background preloader

Boktips för högläsning

Facebook Twitter

Boklista. Alice_i_Underlandet_av_Lewis_Carroll. Lärarhandledningar. Många av våra böcker lämpar sig väl som grund till ämnen att fördjupa sig i.

Lärarhandledningar

Vi har lärarhandledningar och lektionsunderlag passande för låg-, mellan- och högstadiet. Lästips för tonåringar. Julkalendern 2012: Siri och ishavspiraterna. Dogboy - Gatubarnet med hundarna. Nu var det allt några dagar sedan jag skrev en bokrecension.

Dogboy - Gatubarnet med hundarna

Igår unnade jag mig själv en heldag läsning. Eller unnade och unnade, jag var sjuk, då finns inte så mycket annat att göra. Men i vilket fall så läste jag Alex Dogboy av Monica Zak. Jag visste inte ens att jag hade den, eller jag visste att jag någon gång köpt en bok med en pojke och några hundar på omslaget, men om jag någonsin tänkt läsa den är jag inte så säker på. Stort misstag om jag inte hade läst den.   Rose Lagercrantz - böcker för både barn och vuxna.

Tsatsiki

LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin. Nu ska vi göra en bildpromenad.

LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin

Varsågoda. Här är illustrationen: Det är att sätta ord på det faktiska. Jag ser en flicka. Jag ser ett hus. Huvudpersoner. Efter att vi förra veckan läst ”Sagan om den lilla farbrorn” och jämfört oss själva med huvudpersonen var det nu dags att ge sig i kast med huvudpersonerna i de böcker vi själva håller på att läsa.

Huvudpersoner

Vi började med att prata om vad en huvudperson är och om det alltid måste vara just en person. Nej, det kan ju vara ett djur, ett monster eller en fantasifigur.

Sandvargen av Åsa Lind

Att arbeta med en gemensam skönlitterär bok. Kristina Ohlsson. Sortering Lotus blues av Kristina Ohlsson.

Kristina Ohlsson

Ewa Christiana Johansson. Anna Hansson. Ulf Stark. Din tur, Adrian av Helena Öberg. NÄSTAN VARJE DAG går 10-årige Adrian till skolan med en klump av oro i magen.

Din tur, Adrian av Helena Öberg

Där känner han sig ensam och annorlunda. Och i klassrummet, då läraren ber Adrian läsa högt inför de andra barnen, känns det som om tiden stannar... Elin Lindell. Thomas Halling. Kerstin Lundberg Hahn. Katarina Genar. Läsa och skriva hör ihop. En bok som väcker elevernas intresse och engagemang är Hedvig och Hardemos prinsessa.

Läsa och skriva hör ihop.

I vårt projekt "En läsande klass" har vi valt två utdrag ur denna bok. Vi har valt kapitlet som heter "Magisterns barn"och "Prinsessan och skosnörena". Båda är texter som går in under tema skola och ett ämne som ligger nära elevernas vardag och inbjuder till diskussioner om textens innehåll. I Magisterns barn handlar det om en magister som tappar kontrollen i klassrummet när eleverna inte lyssnar på honom och blir så arg på eleverna att han svär, slår handen i en bänk och dessutom svimmar. Högläsningstips 6-9 år. Högläsningstips 9-12 år. Edward Tulanes fantastiska resa. Pojken som levde med strutsar.