background preloader

John Hron

Facebook Twitter

John Hron, svenska Wikipedia. John Antonin Fritz Hron, född 25 januari 1981 i Kungälv, Västra Götalands län, död 17 augusti 1995 nära Kode, Västra Götalands län var en svensk pojke som mördades av nynazister vid Ingetorpssjön utanför Kungälv.

John Hron, svenska Wikipedia

Händelsen[redigera | redigera wikitext] John var på kvällen den 16 augusti 1995 tillsammans med en yngre kamrat, Christian, ute vid Ingetorpssjön för att tälta.[1] Efter ett tag dök fyra nynazistiska ungdomar upp, 15–18 år gamla. Hron kände 15-åringen från skolan. Många på skolan var rädda för honom och i 15-åringens eget vittnesmål säger han "Jag har nästan skrämt upp varenda jävel i skolan". Under skolåret blev John och 15-åringen ovänner. Efterspel[redigera | redigera wikitext] De fyra nynazisterna, alla tonåringar då, åtalades. John Hron är begraven på kyrkogården vid Ytterby kyrka och hans gravsten har vandaliserats upprepade gånger.[3][1] Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext] Referenser[redigera | redigera wikitext] Mordet på John Hron 17 maj 2015 kl 18:03 - P3 Dokumentär.

John Hron Film. ”Det var aldrig tråkigt med John, han hittade alltid på nåt.

John Hron Film

Han kunde fråga om man vågade göra olika farliga saker och svarade man då ”Nä, jag vet inte” då sa han ”Då gör vi det då”. Så vi klättrade i berg utan rep och massa sånt.” ”John var väldigt bestämd, tyckte han något så tyckte han det. Han var principfast på det sättet att han tex. inte tyckte man skulle gå på flera mot en och om man skulle bråka så skulle man ta någon i sin egen storlek.” ”Han såg ju bra ut och så.. och det gick ju hem hos tjejerna.” ”Han hade inget politiskt intresse, var inte heller religiös och brydde sig inte om att konfirmeras. ”John ville aldrig någon nåt ont. ”John levde i nuet. ”John var en kille med mycket mål hela tiden. ”John kunde ha temperament ibland men slogs aldrig i så fall bröt han ner dem på marken.” ”Det var jävligt roligt när vi plankad in på Liseberg. ”John Hron var inte vem som helst!

Tony Hrons egen sorg fick vänta (SvD) Det var i april 2002, nästan sju år efter Johns död.

Tony Hrons egen sorg fick vänta (SvD)

Makarna Hron var på väg till en skola i Skåne och en i raden av hundratals föreläsningar mot ungdomsvåld. Samtidigt hade mormor haft ytterligare en hjärnblödning.Den här dagen kände de plötsligt: Nu räcker det. Så kom det sig att Tony och Marie-Louise Hron bokade av återstående föreläsningar fram till sommarlovet och bestämde sig för att inte längre ägna nästan all tid åt insamlingsstiftelsen de bildade direkt efter mordet.Det innebar också att pengarna slutade komma in till John Hrons minnesfond - som sammanlagt delat ut 1,2 miljoner kronor och utsett pristagare åtta gånger till någon som aktivt motverkat våld i det svenska samhället.För det var precis vad John själv försökt göra den där augustikvällen 1995.

Han var 14 år och skulle börja åttan några dagar senare. På sommaren hade han vunnit brons i ungdoms-SM i kanot. – Så blev det bara - för att vi var som vi var, säger Tony. Aftonbladet artikelserie: Nazismens orsaker (2000) Daniel Hansson, 23, hade hat i kroppen långt innan han lärde sig vad ett hakkors är.

Aftonbladet artikelserie: Nazismens orsaker (2000)

Nazismen gav hans hat en riktning - en kamp. Det resulterade också i att han begick ett av de mest uppmärksammade och chockerande rasistbrotten i Sverige på 90-talet: Mordet på den 14-årige John Hron i Kode 1995. Aftonbladets artikelserie om nazismens orsaker fortsätter i dag med en intervju med Daniel Hansson. Man bör ha en klar idé om varför man upplåter plats åt mördare i en tidning. Vi har pratat med Daniel Hansson för att ta reda på varför han blev nazist. I år har Daniel Hansson avtjänat sitt straff och ska ut i samhället - eller tillbaka in i nazisekten.

I en unik undersökning presenterar Aftonbladet i dag dessutom nazismens konsekvenser. 53 nu aktiva nazister har totalt begått 571 brott. Från skolkare – till kallblodig mördare Daniel Hansson: I nazismen kunde jag leva ut mitt hat aniel Hansson, 23, kommer insläntrande på besöksrummet i Tidaholmsanstaltens blå träningsoverall. Och döda?