background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Texttyper i svenska.

Källkritik

Miljö. Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns.

Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen?

Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp” Begreppet myntades av den dadaistiske poeten Tristan Tzara så tidigt som 1916. Många musiker och författare har sedan dess använt tekniken då de skrivit låttexter. Grundidén är att man skapar något nytt genom att bryta mot de normer som säger att skapandet ska ske på ett visst sätt. Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2016 - Radioföljetongen. Nominerade till Sveriges Radios novellpris 2016 Foto: Pooneh Rohi, foto: Linda Gren.

Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2016 - Radioföljetongen

Neftali Milfuegos, foto: SR. Mara Lee, foto: Rasmus Thord. Karolina Ramqvist, foto: SR Neftali Milfuegos, Karolina Ramqvist, Olivia Bergdahl, Mara Lee och Pooneh Rohi har skrivit de fem noveller som nu får tävla om Sveriges Radios novellpris 2016. En jury har nominerat fem av de totalt elva noveller som under det gångna året specialskrivits för Sveriges Radio och sänts i P1. En plats är tom: del 1 av 5 20 oktober 2014 kl 09:50 - Novellklubben. Svenskanoveller Wiki. Planering, Om det var krig... Här är språkreglerna svenskarna undrar över mest – och så fungerar de.

Bilder

Skriva till filmklipp. Sveriges läsambassadör. Feminister ser på män på samma sätt som SD ser på invandrare. Debatt ​Leo Gerdén, 12 år: "I dag måste man kalla sig för feminist för att vara för jämställdhet".

Feminister ser på män på samma sätt som SD ser på invandrare

I dag måste man kalla sig för feminist för att vara för jämställdhet. Om man inte kallar sig feminist betyder det att man står upp för patriarkatet och att man vill att kvinnor inte ska ha samma rättigheter som män. Jag är för jämställdhet, men jag har insett att feminism går åt motsatt håll och att kön blir viktigare än kompetens med deras argumentation.

LÄS MER: Varför räknar du inte mig som invandrare, Jimmie Åkesson? Feminismen fokuserar endast på att hjälpa det ena könet, nämligen kvinnor. Många feminister målar upp män som problem i samhället. En annan ideologi, som faktiskt leder till jämställdhet, är jämställdism. Fejkade sidor - Källkritik. Bohuslänsk ordlista. Funny, serious and true facts. Nordiske språk. 22 känslor som alla högstadielärare känner igen - amelia. De största syftningsfelen som någonsin hittats i Sverige (13 bilder) Svenskar som menade en sak, men öppnade för missuppfattningar.

De största syftningsfelen som någonsin hittats i Sverige (13 bilder)

Och det rejält. Här är de 13 största syftningsfelen som hittats i Sverige. 1. Eh? 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 13. Mig skrattade lite när mig såg den här lappen. Mig hoppas att er gör det också! Punkt i sms – tecken på ilska. Att avsluta ett sms med en punkt anses ofta vara ett tecken på irritation eller ilska.

Punkt i sms – tecken på ilska

Det visar en amerikansk studie om collagestudenters sms-vanor, skriver New Republic. Det visar sig att studenterna sällan sätter punkt, det korrekta sättet att avsluta en mening på. Varför punkt? En förklaring som forskarna ser är att i chatt och sms-meddelanden är det praxis att avsluta en mening genom att sluta skriva, utan att sätta punkt. – Att använda punkt får då en större betydelse än att bara avsluta en mening eftersom mottagaren börjar fundera på varför du faktiskt har använt en punkt, säger Mark Liberman, professor i lingvistik vid Universtity of Pennsylvania, till New Republic. Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer. Som en brygga mellan två platser i verkligheten är metaforen när den är som bäst.

Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer

Plötsligt får man syn på något som aldrig tidigare varit i världen, det är ingen bild och det är inte kunskap – det är, i ordets mest bokstavliga mening, skapande. Ett halvt ark papper. ”Negerkung” tas bort i nya Pippi. I vårens nyutgåva försvinner n-ordet i Pippi Långstrump. ”Vi byter ut ett ord som skadar barn, men rör inget annat i texten”, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman till Boklördag.

”Negerkung” tas bort i nya Pippi

Astrid Lindgrens barnbok ”Pippi Långstrump” fyller sjuttio år i år, och givetvis kommer det en fin nyutgåva i samband med jubileet, en ny samlingsvolym med det mesta ur de tre böckerna i Pippi-serien: ”Pippi Långstrump”, ”Pippi går ombord” och ”Pippi i Söderhavet”. Den här gången försvinner det som varit mest kontroversiellt de senaste åren, n-ordet. Pappa Efraim Långstrump är numera Söderhavskung på Kurrekurreduttön, inte negerkung.

Skriva

Ordförståelse. Antiken. Läsförståelse. Hur kan vi arbeta med kollegialt lärande och språkutvecklande arbetssätt? Vad är kollegialt lärande?

Hur kan vi arbeta med kollegialt lärande och språkutvecklande arbetssätt?

På Skolverkets webbplats sammanfattas kollegialt lärande på följande sätt: Det som kallas kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av kompetensutveckling där kollegor genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskap och färdigheter. Kollegialt lärande betonar vägen fram för att lösa uppgifter, formulera problem och kritiskt granska inte bara andras utan även sitt eget arbete. Tillsammans har två eller flera lärare uppgifter att förbereda och lösa, diskutera och reflektera över innan de söker råd eller diskuterar vidare med en handledare.

De som deltar tränar på att ge varandra feedback på hur olika uppgifter genomförs. Ett sätt att tillägna sig kunskap och färdigheter genom strukturerat samarbete kring frågor som rör språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är att använda sig av olika utvecklingspaket. Skolverkets utvecklingspaket Språkutvecklande arbetssätt - ett utvecklingspaket från Skolverket Läslyftet Läs- och skrivportalen - Läslyftet.