background preloader

Säkerhetspolitik

Facebook Twitter

Fruktan för ryska it-attacker stör valspurten i Nederländerna. Rapporterna i höstas om att ryska datahackare hade påverkat USA:s presidentval till Donalds Trumps fördel fick larmsignalerna att ringa i Europa. 2017 är ett år fyllt av ”ödesval” på kontinenten, med kolosserna Frankrike och Tyskland som de viktigaste.

Fruktan för ryska it-attacker stör valspurten i Nederländerna

Men först i raden är Nederländerna som röstar i morgon onsdag. Och ända sedan i december har experterna varnat för att Moskva tänker använda detta val som ”träning” inför större uppgifter: att se till att Marine Le Pen vinner i Frankrike och att Angela Merkel förlorar i Tyskland. Läs mer: Tyskland och Frankrike rustar mot cyberattacker – Vårt land är ju en potentiell måltavla för den som vill försvaga Europa, säger Kees Verhoeven, parlamentariker för det EU-vänliga liberala partiet D66, till DN. – Valet är ju så tydligt här. Men det är inte bara liberala politiker som ser ett hot från Kreml inför valet. I slutet av januari varnade Nederländernas inrikesminister Ronald Plasterk för utländsk påverkan: Erdogan: Jag kan dra Nederländerna inför Europadomstolen.

Erdogan, som söker stöd bland turkar både i Turkiet och utomlands för förslaget om stärkt presidentmakt, har tidigare anklagat regeringen i Haag för att agera som ”nazistiska kvarlevor”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Erdogan: Jag kan dra Nederländerna inför Europadomstolen

Med uttrycket avsåg han Nederländernas vägran att låta ministrarna möta sina landsmän i kampanjarrangemang som skulle motivera de röstberättigade att möta upp på folkomröstningsdagen i april och ge Erdogans ändringsförslag sitt stöd. Wilders valtalar - som en rockstjärna. VALKENBURG-HEERLEN.

Wilders valtalar - som en rockstjärna

En svart BMW-suv bromsar in. Omgiven av civilklädda livvakter sticker en blond kalufs ut ur ena bakdörren. Kvinnan bredvid mig börjar applådera och jubla. Andra stämmer in. Geert Wilders har lite av rockstjärnestatus. Geert Wilders valkampanjar i Valkenburg. Det bakåtkammade, blonderade håret ligger perfekt. Wilders är i ett vänlig sinnat område. . – Den okontrollerade invandringen är ett existentiellt hot mot landet, säger Wilders in i mikrofonerna. ”Säger det andra inte vågar” Stefan Löfven ger grönt ljus för turkiska kampanjmöten i Sverige. Frågan om hur svenska myndigheter ska agera när turkiska toppolitiker vill resa till Sverige för att hålla kampanjmöten har aktualiserats efter helgens turkiska framträdanden i Stockholm.

Stefan Löfven ger grönt ljus för turkiska kampanjmöten i Sverige

Flera europeiska länder, däribland Nederländerna, har valt att stoppa planerade kampanjmötena och gett turkiska ministrar inreseförbud. Men den svenska regeringens hållning är annorlunda. – I Sverige har vi i grunden mötesfrihet, åsiktsfrihet. Man har möjlighet att uttrycka sig om man vill. Sedan måste myndigheterna se till att det sker under säkra och ordnade former. Tycker du att nederländska myndigheter agerat fel när de gett den turkiske utrikesministern inreseförbud? – Varje land måste bedöma sin situation, säger han. Läs mer: Bah Kuhnke: AKP-toppen praktiserar sin yttrandefrihet. L: Äventyrlig relation med Ryssland. Politik.

L: Äventyrlig relation med Ryssland

Ordförande i försvarsutskottet Allan Widman (L) är kritisk till att regeringen försöker förbättra relationen till Ryssland. – Att Ryssland inte skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige är inte korrekt, säger han till TT. Widman reagerar på den intervju Margot Wallström gett till Dagens Nyheter precis inför besöket i Moskva. Där får Wallström frågan om hon betraktar Ryssland som ett säkerhetshot mot Sverige. – Nej, det gör jag inte. Det handlar både om att vidmakthålla sanktionerna och kritiken mot annekteringen av Krim och att försöka finna samarbete på områden där det är möjligt.

Potentiellt hot. Ny försvarssatsning. Ledare På måndagen såg en ny bred försvarspolitisk satsning dagens ljus.

Ny försvarssatsning

Regeringspartierna har tillsammans med M, C och KD blivit överens om att satsa ytterligare 500 miljoner kronor på försvaret under innevarande år. Pengarna anslås utöver de höjningar som redan skett. Högerpartierna hyllar förslaget om värnplikten. Sverige Under torsdagen kommer Regeringen besluta om att återinföra värnplikten i Sverige.

Högerpartierna hyllar förslaget om värnplikten

Värnplikten har legat vilande sedan Alliansen valde att avskaffa den 2010 och när Regeringen nu kan återinföra plikten visar Alliansen att de är nöjda samtidigt som de yttrar en nypa ånger. Förlaget som Regeringen lagt fram förväntas bestämmas under torsdagen och beräknas föras i kraft under 2018. Åtta år efter att Alliansen gemensamt tog beslutet att rösta igenom att försätta värnplikten i vila. Ingen av de borgerliga partiledarna har kunnat nås för kommentarer när GP försökt ta kontakt under torsdagen och hänvisar i stället till respektive partis försvarspolitiska presstalespersoner. Vi har sett hur frivillighet sett ut Centerpartiet var med och beslutade om att dra in den allmänna värnplikten och trodde att det skulle fungera bra med frivillig mönstring.

. – Centerpartiet var med och tog beslutet. Han fortsätter: LÄS MER: Värnplikten återinförs - 13 000 ska mönstra Nödvändigt beslut. Värnplikten återinförd i Sverige – 13 000 unga ska mönstra redan i sommar. 13 000 ungdomar ska mönstra redan i sommar Värnplikten återinförs i Sverige och redan i juli kallas 13 000 ungdomar till mönstring.

Värnplikten återinförd i Sverige – 13 000 unga ska mönstra redan i sommar

Det beslutade regeringen i dag. – Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt , säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT. 1 juli 2010 avskaffades den allmänna värnplikten i Sverige – men nu återinförs en militär grundutbildning för både män och kvinnor. Anledningen är att det säkerhetspolitiska läget anses försämrat, och att försvaret inte lyckats rekrytera tillräcklig många frivilliga. – Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

Mönstringsplikt införs 1 juli Redan i sommar kommer cirka 13 000 ungdomar – både män och kvinnor – födda 1999 och 2000 att kallas till mönstring. Kan bli fler. Sveriges samlade engagemang i afghanistan under perioden 20022014 sou 2017.16. Startsida - Säkerhetspolitik - Sakerhetspolitik.se.