background preloader

Patrimoni

Facebook Twitter

Fes Ta Festa – La cultura popular a la ràdio i a internet – Bloc del programa Fes ta Festa, sobre cultura popular. Onomasticon Cataloniae - Joan Coromines - Versió digital - Institut d'Estudis Catalans. «Quan, el 1931, decidírem de posar en marxa aquesta vasta empresa, poguérem comptar no sols amb els materials toponímics i antroponímics prou abundants que teníem ja reunits des de 1925, sinó també amb les col·leccions aplegades amb la mateixa intenció per en Josep M. de Casacuberta, predecessor nostre en l’Oficina de Toponímia i Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans. »Després dels anys 1931 a 1939, en què ja ens havíem dedicat activament a l’arreplegada de materials per a l’Onomasticon, a partir de 1939, encara que exiliat a París o a Amèrica, no vam deixar mai de treballar sobre els materials recollits, que ens havíem emportat amb nosaltres, i d’enriquir-los amb nous despullaments de documents i de textos antics i moderns. ...

Onomasticon Cataloniae - Joan Coromines - Versió digital - Institut d'Estudis Catalans

Aconsegueixen llegir els secrets d'una carta de 1697 sense obrir-la ni fer-la malbé. Com es pot llegir una carta de fa 300 anys sense obrir-la?

Aconsegueixen llegir els secrets d'una carta de 1697 sense obrir-la ni fer-la malbé

Un equip internacional liderat per la Universitat de Queen Mary de Londres ha superat per primer cop a tot el món aquest repte utilitzant uns raigs X de gran sensibilitat, dissenyats per a la investigació dental, i amb algoritmes computacionals. L'objectiu de l'estudi, que ha publicat Nature Communications, era accedir al contingut del document sense fer-lo malbé. Una tasca gens fàcil, perquè la carta estava doblegada i tancada d'un forma especial que és la que es feia servir, abans que arribessin els sobres, per protegir la missiva de les mirades indiscretes. D'aquesta manera, la mateixa carta esdevenia un sobre. Fins ara, l'única manera de saber què deia era tallar-la, cosa que sovint feia malbé els documents històrics. Museu al carrer. Portal de Archivos Españoles (PARES) - PARES. Llegendàrium: Llegendes i tradicions catalanes. Calendari de tradicions. Departament de Cultura.

Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Col·leccions. Departament de Cultura. Materials didàctics. Departament de Cultura. 423 - La història de l'educació - En guàrdia! Sant Valentí, 14 de febrer - Calendari de l'ermità del Pirineus - Calendario de los Pirineos. Vida i miracles El dia 14 de febrer coincideixen, en el mateix jorn, la festa de Sant Valentí, prevere i la de Sant Valentí, bisbe.

Sant Valentí, 14 de febrer - Calendari de l'ermità del Pirineus - Calendario de los Pirineos

En els darrers anys s’ha popularitzat enormement (pels interessos d’importants galeries comercials!) El dia 14 de febrer com la “festa dels enamorats” per influx d’una tradició irlandesa consistent en intercanviar regals en la mencionada data; una tradició que s’ha implantat amb molta força, sobretot, als Estats Units d’Amèrica. L’origen d’aquesta festa hem de situar-lo en el fet que, segons la tradició, el dia 14 de febrer hom el vinculà a les festes paganes de la fertilitat, ja que el 14 de febrer es diu que comença l’aparellament dels ocells amb la construcció dels nius i, per aquesta raó, en tal dia, no es podia sortir a caçar animals de ploma.

Sant Valentí, prevere i màrtir, patró dels enamorats Sant Valentí, bisbe i màrtir, patró del Bages. Banc de la Memòria Democràtica. Les Comunitats de Pràctica i la seva aportació a l'educació patrimonial. La CoP Patrimoni i Escola i l’e-CoP Llars i Patrimoni. Oniricat - Oniricat. Productes de disseny català. Dante 2018: un ensayo por canto — Infierno I, o el principio del fin de la Edad...

Carnestoltes

Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació - CRAI UB. Agricultura(Biblioteca Patrimonial Digital de la Universitat de Barcelona) Astronomia (Biblioteca Patrimonial Digital de la Universitat de Barcelona)

Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació - CRAI UB

'Dead Drops': mapa de los miles de USB escondidos por el mundo - MediaTrends. Si un día, caminando por una calle cualquiera, te encuentras una memoria USB incrustada en una pared, alégrate, porque estás antes una ‘Dead Drops‘ (‘buzón muerto’): una de las miles de memorias USB escondidas por todo el mundo, con el fin de compartir información sin el control de Internet.

'Dead Drops': mapa de los miles de USB escondidos por el mundo - MediaTrends

Esta fórmula toma como inspiración el sistema que utilizaban los espías para intercambiar información utilizando un lugar secreto, sin necesidad de reunirse personalmente. Pero este ‘Dead Drops’ actual tiene un origen mucho más reciente, en 2010 concretamente, cuando el artista alemán Aram Bartholl ideó una fórmula para crear una red anónima P2P (de persona a persona), que permitiera el intercambio de información y archivos sin necesidad de conectarnos a Internet. Escondió 5 pendrives por la ciudad de Nueva York. Mira cómo lo hizo en este vídeo. ¿En qué consiste ‘Dead Drops’? Nada puede ser más sencillo que generar un ‘Dead Drops’. Sin huella digital. MDC - Memòria Digital de Catalunya. Resultats « COGNOMS CATALANS. Aquest és un resum dels resultats que hem obtingut fins ara per a cada cognom completat.

Resultats « COGNOMS CATALANS

Els voluntaris poden accedir als seu propis resultats clicant aquí. En els següents textos, abans de comentar els resultat genètics, donem una breu idea general de la freqüència, distribució i etimologia dels cognoms de l’estudi. L’entrada principal de cada cognom correspon a la forma més freqüent, encara que no s’adigui a les normes ortogràfiques actuals. Totes les freqüències dels cognoms fan referència a freqüències relatives a la població de cada comarca o localitat i no pas a xifres absolutes.

El càntir de Verdú: termodinàmica i química per calmar la set. Prové de la terra i en la fabricació hi intervenen l’aigua i el foc.

El càntir de Verdú: termodinàmica i química per calmar la set

És el contenidor per a líquids més sostenible: és reutilitzable i refresca l’aigua aprofitant la baixa humitat ambiental. L’origen del càntir es perd en el temps, i a Verdú continua produint-se amb ceràmica negra. També anomenat selló, el càntir verduní amaga interessants secrets. L'argila de la Segarra va agafant forma fins a convertir-se en càntir Disseny energèticament eficient i ecoefectiu.