background preloader

Budapest 19-21 maj 2017

Facebook Twitter

Med Millan

Budapest. Budapest förvånar.

Budapest

Stan är egentligen omotiverat stor för ett så pass litet land som Ungern. Budapest är en imperiestad, en mångmiljonbrusande metropol, ja kort och kort, en av Europas vackraste och livligaste huvudstäder. Hemligheten är förstås stans förflutna i det Habsburgska väldet, i dubbelmonarkins dagar. Breda avenyer skär självsäkert genom det flacka Pest och hindrar de praktfulla byggnaderna från att utmana varandra mer än visuellt.

Lövträd och parker ger skugga åt kaféer och utomhuspartier i schack. På dess andra sida börjar det bergiga Buda med slott, mosaikprydda kyrktak och vindlande gränder. Historia Under det första århundradet före Kristus fattar kelterna tycke för byn Ak-Ink och framför allt de varma källorna på Donaus västra strand. Stalins brutala överrock blir bara marginellt mildare. Ta sig dit. Budapest. Weekend I Budapest: 6 Saker Du Inte Får Missa. Gästbloggare Sofia Zetterqvist. Budapest är ett hett weekendresmål just nu, och det passar lika bra att besöka staden på så väl hösten som på våren.

Weekend I Budapest: 6 Saker Du Inte Får Missa. Gästbloggare Sofia Zetterqvist

Vår gästbloggare Sofia som driver bloggen fantasiresor.se har i dagens inlägg samlat sina sex favoriter och tips till Budapest. Spana in här! Budapest. Budapest Portalen - Vi guidar dig i Budapest. När minnet av Förintelsen börjar blekna. I skymningen tänds ljusen långsamt, till en början knappt märkbart.

När minnet av Förintelsen börjar blekna

Framåt natten kommer de att utgöra ett glimmande fält mitt i sjukhusparken. Vi befinner oss på grönområdet kring Otto Wagner-sjukhuset utanför Wien, som under kriget bar namnet Steinhof. I den stora planteringen bakom en huvudbyggnad står inte mindre än 772 lysdioder i led. Vart och en av dem bär egentligen ett namn som tillhört ett av de sjuka, ”kriminella” eller funktionshindrade barn som mördades här under perioden 1940–45 inom ramen för det nazistiska T4-programmet. T4 inleddes samma dag som andra världskriget och syftade till att ge ”dödshjälp” åt mentalsjuka och funktionshindrade. Vi vandrar runt och till sist hamnar vi åter framför installationen av smäckra ljuspelare. Steinhof-installationen kom på plats 2003.

Under en tjugoårsperiod påminner den offentliga konsten om de folkmord som präglat närhistorien, ett kollektivt ”NEJ” hugget i sten eller gjutet i järn. Ola Larsmo. Mat i Budapest. Ungersk lyx på Onyx – Malins mix. Hallins Reseblogg. Du åkte till Budapest och hade det fantastiskt.

Hallins Reseblogg

Men allt vännen, barnen, chefen eller hjärtevännen fick var en t-shirt?! Nä, så behöver det absolut inte bli. I Budapest hittar du ungerska souvenirer av riktigt hög kvalitet. Både till dig själv och till vännerna. Här kommer lite tips på vad du kan fylla kappsäcken med innan du reser hem. Picks salami hittar du i saluhallen. • TILL DITT HEM:Handmålad porslin från Herend (med anor från 1826) eller Zsolnay (anor från 1853) . • TILL VINÄLSKAREN:Tokajervin och annat gott vin från vinprovningen, t.ex rött vin från Villány eller vitt från Bock. • TILL DAMEN:Antik Wladis silverring köpt på antikgatan Falk Miksa útca. • TILL MUSIKÄLSKAREN:CD med musik av någon av Ungerns fantastiska tonsättare Béla Bartók, Franz Liszt, Ligeti eller Kodály. • TILL GENTLEMANNEN:Vassa, handgjorda skor av bästa kvalitet från berömda skomakaren László Vass. • TILL FARMOR:Saffran, handgjord tvål, broderad folkloreduk. • TILL BARNEN:Rubiks kub (en ungersk uppfinning!) 10 Saker Att Se Och Göra I Budapest. Budapest är en stad som har mycket att erbjuda.

10 Saker Att Se Och Göra I Budapest

Den överraskar med sin storhet och pampiga byggnader samtidigt som du kan koppla av på thermalbad och härliga caféer. Många bra restauranger och intressanta sevärdheter. Budapest delas i två delar av floden Donau. På ena sidan, Buda, ligger slottet på berget och på andra sidan hittar du Pest med massor av sevärdheter. Vi bjuder på 10 tips med saker att se och göra i Budapest. 1. Budapest mest kända byggnad är parlamentsbyggnaden som står vid Donaus kant. Pest eller Buda? Valet kan vara lätt. Ungerska huvudstaden Budapests mest intressanta områden just nu hittar man i de dynamiska distrikten nummer 7 och 8 i stadsdelen Pest.

Pest eller Buda? Valet kan vara lätt

Distrikt 7, Budapest. En ortodox judisk familjefar klädd i svart försöker knöka in en barnvagn genom en trång port. Jag strosar längs huvudstråket Kiraly utca, en trendig och lugn gata med många secondhandbutiker och gallerier. Ögat fastnar på en koshermataffär intill en butik som säljer sexleksaker – ett tecken så gott som något att nya tider råder i distrikt 7, traditionellt sett hemmaplan för stadens judiska befolkning. Strax före andra världskriget bodde tvåhundratusen judar i kvarteren. Idag kämpar en engagerad minoritet för att behålla områdets identitet. Men numera delar de platsen med andra.

. – Det har bara exploderat. Kvällen har just startat och han står och småpratar med dj:n som spelar lågmäld elektronisk musik. Elsas Budapest. Här kommer min Budapestguide som publicerades i ELLE för nästan ett år sedan.

Elsas Budapest

Nu är det nämligen dags igen, på måndag åker jag dit och det här är mitt mutförsök till er att också dela med er av fantastiska bar, restaurang, shopping och häng-tips! Så byteshandel helt enkelt. Här kommer mina bästa Budapest-tips, skriv era i kommentarerna! Puss! Njut trerätters för bara 30 kronor i Budapest.

Torsdag Passa på att besöka minst ett bad i dag, när det är färre badgäster än under helgen.

Njut trerätters för bara 30 kronor i Budapest

Budapest är känt för sina heta källor och har en lång rad vackra badinrättningar. Mina egna favoriter är de äldsta, byggda av ottomanska paschor på 1500-talet. Király är mer slitet och har en stark James Bond-atmosfär (och då talar vi Sean Connery så klart).