background preloader

Böcker

Facebook Twitter

Läs- och skrivundervisning : LPP:er. Sedan 2011 är jag kontaktlärare för läromedelsförlaget Natur och Kultur.

Läs- och skrivundervisning : LPP:er

Därigenom får jag använda mig av ett mycket genomtänkt läromedel och även delge andra mitt arbete, som framför allt handlar om läs- och skrivinlärning F-3. Jag har lagt ner mycket värdefull tid på att göra tydliga LPP:er, Lokala Pedagogiska Planeringar, i svenska, som knyter an till God Läsutveckling och vår läroplan, Lgr 11. Planeringarna har jag haft stor nytta av i omdömes- och IUP-skrivande.

I år har jag föreläst för Natur och Kulturs räkning runt om i Södermanland och Östergötland kring hur jag arbetar på ett lustfyllt och målinriktat sätt utifrån forskningsbaserad teori, högläsningen som modell, läsförståelsestrategier och digitala lärresurser. Det är nyttigt att reflektera och sätta ord på hur jag själv arbetar och oftast får jag med mig nya infallsvinklar och idéer från kollegor jag möter.

Här nedan finns mer lättlästa LPP:er som jag delar till elever och föräldrar via klassbloggen. Short Film - The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. Råby skola: Att ställa frågor "Bortom raderna" Det är alltid med sorg i hjärtat man avslutar en underbar högläsningsbok.

Råby skola: Att ställa frågor "Bortom raderna"

Tillsammans med eleverna har vi ända sedan jullovet läst "Bröderna Lejonhjärta" och gråtit, skrattat, reflekterat och samtalat. Sällan har väl en bok väckt så starka känslor hos både pedagoger och elever. Till högläsningsboken har vi knutit en alldeles egen läslogg där eleverna har fått skriva ner sina funderingar och tankar. Under olika kapitel har vi fokuserat på olika lässtrategier och eleverna har förutspått, rett ut ord och uttryck, illustrerat sina inre bilder, ställt frågor och sammanfattat i sina loggböcker. Hela tiden har vi också haft författarperspektivet och funderat på varför Astrid Lindgren har skrivit som hon har gjort. Med uppmaningen att ställa frågor "Bortom raderna" blev eleverna indelade i smågrupper om ca 4 st. När eleverna ställt någon eller några frågor och alla fått svara var det dags att bestämma vilka frågor som gruppen tyckte var bäst, som gett bra svar och gett upphov till funderingar.

Skymningslandet - Böcker. En väl genomförd berättelse.

Skymningslandet - Böcker

Marie Hermansons nya roman Skymningslandet lämnar Mattias Hagberg oberörd. Ska jag välja ett ord som sammanfattar Marie Hermansons nya roman måste det bli undantagstillstånd. Inte i den polisiära eller militära bemärkelsen, utan snarare i en social och psykologisk. I Skymningslandet får berättarjaget Martina en möjlighet att ställa sig utanför tiden och samhället. Hos den excentriska tant Florence på Glimmenäs herrgård utanför Uppsala hittar hon och fyra andra ungdomar en tillflykt undan vardagens allt hårdare jakt på jobb, bostad och framtid.

Hos Florence har tiden stått stilla. Undantagstillståndet är så klart en tacksam litterär situation, utnyttjad om och om igen för att kittla fantasin, skapa spänning och utmana invanda föreställningar. I Skymningslandet laborerar Hermanson med alla dessa möjligheter. Hermansson har skickligt använt den här typen av situationer tidigare för att bygga såväl spänning som psykologiskt djup. Bokrecension/boksamtal. Att presentera en bok. Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln. Martin Widmark är Sveriges mest utlånade och lästa barnboks-författare och högt älskad av nybörjarläsarna.

Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln

Få barn passerar lågstadiet utan att läsa böckerna om Lasse-Maja, Nelly Rapp och Rakel.* För att bli kompetenta läsare måste barn läsa kilometervis med text. Trist och jobbigt, tycker många. Hur får man barn att älska resan? - Läsning kräver lite tid och engagemang. Tror du inte att du orkar med det som förälder, strunta i det! 1. 2. 3. Boksamtal- frågekort. Den hemliga historien. Dionysos är vinets, extasens och berusningens gud.

Den hemliga historien

I det moderna litterära bruket av begreppet symboliserar det helhetens principer, mörker och ursprunglig natur. Ja jädrar i min lilla låda vad det festas i Donna Tartt välskrivna roman Den hemliga historien. Eftersom det var en väldigt lång bok fick den följa med mig till en massa olika ställen för att bli läst. På stranden. Richard Papen flyttar från Kalifornien till den amerikanska östkusten för att studera på ett anrikt college i New England. Som den lättviktige, men ändå vetgirige, västkustbo han är imponeras han raskt av skolans intellektuella elit, fem ungdomar med egen studieplan och lärare, Julian Morrow.

Eleverna består av den välbeställde och överintellektuelle Henry, gruppens överhuvud som har full koll på grekiskan men är fullkomligt ovetande om världen runt omkring sig. På frukostrestaurangen. Varje vecka lyssnar du på inledningen av en nyutkommen bok, en klassiker och en ny barn- och ungdomsbok á 3 till 5 minuter. Nyfiken på mer? Fråga på ditt bibliotek eller i bokhandeln. Bokprat. Snart är det dags för den årliga bokfesten!

Bokprat

Torsdagen den 25:e september öppnas dörrarna till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, läs mer här. Bokprat är på plats med flera punkter inbokade i schemat. Ni kommer att hitta mig i Lärarnas Riksförbunds monter liksom i Akademibokhandeln, miniseminarium och med både Svenska Tecknare samt Kulturrådet – se schema nedan. Just nu håller jag som bäst på att kolla upp snygga t-shirts som ska tryckas upp med Bokprats-loggan, så håll utkik efter oss på mässgolvet. Annars är det Brasilien som är årets fokusland, och det ska bli spännande att se vad landet erbjuder i litteraturväg. Själv längtar jag efter att bombarderas av läslusten som ryms i mässhallarna de fyra dagar som Bokmässan pågår. Här följer mitt schema för Bokprats del (mer information om Opals och Berghs andra aktiviteter kommer längre fram): Torsdag 25 september.