background preloader

Betyg&bedömning

Facebook Twitter

Lärares fortbildning viktig del av regeringens digitala skolplan. Ny lydelse i skolans uppdrag Digitaliseringen tar större plats i läroplanerna, bland annat genom en ny lydelse i skolans uppdrag: ”Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling.

Lärares fortbildning viktig del av regeringens digitala skolplan

Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. Framåtsyftande återkoppling för att äga sitt eget lärande. Hur återkopplar du dina elevers förmågor så de kan utveckla dem bäst?

Framåtsyftande återkoppling för att äga sitt eget lärande

Här resonerar jag kring hur eleven kan äga rätten till eget lärande om vi fokuserar på lektionernas görande och lärande och att eleven ska veta om detta och planera för sina egna utvecklingssamtal. I inlägget finner du ett dokument där jag har förslag på göranden så att förmågorna kan utvecklas snarare än bara dokumenteras för lärarens bedömning vilket jag tror är ganska vanligt.

Som en del av formativ bedömning behöver man ge återkoppling som för utvecklingen framåt. Bedömningsstöd för grundsärskolan - bedömning och progression. Ingen forskning styrker att det är bra att begränsa skärmtid. Många uppfattar att dataspel leder till koncentrationssvårigheter eller övervikt.

Ingen forskning styrker att det är bra att begränsa skärmtid

Men trots att spelare nog kan drabbas av diverse krämpor finns ingen forskning som direkt kopplar ihop dem med själva spelandet. Det är inte dataskärmarna i sig som är skurken. Mer och mer av vår vardag domineras av skärmar. Många arbetar vid en skärm och de flesta kopplar av framför skärmar både på resande fot och hemma. En självklar livsstil för vissa, men för andra känns det kanske till och med hälsovådligt. Spelande blir ofta beskyllt för att orsaka koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, övervikt och andra otrevliga effekter. Det är lätt att fuska med sömnen när man spelar mycket. Pokémon GO – JL Skolutveckling.

Pokémon GO kombinerar känslan av skattjakt med klassiska gamificationelement som att levla upp, att försöka få sin samling (Pokémons) komplett (habegäret när man kan få en unik Pokémon…) och att hela tiden få belöningar för olika delmål.

Pokémon GO – JL Skolutveckling

Spelet kommer garanterat att få en väldigt stor del av de ungdomar som suttit stilla och spelat dataspel att ge sig ut och röra på sig, vilket är precis vad de vuxna önskat, men oftast inte lyckats med. I lördags (16 juni) släpptes spelet till den svenska marknaden (tillsammans med ca 25 andra länder). Tyvärr innebar det överbelastning för servrarna och spelet låg nere ett antal timmar under eftermiddagen i går.

SKL satsar på STL – digitalisering och språkutveckling – Omvärldsbloggen. 12 maj samlades utvecklingsledare, rektorer och blivande utvecklingsagenter från tjugo skolor i elva kommuner hos SKL i Stockholm för en första träff i fortbildningssatsningen STL – Skriva sig till lärande.

SKL satsar på STL – digitalisering och språkutveckling – Omvärldsbloggen

Sollentuna kommun arbetar sedan fem år med en framgångsrik modell som kopplar samman användningen av digitala verktyg och tjänster med de nyckelfaktorer som enligt forskningen främjar elevernas språkutveckling och lärande. Urn:nbn:se:hkr:diva-15280 : Hur ska vi göra då? : praktiknära utveckling av en grundsärskolas arbete med bedömning för lärande. ReferencesLink to record Permanent link Direct link Hur ska vi göra då?

urn:nbn:se:hkr:diva-15280 : Hur ska vi göra då? : praktiknära utveckling av en grundsärskolas arbete med bedömning för lärande

: praktiknära utveckling av en grundsärskolas arbete med bedömning för lärande 2016 (Swedish)Collection (editor) (Other academic) Abstract [sv] Vad innebär bedömning i vår verksamhet? Place, publisher, year, edition, pages Malmö: Pedagogisk Inspiration i samarbete med Malmö högskola och Förskoleförvaltningen Malmö stad , 2016. , 75 p. Keyword [sv] bedömning, formativ bedömning, grundsärskola, skolutveckling National Category Pedagogy Identifiers URN: urn:nbn:se:hkr:diva-15280ISBN: 978-91-980444-6-1OAI: oai:DiVA.org:hkr-15280DiVA: diva2:904000.

Bedömningsstöd i svenska och svenska som andraspråk i grundskolan. Bedömningsstöd i de obligatoriska skolformerna Läs- och skrivutveckling & taluppfattning inom matematik i årskurs 1–3 Det finns två bedömningsstöd för att du lättare ska kunna följa upp elevers kunskaper i årskurs 1-3.

Bedömningsstöd i svenska och svenska som andraspråk i grundskolan

Du kan med hjälp av bedömningsstöden tidigt identifiera elever som riskerar att få eller som redan har svårigheter inom läs- och skrivutvecklingen eller i taluppfattningen inom matematik. Du kan även se när en elev kommit längre i sin kunskapsutveckling och behöver ytterligare stimulans. Grundskolan. Undervisning_Larande_nr17_2014. Kunskapsbedömning i träningsskolan. Elevaktiv bedömning främjar lärandet och frigör tid. En av många utmaningar lärare står inför är bedömning av elevers lärande och återkopplingen till eleverna om deras lärande.

Elevaktiv bedömning främjar lärandet och frigör tid

En individuell återkoppling till varje elev är tidskrävande. Det kan också vara mycket svårt att få elever att faktiskt använda sig av den återkoppling de får på ett konstruktivt sätt. Ett sätt att möta dessa utmaningar är att involvera eleverna själva i bedömningsprocesserna. I boken Att bedöma och sätta betyg: Tio utmaningar i lärarens vardag varvas forskningsresultat med beskrivningar av lärares erfarenheter av olika bedömningsprocesser. Författarna vill belysa centrala begrepp och dilemman i arbetet med bedömning och presentera förslag på lösningar till effektivare och mer elevaktiva bedömningsprocesser. Anna Grettve, journalist, och Marie Israelsson, lärare, är två av författarna som tidigare bl.a. medverkat i Skolverkets arbete med att ta fram de nya läroplanerna för skolan, Lgr-11 och Lgy-11. Om Orka plugga. Orka plugga är en satsning på studieteknik från UR, med pluggtips för dig som går i högstadiet.

Om Orka plugga

Här hittar du tips på strategier och metoder som hjälper dig att träna minnet, förenkla läsningen, felsöka i matten och förstå kunskapskraven. Här hittar du också tips på olika pluggvanor som gör det lättare att komma igång och planera tiden när du ska plugga. Många av tipsen går att använda i flera ämnen, både i och utanför skolan, så testa dig fram och se vilka du gillar bäst. Och kom ihåg – det handlar inte om talang, det handlar om att hitta bra strategier som passar just dig!

Vanliga missuppfattningar vid bedömning. Betyg - Så funkar det! Elevers frågor om betyg.