background preloader

IKT

Facebook Twitter

Corona

Padlet och exit ticket. Ni vet den där känslan man kan få som lärare… Man vet vad man vill göra men man vet inte hur man ska göra det? Precis så kände jag det i höstas. Jag ville utveckla mina lektioner och mina elever och kom fram till att jag ville använda mig mer av så kallade exit tickets. Men jag hade svårt att få till det med frågorna. Till slut tog jag hjälp av det utvidgade kollegiet och forskare som Dylan William och plötsligt fick jag mängder med bra frågor att använda mig av! Jag sammanställde frågorna som jag fick ihop i ett dokument och om du vill ha tips på frågor kan du se dem här: Exit tickets Till att börja med skrev jag upp någon fråga på tavlan men jag ville hitta ett bra och enkelt digitalt verktyg att använda mig av.

Jag testade Socrative och Kahoot men det var inte riktigt det jag var ute efter. När alla valen är gjorda, är det bara att ge länken till eleverna och de kan börja skriva! Om du vill läsa mer om Padlet kan du göra det här: How to use Padlet – a fantasic tool for teaching. Digital verktygslåda – NODSTRÖM EDUCATION. Digital verktygslåda Här hittar ni en sammanställning av olika digitala verktyg som kan nyttjas för att stödja arbetet med formativ bedömning. De olika verktygen är inte direkt kopplade till en specifik nyckelstrategi eller olika metoder utan det finns en stor flexibilitet och valfrihet att anpassa användandet av verktygen utifrån vilken effekt man vill uppnå. De digitala verktygen som presenteras är hämtade från den egna undervisning samt förslag på hur dessa kan användas inom skolans verksamhet oberoende av skolform. Du hittar även förslag på alternativa digitala verktyg inom samma kategorier med liknande funktioner som erbjuder alternativa valmöjligheter. .

Interaktiva responsverktyg Det finns många olika möjligheter att använda sig utav olika responsverktyg i undervisningen. I ett google-formulär kan du snabbt och enkelt skapa frågeformulär som eleverna kan besvara. Plickers är ett fantastiskt verktyg som uppskattas av eleverna. Andra rekommenderade verktyg. Skapa QR-kod enkelt här! | SkapaQRkod.se. Open digital lab. IKT i skolan, del 15: Organisera länkar, bilder, video mm som du hittar på nätet - JL Skolutveckling. När du är aktiv på nätet, i sociala medier mm så märker du snart att du hittar massor med bra tips, länkar, bilder, filmklipp mm som du vill spara för att du någon gång i framtiden kommer att ha nytta av dem. När du senare vill hitta länken/bilden/filmklippet så minns du inte var det var du såg den.

Var det en favorit i twitter eller favoritmarkerade du sidan i din webbläsare eller var det någon annanstans du såg länken/bilden/filmklippet? Nedan följer olika program och tjänster som kan hjälpa dig att organisera digitalt material som du vill kunna hitta tillbaka till. Många av tjänsterna fungerar även bra för att samla länkar till eleverna när du jobbar med ett ämnesområde i skolan. Padlet Gratistjänst. Pearltrees www.pearltrees.com/ Gratistjänst där du samlar och organiserar det du gillar på nätet i en struktur med pärlor som sammanbinds med varandra. Symbaloo www.symbaloo.com/ Visuell ”desktop”, d v s arbetsyta där du lägger in det du vill ha åtkomst till. Kahoot! Idag tänkte jag ge ett konkret tips på ett roligt och användbart verktyg i undervisningen, nämligen Kahoot.

Har du aldrig spelat Kahoot så kan man bäst förklara det genom att säga att det är en interaktiv frågesport, där du som lärare skapar frågor och svarsalternativ och där sedan eleverna kopplar upp sig mot spelet och spelar tillsammans. Kahoot kan t.ex användas för att kolla av vilken förförståelse eleverna har inför ett arbetsområde, det kan användas för att se om eleverna förstått flippen, genomgången eller texten de läst. Tyskläraren i mitt arbetslag sa direkt att detta är något som hon hade kunnat tänka sig att använda för att snabbt kolla glosor eller ha som mindre läxförhör. Så hur fungerar det då? Är det svårt? Vad tycker eleverna? Här kommer en steg-för-steg beskrivning som kanske kan vara till hjälp :) Som lärare skapar du först ett konto.

När du skapat ett konto så väljer du vad det är du vill göra. Sen är det bara att sätta igång att skapa frågor. Ordning och reda då?