background preloader

Islamism

Facebook Twitter

Pekgul: Känner till många i MP som kan kallas islamister. Nalin Pekgul var tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och blev 1994 den första muslimen i Sveriges riksdag.

Pekgul: Känner till många i MP som kan kallas islamister

Hon menar att det finns ett problem med islamism i Sverige som är särskilt utbrett i Miljöpartiet. – Det betyder inte att andra partier har problem med det, men just Miljöpartiet har ett problem med det. Radikala islamismen i Sverige - DN Fokus. I april 2015 blev en ung kvinna i Vivalla misshandlad av sin bror för att hon rökt vattenpipa.

Radikala islamismen i Sverige - DN Fokus

Därmed hade hon skämt ut familjen och skadat familjens heder, enligt vad hon själv berättade i polisens förhör. Tjejen som blev misshandlad var syster till IS-krigarna Mohamed och Liban Qadar, och brodern som slog henne var också jihadist. Han hade åkt till Irak eller Syrien år 2013 och skadats svårt när en pansarvagn sköt mot ett hus där han befann sig. Han opererades för sina skador i Turkiet och reste sedan hem till Örebro för vård och rehabilitering.

Enligt tingsrättsdomen hade han gått hem till sin systers lägenhet efter att han fått reda på att hon hade rökt vattenpipa hemma hos en gemensam vän. Först såg han till att systerns lille son var i ett annat rum. Några dagar senare ville eller vågade hon inte längre medverka i utredningen. Rätten dömde ändå brodern för misshandel och olaga hot. Fredrik Malm gillar Vivalla och tycker att bilden av området kan bli alltför onyanserad. Fakta. FireShot Capture 1 Ann Heberlein Ödesdigert att inte för http www.dn.se kultur noje kultur. FireShot Capture 2 Erik Åsard Jihadism och extrem islami http www.dn.se kultur noje erik a. Vad menas med islamism? Du läser nu en av de fria artiklar du har kvar denna månad Beställ på SvD.se/gratis2 Islamism är ett vitt och spretande samlingsbegrepp som används för att beteckna politisk islam på olika sätt, allt från al-Qaida till turkiska AKP.

Vad menas med islamism?

Att detta begrepp används för så vitt skilda ideologier visar att det behövs fler nyanser för att beskriva mångfalden inom politisk islam. Turkiets EU-orienterade och demokratiskt valde premiärminister Recep Tayyip Erdogan har mer gemensamt med Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt än med Usama bin Ladin. FireShot Capture 3 Vad menas med islamism I SvD https www.svd.se vad menas med islamism. Islamism - svårtolkat begrepp. -Begreppet inkluderar allt från dem som vill göra väpnad revolution till dem som fredligt vill påverka människors tänkande, säger Susanne Olsson som forskar i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Islamism - svårtolkat begrepp

Det som all islamism har gemensamt är att ha islam som värdegrund, hela samhällssystemet ska genomsyras av islam. På måndag går Egypten för första gången till ett fritt politiskt val och partiet Muslimska brödraskapet ser ut att få starkt stöd. -Man brukar säga att begreppet islamism började användas i och med bildandet av Muslimska brödraskapet på 1920-talet, säger Susanne Olsson. Nalin Pekgul: Min islam har kapats av islamister. Gästkrönika Nalin Pekgul, f.d. riksdagsledamot (S) och författare till boken "Jag är ju svensk", skriver om hur SD och islamisterna stärker varandra.

Nalin Pekgul: Min islam har kapats av islamister

I byn Koxé, nära Mizé, där min pappa arbetade som lärare i fyra år berättades det ofta om den stackars nyutexaminerade imamen som hade kommit till byn. Ung och stolt såg han fram emot att leda sin första djum'a (bön), men tyvärr dök inga bybor upp i moskén. Han hittade dem i stället ute på fälten i hårt arbete för livsuppehället. När imamen upprört sade att de som muslimer inte kunde missa bönen i moskén svarade de att det var svårt att gå till moskén för vem skulle då arbeta på fältet. Efter en hård förhandling kom byborna överens med sin imam om att de skulle starta och avsluta dagen med bön i moskén och därmed bli betraktade som goda muslimer. ‎Mahmoud Aldebe‎ till Göteborgs Moské. Grogrund för religiös extremism - dagen.se. Låt oss erkänna att religiös extremism återfinns inom såväl kristna som muslimska samfund.

Grogrund för religiös extremism - dagen.se

Etablerade debattörer har undvikit ämnet, kanske av okunskap eller av missriktad hänsyn till oliktänkande men kanske också på grund av rädsla för att missuppfattas. Uppfattningar som att mannen är kvinnans överhuvud, motstånd mot abort och sexualundervisning samt obehagliga utfall mot hbt-personer samlar såväl högerkristna som högermuslimer. Detta är politiska ståndpunkter som vi bemöter i alla samhällen. Det gäller också Abd al Haqq Kielan som försvarat talibanernas kvinnosyn. Men borde jag förvånas eller inte, när socialminister Göran Hägglund öppnar famnen för honom? Finns en god religiös extremism? Just nu pågår intensiva strider om irakiska Falluja, som regeringsstyrkor försöker återta från IS.

Finns en god religiös extremism?

De som lyckats fly staden ger samma skräckinjagande vittnesmål som i andra IS-styrda områden: ondska, våld och död på en nivå som nästan överstiger vår fattningsförmåga. IS mål är helt och fullt religiöst, och terrorn utförs i syfte att utbreda ett muslimskt kalifat. Även här i Sverige värvas unga män och kvinnor till den islamistiska terrorn.

DN hade den 28 maj ett läsvärt reportage där svenska poliser bekymrar sig över att så få muslimer säger emot IS. Studie: Var tionde elev stöttar religiösa extremister. "Ideologin kommer att förflytta sig om man inte bekämpar den ideologiskt och ekonomiskt även på hemmaplan" säger Karwan Faraj.

Studie: Var tionde elev stöttar religiösa extremister

"Tyvärr förekommer stöd för extremism i stor utsträckning. Det ser vi till exempel i internationella studier när det gäller stödet för sharialagar och våld i religionens namn" säger polisen Ulf Boström. Bild: Olof Ohlsson Runt 300 personer från Sverige anslutit sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien och Irak. Ungefär 140 har återvänt.