background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

ALNÖ BIBLIOTEK - VIBACKESKOLAN KÄLLKRITIK ÅRSKURS 8 by Michael Wallfur on Prezi. Allt du behöver veta om källkritik på nätet. Källkritik. Upphovsrätt i ett sommarprat. Är lite konfunderad över att Zara Larsson i sitt viktiga sommarprat citerar ett stycke ur detta blogginlägg av Louise Winblad som driver bloggen Hej Hej Vardag utan att hänvisa till henne.

Upphovsrätt i ett sommarprat

I det här blogginlägget förklarar Winblad sin syn på saken. Min första tanke är att man naturligtvis alltid bör ange källa när man citerar. Vilket är en självklarhet för de allra flesta. Ämnet är samtidigt otroligt viktigt och Louise Winblads ord är så träffsäkra att de förtjänar att spridas i ett större medialt forum. Men en källhänvisning av Zara hade suttit fint. Så luras du av bilden. Varje dag fylls reklamaffischer, modetidningar och veckomagasin med bilder på vackra artister, modeller och skådespelare.

Så luras du av bilden

Men hur ser de ut i verkligheten? Kända Wikipedia-bluffar samlade. Att surfa in på Wikipedia är idag ett av de vanligaste sätten att leta information.

Kända Wikipedia-bluffar samlade

Svenskarna är inget undantag. Faktum är att den svenska versionen av sajten idag är den näst största i världen med 1,8 miljoner artiklar. Men allt som står på Wikipedia är inte sant. Eftersom vem som helst kan fylla på med nya alster så hamnar det också rent påhittade historier i biblioteket, och det är sådana historier som nu fått en helt egen sida. ”Långrocken” skrämde kvinnor. Även den bästa - om källkritik ~ Kilskrift. Så gör andra - källkritik. Sök bland svenska dagstidningar. Första hjälpen för källkritik på internet. Viralgranskarens varningslista. Därför bör du bli en bättre viralgranskare. Jordgubbar, en svensk klassiker.

Därför bör du bli en bättre viralgranskare

Som små röda koncentrat av kultur, tradition och festförväntan är de ett självklart inslag på mångas midsommarbord. Men i år kanske fler än vanligt lät gubbarna ligga i hyllan på mataffären. Allt på grund av en post från Facebookgruppen Matfusket. ”När Livsmedelsverket gjorde tester innehöll 83 % av de testade jordgubbarna rester av (…) gifter. Det må vara aningen besvärligare att odla utan bekämpningsmedel men det finns de som klarar av att odla ekologiskt. Självskattningsmall för journalister som skriver om skolan. Jun19 Jag kan inte fortsätta att låta mig uppröras varje gång jag läser om skolan.

Självskattningsmall för journalister som skriver om skolan

Så ofta låter jag mig nedslås, inte bara av krisuppviglingen utan också av att det som förmedlas som felaktigheter inte alltid är det som orsakar svårigheterna. Framförallt är det alla käcka enkla råd om hur allt ska bli bättre som gör att jag går i taket typ en gång i veckan. Då är jag ändå en av dem som är djupt kritisk till hur skolans inre arbete bedrivs, det är ju det som är min drivkraft i mitt arbete som pedagog-konsult. Nu är det ett antal rektorer som har tagit till orda. Internet och källkritik. Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag.

Internet och källkritik

Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägandenkan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. 7-9_SVE_SKOLSTART2013. Informationssökning. Informationssökning på webben har blivit allt lättare under de senaste åren tack vare sökmotorer.

Informationssökning

Fakta om källkritik. KeynotesOliver Sundström. Video om Wikipedia som uppslagsverk och start i dina sökningar. 4 fakta alla behöver veta om Wikipedia. Det har skrivits mycket märkligt om Wikipedia sedan Anders Behring Breivik under rättegången förra veckan talade om att det var hans främsta källa till kunskap.

4 fakta alla behöver veta om Wikipedia

I dag skriver Maja Hagerman en krönika i DN, med en intressant poäng, som tyvärr drunknar i en massa missförstånd. Hur tittar Du på Wikipedia tillsammans med dina elever? Den korta versionen .. Webbtips och övningar i källkritik. Vill du ha idéer och inspiration till källkritiska diskussioner i skolan?

Webbtips och övningar i källkritik

På den här sidan har Kolla källan samlat övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Lärartips för källkritiskt arbete Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet. Lärartips för källkritiskt arbete Checklista för källkritik Hjälp elever att vara källkritiska. Beställ checklistan för källkritik Beställ affischen om källkritik Checklista för sociala medier Hjälp dina elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Hon gör källkritiken roligare. Isabella Johansson med lärarkollegor.

Hon gör källkritiken roligare

Foto: Ellinor Larsson Isabella Johansson är sedan hösten 2011 skolbibliotekarie inom Mönsterås kommun och jobbar på fem olika skolor. I och med att det är andra bibliotekarier och lärare som sköter lästräning, boksamtal, utlåning och inköp, så har Isabella Johansson kunnat fokusera helt på att undervisa om informationssökning och källkritik. Att söka information - Withalaskolan. Söktips När man söker information på Internet via en sökmotor (t.ex. Google) finns det lite knep som man kan använda för att få så bra information om sitt ämne som möjligt.

Sökningen sker på ALLA ord som du skriver in i sökrutan. Undvik därför ord som ”fakta om” etc. eftersom det kan utesluta bra träffar. Du behöver inte heller ha med ordet ”och” mellan dina sökord. Informationssökning och källkritik by Josefine Henningsson on Prezi. Surfa rätt på Internethavet. Anders Hansson, journalist och NE-medarbetare Internet har blivit ett viktigt verktyg för den som söker information och kunskap. Så söker du på nätet, del två. Internetkunskap.se. Källkritik - Risbergska skolan. Källkritik på internet. ÖVNINGAR INFORMATIONSSÖKNING ÅK 6. Biblioteket - Kalmarsunds Gymnasieforbund. Lär dig googla supersmart - KP-webben. Forsta-hjalpen-for-kallkritik-pa-internet.pdf. Källkritik blogg. Övningar. Ännu mer om infosök. Lathunduppsatsarbete. Exempelsidor. Metis Informationssökning. Källkritik.