabetet. Lärarullis.se | Reflektioner kring undervisning lärande och bedömning. Klurigt, lurigt och roligt i skolan. IKTsidan | Lust, motivation och lärande. Sex väsentligheter om formativ bedömning (1 av 6) - Kvartssamtal.se. För det första låt oss säga att idén om formativ bedömning är en av de mest intressanta idéer som finns för att främja en kvalitetshöjning av undervisningen. Men den är inte utan utmaningar.

Den första utmaningen är att verkligen förstå syftet. Den andra är att förstå hur man faktiskt gör i praktiken. Den tredje är att begripa konsekvenserna av hur man bedömer effekten av sin undervisning. Det första som man måste göra är att förstå den STORA idén bakom formativ bedömning. Det är därför man betonar att eleverna ska förstå förväntningar, mål och kravnivåer och lära sig att bedöma sitt eget och sina kompisars insatser.

När vi skriver om formativ bedömning här vill vi betona betydelsen av att förstå idén bakom, även om det kan klia i fingrarna och vi gärna vill bli serverade praktiska metoder – hur ska vi göra. Återigen – vad är den stora idén? På en skala 1-10 hur mycket vet du om vad formativ bedömning är? Betygens för- och nackdelar är alltid intressant att diskutera!

Förmågorna

Malins PPlugg | Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar! Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar. Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar. Slutpoängen i förra inlägget var att kanske fungerar de 5 nyckelstrategierna lika bra på oss lärare, för att höja lärarkvaliteten.

Att höja lärarkvaliten var en viktig poäng av Dylans inledning ”vi måste hjälpa de lärare som redan tjänstgör i våra skolor att bli bättre om vi vill säkra vårt framtida ekonomiska välstånd”. Utdrag från mitt förra inlägg: ”Jag tror på att Dylans 5 nyckelstrategier även fungerar för att förbättra lärarkvaliteten och kvaliteten på undervisningen i våra klassrum genom att använda dem på lärare också: Jag tänker då återigen på de Smarta målen: Anne-Marie Körling. Läs- och skrivundervisning. Fröken Marias blogg | En skolblogg i Hultsfreds kommun. Höstlov! Härligt med ledigt för att samla tankar och inspiration till kommande veckor på höstterminen. Jag har läst en bra och lättläst bok som jag vill delge er lite ifrån. Medans jag läste tänkte jag på att en del inte har förändrats mycket sedan boken skrevs. Den kom 1993 så den har en del år på nacken men ämnet är högst aktuellt för mig och vår skola.

Att jag sökte litteratur som handlade om tvåspråkighet och hur jag får de elever delaktiga i klassrummet hade med ”Grej of the day” att göra, främst. Sedan är jag överlag intresserad över hur vi ska få alla elever delaktiga. Precis som titeln utlovar, Mina tankar-mina språk Svenska som andra språk i klassrummet, handlar det om de elever som har annat modersmål än svenska.

Författaren skriver ”Med 4 T växer andraspråket” och vad menar hon med det? Både elev och lärare måste känna tilltro. Det sista T är trivselglädje och hör ihop med de andra tre.