background preloader

Språkets uppkomst + skriftspråket

Facebook Twitter

Språkets vagga stod i Afrika - för minst 100 000 år sedan. Det finns flera sätt att beställa en prenumeration på Allt om Vetenskap: Ring vår prenumerationstjänst på 0770-45 71 83Telefontid mån-fre 08.30-16.30 Boka direkt via internet.

Språkets vagga stod i Afrika - för minst 100 000 år sedan

Klicka på Beställ prenumeration nedan och skriv namn, adress, postnummer, postort och telefonnummer, samt ange om du vill ha en helårs- eller halvårsprenumeration. Beställ prenumeration För övriga prenumerationsärenden som adressändring, fakturafrågor och reklamationer med mera, klicka här! Priser inom SverigeHelår: 11 nr, 629 kronorHalvår: 6 nr, 349 kronorTre nummer: 179 kronor Priser inom NordenHelår: 11 nr, 829 kronor inkl portoHalvår: 6 nr, 459 kronor inkl porto Priser övriga EuropaHelår: 11 nr, 889 kronor inkl portoHalvår: 6 nr, 489 kronor inkl porto Priser övriga världenHelår: 11 nr, 909 kronor inkl portoHalvår: 6 nr, 499 kronor inkl porto För 469 kronor får du åtta nummer av AoV Tema Historia direkt hem i brevlådan. Det finns flera sätt att beställa en prenumeration på AoV Tema Historia: Beställ prenumeration. Språkens uppkomst. När kom språken till?

Språkens uppkomst

Av Första Mosebok kan man förstå att Adam kunde tala så snart han hade skapats. Han fick nämligen genast en uppgift: ”Så formade Herren Gud av jord alla markens djur och alla himlens fåglar och förde fram dem till mannen för att se vad han skulle kalla dem. Varje levande varelse fick det namn som mannen gav den.” Att ge namn åt djuren och på det viset uppfinna en del av språket, det var alltså Adams första arbete. Själva språket skapade han ändå inte. Den första skriften. För många är dagens regim i Irak sinnebilden för det hänsynslösa och okultiverade.

Den första skriften

Men inget land i världen har så lång kulturhistoria som Irak. Här inleddes den omvälvning av det mänskliga tänkandet som blev följden av skrivkonstens födelse. Jordbruk och boskapsskötsel infördes i Mellanöstern under perioden 9000–7000 f Kr. Som ett resultat av det uppstod den sumeriska civilisationen i Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak. Den sumeriska högkulturen brukar räknas som världens äldsta. Första språket. Hos djuren finns inga paralleller till mänskligt språk.

Första språket

Deras läten fungerar inte som symboler, vilket de mänskliga språkljuden gör. Det går visserligen att lära schimpanser lite teckenspråk, men apor börjar aldrig kommunicera med symboler på eget initiativ. Inga enklare varianter av språk existerar i naturen. Därför är det svårt att göra sig en föreställning om hur språkets förstadier kan ha sett ut. Men de måste ha funnits, för det är inte troligt att språket plötsligt dök upp i utvecklingen i den form det har i dag. Många forskare anser att det var sociala behov som gjorde att människans förfäder steg över tröskeln till den symboliska kommunikationen. Språkforum 2011: Språket under miljoner år. När utvecklade människan språket?

Språkforum 2011: Språket under miljoner år

Tore Jansson som är professor i latin och afrikanska språk och dessutom författare berättar att språken kan ha tillkommit för 40.000 år sedan, men att de lika väl kan ha utvecklats för två miljoner år sedan. Jansson beskriver utvecklingen sedan jägarna och samlarnas språk, blickar in i framtiden och förutspår minoritetsspråkens död. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Klimatomslag gav upphov till språk. Skvallrande förhistoriska människor runt lägerelden.

Klimatomslag gav upphov till språk

Det är den förhärskande bilden av de första talande människorna. Det var det sociala samspelet som var drivkraften när människan skaffade sig ett språk. Vi berättade, resonerade, imponerade och lurades. Vi ville ha nya vänner och andras mat, och vi försökte vinna detta genom att prata. Men det finns andra teorier om språkets uppkomst, mer inriktade på jakten på föda än på det sociala samspelet.

Det som drev fram denna utveckling var en genomgripande klimatförändring. För flera miljoner år sedan började klimatet förändras så att de tropiska skogarna krympte och savannerna växte. I skogen hade det varit möjligt att leva ur hand i mun, av framför allt frukt och nötter. Före Babylon, och efter. Ingen vet hur länge människan kunnat tala, eller om det funnits ett gemensamt urspråk.

Före Babylon, och efter

Det man ändå vet om språkens världshistoria öppnar svindlande perspektiv på människan och hennes väg genom världen.. För några år sedan träffade jag en nyandlig profet i Norditalien som hade rekonstruerat ett gemensamt mänskligt urspråk från tiden före den babyloniska förbistringen. Riktigt hur det såg ut och vilka metoder han använt i sin forskning var hemligt, tyvärr - och hemligheten var förstås poängen. Ett språk som alla kan förstå förmedlar knappast någon högre insikt. Jag kan inte låta bli att tänka på det där när jag börjar läsa den tyske språkforskaren Harald Haarmanns nyutkomna "Weltgeschichte der Sprachen" (Språkens världshistoria) - en hisnande, komprimerad åktur genom den mänskliga språkutvecklingen, från apmänniskornas första gutturala interjektioner till våra dagars fragmenterade onlinespråk.

Värsta språket - Säsong 1 - Avsnitt 2 av 8. Språkets uppkomst. Allt om Historia. För ungefär sextusen år sedan växte den första riktiga storstaden fram i dagens Irak.

Allt om Historia

Uruk var en imponerande syn med mäktiga tempel och höga murar. I denna sumeriska kultur föddes också skriftspråket. Text: Alexander Skantze En ung kvinna klafsar fram genom träskskogen, i det som i dag är södra Irak. Hon heter Mudadah, och på ryggen bär hon sin tvååriga son Ki-ág. Så kan en familjs ankomst till Uruk, världens första storstad, ha tett sig för cirka 6 000 år sedan.