background preloader

VIKINGAR

Facebook Twitter

Tillbaka till vikingatiden - Vikingaliv. Fandom powered by Wikia. Baksidetext: innehåller nio mustiga sagor om vikingarnas hjältar och deras äventyr.

Fandom powered by Wikia

Lena Stiessel återberättar både kända och mindre kända sagor ur den nordiska mytologin och den isländska sagoskatten. Till varje saga hör ett faktaavsnitt som kopplar sagans personer och händelser till historiska fakta. — ofta finns ett korn av sanning i sagan! Karta. Börja arbeta med vikingatiden LÄRARHANDLEDNING FRÅN F-9. 13 tidåldern Holecen innehåller 4, Vikingatiden. Vikingatiden. Spela Vikingatiden. 2 minuter sedan: En elev hade problem på nivå 3.

Spela Vikingatiden

Nivå 3 som tog 1 minut. 3 minuter sedan: En elev hade problem på nivå 1. Vikingar 1 som tog 1 minut. Boken om historia att vara barn pa vikingatiden. Vikingatiden. Självständiga kvinnor Vikingatidens kvinnor var självständiga och betraktades i det närmaste som jämbördig med mannen.

Vikingatiden

Kvinnor kunde vara allt från husmor och prästinna till gårdens överhuvud, köpman, hantverkare, piga och så vidare. Att kvinnorna hade hög status märktes bland annat då männen var ute på långväga resor. Kvinnorna skötte då gården med hjälp av husfolk och trälar. Historia ÅK 4-6 "Vikingatiden: skeppen och resorna ". Varför begravdes kvinnor med vapen? En synnerligen hvatr kvinna?

Varför begravdes kvinnor med vapen?

Foto: Pablo G (CC BY-NC-SA 2.0). Källorna till vikingatiden tyder på att kvinnor föraktades, säger Carol J. Clover — och förklarar varför vi ändå hittar kvinnliga vapengravar och många berättelser om mäktiga kvinnor. Förra veckan tittade vi på järnåldersgravar där kvinnor begravts med vapen. Vikingar,%20Runhalsband. Vikingar, Samhället. De flesta människor under vikingatiden var så kallade ”fria män”.

Vikingar, Samhället

Under dem i samhället fanns trälarna, som var slavar. Över dem härskade hövdingar och kungar, som i sitt följe hade jarlar – höga ämbetsmän och ofta militära ledare. Bland de fria männen hittar man flera yrkesgrupper som hantverkare, handelsmän och bönder. En fri man ägde oftast en gård med tillhörande mark för odling, även om inte alla brukade sin mark. Trälar fick hjälpa till med olika sysslor, och om man hade råd kunde man anställa ”drängar” eller ”tegner”, krigare som följde med på plundringståg och som kunde försvara gården. Ett hushåll under vikingatiden kunde vara mycket stort.

Julkalender 2015 Så levde man på vikingatiden

Vikingarna. Handels- som rena plundringståg.

Vikingarna

Eran brukar man säga avslutades i och med slaget vid Hastings i södra England år 1066. Men egentligen stämmer inte detta då överfall och plundringar i fjärran länder förekom både långt före och efter dessa årtal, t.ex. var norske Magnus Barfot västerut och plundrade fram till år 1103 då han dödades på Irland - efter att först ha anfallit Västergötland två gånger! Många är de berättelser om vikingatåg som omtalas både i sagaform och på runstenar, en del av dessa avhandlas längre ner på denna sida - se även sidorna om resorna österut, Ingvarståget och kalendariet.

Hemma hade man rejält stora gårdar som bestod av ett stort antal byggnader uppbyggda runt jättelika salar av trä, och kring gårdarna låg stora jordbruksmarker. Kontakter hade man annars så långt bort som vid Svarta havet, Medelhavet och utmed hela Atlantkusten, beteckningen viking är känd från åtminstone 600-talet.

Vikingar. SO/ Historia. Kom med till Vikingatiden. Odens rike: Balders död.

Börja arbeta med vikingatiden LÄRARHANDLEDNING FRÅN F-9

Ta reda på frågor F-6. Vikingapyssel och kalas. Utklädning: Kom i vadmal och vikingahorn.

Vikingapyssel och kalas

En säck i säckväv med hål för huvud och armar är en utmärkt klädsel. Ett stort skärp i midjan, sandaler och en vikingahjälm avslutar det hela. En peruk med långa gula flätor eller ett stort rätt skägg kan också vara kul. Mat och Dryck: Servera mat på stora fat. Gör en bädd av ris, hackade tomater, blanda ev. i salsa. Viking2. Viking1. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden. Världens historia del 17 - Vikingatiden. Vikingar, Kort om vikingen.

HISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL ELEVERNA SAMT FACIT

Korta filmer om tema vikingar samt lärarhandledning. Lektion-se_17664_vikingaordsorm. Lektion-se_21546_Tillverka_eget_vikingaspel. Vikingatiden jeopardy. Böcker Tema Vikingar. Vikingar, Sagor. Vikingahjälm. Vikingasvärd. Vikingasvärd Det här behöver du:- En bit platt trä, som liten bräda (60-80 cm)- Såg- Sandpapper- Trälim eller kontaktlim- Svart täckfärg- Pensel- Sprayfärg, silver och guld- Träkulor, klossar, eller liknande- Gummislang- Borrmaskin- Hammare 1.

Vikingasvärd

Spetsa till en brädbit eller trälist, samt såga ut den andra änden så den blir till ett handtag. Där handtaget går över i "klingan" rundar du av träet som bilden visar. Om du sågar i en rak vinkel kan det hända att svärdet brister just här. 2. 3. 4. 5. Ringbrynja. Lerkrus. Lerkrus Det här behöver du:- Skollera- Vatten- En kniv- Kavel- Penna eller spetsig pinne- En skål eller ett fat Du kan ganska enkelt göra ett eget lerkrus, liknande de som användes under vikingatiden.

Lerkrus

Skollera kan man köpa på många ställen, bland annat i vissa färgaffärer. Den här leran lufttorkar och behöver inte brännas i en ugn. 6. Vikingamat. Vikingamat Det finns inga recept från vikingatiden.

Vikingamat

Därför är det svårt att veta vad vikingen verkligen stoppade i sig. Man får helt enkelt utgå från vad som fanns tillgängligt för den vanlige vikingen. Vilka kryddor, örter och sädesslag som fanns att använda. Kor, får och getter hade man. Vikingakonst.

Vikinga Sköld

Kväde. Kväde Skriv en dikt som uttrycker något du vill uppmärksamma. Det kan vara när du gjorde det där supermålet i fotbollen. Eller när du var på semester i Spanien och vill berätta hur kul det var. En riktig viking förväntades kunna dikta en rytmisk berättelse för att beskriva en händelse i samma ögonblick som den ägde rum. Detta kallades ”kväde”. Vikingen komponerade kväde när ett tillfälle var värt att uppmärksammas. Vikingar. Vikingakarta. Tablut. Kungaboll. Kungaboll Det här behöver du:- 2 st tvättsvampar- 5-6 st gummiband- 3 st pingisracket eller gör du 3 st egna racketar ReglerMan kan vara hur många som helst, men det är bara tre stycken som spelar samtidigt.

VIKINGA FAMILJ MED KLÄDER

Vikingaby. Vikingaby Klipp ut mallarna, färglägg och vik enligt beskrivningarna. Vill du ha flera hus är det bara att skriva ut mallarna flera gånger! Om du vill kan du också använda dem för att rita helt egna hus. Klistra ihop delarna vid flikarna, montera dem gärna på en lite stadigare pappskiva. Vikingaskepp. Vikingaborg. Vikingaborg Det här behöver du:- Tjock kartong eller plywood- Penna, nål och tråd- Lim som kontakt- eller smältlim- Sand eller sågspån- Grön plakatfärg med pensel- Gamla dagstidningar- Tejp- Unga Faktas vikingamodellhus Du kan använda Unga Faktas vikingamodellhus för att bygga en vikingaborg.

De vikingatida borgarna såg helt annorlunda ut än de medeltida som riddarna använde. Här till höger ser du en bild på hur en vikingaborg kunde se ut. Husen var omringade av en palisad av trä, som på insidan stöttades av en jordvall. Mät upp en bit kartong eller plywood som är 90 X 90 cm. Dra streck från hörn till hörn så att du får ett kryss över plattan. Blanda grön plakatfärg med sand eller sågspån och måla hela plattan utom murens utsida. Rita upp fyra vägar som möts i mitten av borgen.

Nordisk mytologi/asagudarna

Vikingarnas landskap. BIRKA. Birka the viking town on the island of Björkö. Filmer vikingatiden. Filmerna nedan ingår i studiematerialet för sfi. Filmerna är avsedda att ge ökad kunskap och förståelse av vikingatiden, men kan också användas för kommunikativa språkövningar i skolan. I studiematerialet för sfi ingår manus, samt förslag på frågor och övningar till kortfilmerna. De studerande arbetar i par eller i små grupper med frågorna och övningarna. 1. Berättelser från vikingatiden. VIKINGAR – RUNOR OCH MYTER. Skönlitterärt arbete om vikingatiden. Testa dig. Vikingar (LättLäst) Vikingakonst. Vikingar. Film i skolan. SO/ Historia. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden.

Kunskapsbanken, Vikingar. Vikingar. Vikingatiden. Lektion-se_7997_Mattekul_med_Orvar_fran_Vikingatiden. Rena rama forntiden: Runor. ElevuppgifterVikingar.pdf. Pyssel - Historiska. Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden.

Kolla vad du kan - Vikingatiden av utgiven av Liber - Bläddra i boken på Smakprov.se. Odens rike: Ragnarök. I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under och tiden tar slut för Ragnarök. Det är det sista stora slaget där Loke har bytt sida och slåss tillsammans med jättar och monster mot gudarna.

Lena hälsar på hos smeden som gör vikingarnas livsfarliga och fruktade svärd. Vikingarna är övertygade om att han har magiska krafter, han som kan göra det hårda järnet alldeles mjukt. Lena testar bågskytte och tittar i vikingarnas utrustningsrum där det finns hjälmar, brynjor och en konstig yxa som är till för att kasta på fiender. Lektion-se_8200_Vikingakandis_foredrag. Vikingar - Historiska. Page. Unga fakta/ Vikingar. Filmer vikingatiden. Vikingatiden studiematerial SFI. Historiepolisen: Leif Eriksson. Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara vikingen Leif Eriksson. Runskrift2016 Ammi Arbetshäfte. Bonden var den verklige vikingen.