background preloader

Trädgård

Facebook Twitter

Hjälp, är min kålodling helt förstörd? När vi delade ett inlägg om bekämpning av kålmal och kålfjäril hörde en nedstämd odlare av sig med en fråga: Vad gör jag med mina kålodling som blivit väldigt angripen?

Hjälp, är min kålodling helt förstörd?

Ska jag plocka bort de blad som blivit angripna eller är de fortfarande ätbara för mig? Känns oaptitligt att äta kål som en larv har tuggat på. Hur gör jag? Kål brukar inte direkt räknas som de lättaste grödorna att odla. Däremot kan de ge rikligt med skörd ifall man tar väl hand om sin kålodling och skyddar den på bästa sätt. Göra eget ogräsgödsel och ensilage. Visste du att man på ett enkelt sätt kan göra eget näringsrikt gödsel?

Göra eget ogräsgödsel och ensilage

Ogräsgödsel! Det enda som behövs är ogräs, plastförpackningar och några veckors tålamod. När man gör ogräsgödsel, eget gödsel av ”ogräs” blir ”ogräset” till en resurs och ens inställning till det förändras. Genom att förvandla ogräs genom fermentering skapar du ett högkvalitativt gödsel som innehåller alla näringsämnen alla växter vill ha och i rätt proportioner. Så skördar du nyttiga nässelfrön. Fröna har nässlans nyttigheter i koncentrat.

Så skördar du nyttiga nässelfrön

Så här plockar, torkar och använder du nässelfrön i maten. Nässlor innehåller vitamin A, C, järn, magnesium och kisel. Allt detta är extra koncentrerat i nässlans frön. Komposten - en resurs att högakta - Sara Bäckmo. Allt material från trädgården återgår på ett eller annat sätt direkt till odlingen.

Komposten - en resurs att högakta - Sara Bäckmo

Material som bryts ner ganska snabbt används direkt i täckodlingen och ger en mängd fördelar på plats i landen. Köp tillbehör till soldriven bevattning med solceller. Så fungerar no dig garden – att odla utan ett spadtag. Det stora fältet är inhägnat med viltsäkert staket.

Så fungerar no dig garden – att odla utan ett spadtag

Innanför odlar Johnny och Ina Andersson grönsaker enligt No dig-metoden, som i all enkelhet går ut på att aldrig gräva i jorden. I odlingens centrum står en pergola med arbetsbänk, sittplatser och en fantastisk fjärilsrabatt, plus upphöjda bäddar med vinrankor redo att klänga sig uppför det grönmålade virket. Och runt detta ligger grönsakslandet med, just nu, etthundra odlingslimpor. I höstas blev det massor att skörda, både för eget bruk och till restauranger i trakten. Enorma squashfrukter, jättelik mangold, sju sorters potatis, storstilad rotselleri, rödbetor, grönkål, tomater, sallater, pumpor, gul lök, purjo… Dessutom bara ett år efter att odlingen anlagts. Odla skott med bara vatten - Sproutly. Rapport fjarilslarver i kalvaxter slutversion. Täckodla i pallkrage - Sara Bäckmo. Pallkrageodlingar är superpopulärt.

Täckodla i pallkrage - Sara Bäckmo

De är så lätta att sätta upp och komma igång med, så det förstår jag verkligen! Jag håller själv på att göra en ny pallkrageodling hemma och uppskattar att det går så snabbt att skapa en odlingsplats med material som finns hemma. Jag bygger till exempel min av gammalt ogräs som toppas med jord, precis så som jag visar i videon nedan. Att odla i pallkrage ställer dock en del krav på odlaren. Höstsådd ger tidigare skörd nästa säsong! Höstsådd kan ge många fördelar, så det är väl värt att pröva.

Höstsådd ger tidigare skörd nästa säsong!

Jag höstsår en del av mina grödor i köksträdgården varje år. Det ger dock varierande resultat, men man lär sig av de misstag man gör och det blir då bättre för varje gång. Det ska sägas att höstsådd passar bäst på lätta, väldränerade jordar, då fröerna lätt kan ruttna under vintern om jorden är blöt, kompakt och lerig. Bäst är det också om jorden har tjäle under vintern. (83) Klipp ner jordgubbar efter skörd. Vilket superknep! Rensa kantareller i rekordfart. Skörda och förvara potatis på bästa sätt. När är potatisen färdig att skörda?

Skörda och förvara potatis på bästa sätt

Det är dags att skörda potatis beroende av vilken potatis man har satt. Det finns olika potatissorter som är lämpade för skörd vid olika tider. Tidigast är sorter som i handeln kallas för primör- eller färskpotatis. De har högre vattenhalt för att inte koka sönder lätt och är anpassade för snabb tillväxt. Citroner från CrowdFarming. Under våren har jag sett annonser på Facebook för något som heter CrowdFarming.

Citroner från CrowdFarming

Jag blev nyfiken och har läst på vid flera tillfällen. Den 12 juni slog jag till och gjorde ett köp av en låda citroner, närmare bestämt 6 kilo. Igår levererades en fin pappkartong hem till dörren med de ljuvligaste citroner du kan tänka dig. 54 ätliga blommor och hur man använder dem. Fördelar med ätbara blommor.

54 ätliga blommor och hur man använder dem

Jordförbättring. Välsmord reklam vill få oss att investera stora pengar för att producera vår dagliga sallad, men det allra mesta är helt onödiga utgifter, pengar du kan göra något vettigare med. Tex ta en fika och läsa en bra trädgårdsbok… Kunskap är oftast den lönsammaste investeringen du kan göra. Med lite eftertanke och god planering kan du lätt hitta ett överflöd av gratis resurser i dina närmaste omgivningar. Här har du en rad exempel på lågbudget resurser, det finns många fler. BILLABLOM plantskola. Jordförbättring. Spara på jordpåsarna, använd hästgödsel! Nu är det många som bygger nya odlingar, i pallkragar och på friland, i krukor och växthus. Ifjol anlade vi också en lite mindre odling, med fyra dubbla pallkragar. Så här gjorde vi för att lägga ner minsta möjliga arbete och spara på jord mm.

Först rullade vi ut en markduk på gräsmattan. Ju bättre kvalitet desto längre håller den förstås. Odla i pallkrage - så här sätter du igång! Kom igång med täckodling. Det ser inte direkt superpiffigt ut i mitt trädgårdsskafferi just nu. Visserligen finns massor av grönt kvar att skörda men annars ser det rätt slitet ut. Anledningen till det är att jag låter stora mängder växtmaterial ligga kvar i landen, som en del i min täckodling. För den som vill ha ett naturligt kretslopp i köksträdgården är täckodling världens härligaste arbetssätt! Jag blev helt såld den höst jag fick grävförbud då vårt tredje barn låg i magen och barnmorskan ville förhindra en för tidig födsel. Fantastisk jord - för 35 år sedan började Börje med något som kom att förändra hans jord för alltid! RHS Home Page. Släng spaden! Här är 4 lata sätt att odla potatis på. Lat, snål eller en kvalificerad återbrukare? Dandelions Are Not Weeds! Top 10 Health Benefits of Dandelion.

35 grönsaker och kryddor för skugga. Tumregel för grönsaker i skugga Generellt kan man säga att grönsaker vars frukt man skördar, som tomat, gurka och majs, behöver mer sol än det som odlas för blad, stjälk och skott. Det är logiskt att de grönsaker som behöver längre utvecklingstid gynnas av mer sol. 6 metoder för att lyfta jordgubbsodlingen. Köksträdgård i pallkragar på 25 olika sätt – Allt om Trädgård. David och Liga Appelgren visar vägen till Gröna Vågen 2.0. Bygg en jordgubbspyramid – Allt om Trädgård. Diy : Recycled tires pond. Claudia Cleo Wutkowska a ajouté 3 photos... - Claudia Cleo Wutkowska. Galleri med 40 bågar, spaljéer och pergolagångar – Allt om Trädgård.

Svenska.yle.fi. 35 grönsaker och kryddor för skugga – Allt om Trädgård. Skörda och förvara potatis på bästa sätt. Så i pallkrage – förbereda för vårsådden. Allt du måste veta om gödsel och kompost. Gör ditt eget nässelpulver – en dunderkur för kroppen. Odla morötter och lyckas med stor skörd hela säsongen – Allt om Trädgård. Växtplats och jord för morötter Morötter odlas på en solig och öppen plats. De växer på de flesta jordar, men trivs allra bäst på mullrika sandjordar. Malabarspenat – nyttig och lättodlad - Gröna rader. Att odla pumpa är den bästa odlingsskolan!

Frukt & Grönt. Så får du bort krypen från fläderblom. Plocka brännässlor och nässelfrön – så förvälls, frys och torkas de. Kom igång med täckodling.