background preloader

SVENSKA

Facebook Twitter

Emojis hjälper oss med känslorna. Tolkningen av emojisar skiljer sig människor emellan och är beroende av i vilket sammanhang och med vem du använder dem.

Emojis hjälper oss med känslorna

Hur vi använder emojis kan påverka hur vi uppfattar varandra och det behöver inte alltid stämma med avsikten, menar psykologer som diskuterar emojin i tidskriften Trends in Cognitive Science. ”När orden inte räcker till” – Vi använder i första hand emojis för att förstärka känslomässiga uttryck. Man kan likna vårt sätt att gestikulera med användningen av emojis, säger Linda Kaye en av medförfattarna. En internationell undersökning visar att människor med olika språk föredrar olika bilder att skicka för att förstärka sina meddelanden. Ordlista kopplad till centralt innehåll och kunskapskrav i Svenska.

Allmänmänskliga förhållanden = förhållanden som kan anses gälla för alla människor.

Ordlista kopplad till centralt innehåll och kunskapskrav i Svenska

Allmänmänskliga förhållanden är förhållanden som människor kan förstå och identifiera sig med, oberoende av tid och rum. Det kan handla om existentiella frågor om liv och död, kärlek och relationer, sorg, utanförskap eller godhetens och ondskans natur, ämnen som handlar om hur det är att leva som människa – och den erfarenheten delar vi alla. Att lyfta fram dessa och andra allmänmänskliga teman bidrar till en förståelse för att likheterna mellan människor är större än skillnaderna.

Vad betyder värdeorden? Rubriken inleder med hur man kan tolka värdeorden.

Vad betyder värdeorden?

Värdeorden är de fetstilade orden i läroplanen som uttrycker på vilken nivå ett kunskapskrav nåtts, t ex enkelt, utvecklat, välutvecklat och det är där bedömningen utgår ifrån. För att hjälpa till att bedöma värdeorden används det som kallas bedömningsaspekter (här finns mer information från Pedagog Värmland om ämnet) men De kallas även för språkliga uttrycksformer i Skolverkets skrift Få syn på språket.

Bildanalys

Dilemman. Genre. Källkritik. Lexikon. Litteraturhistoria. Läsa. MATRISER SVENSKA 1, 2, 3. Nationella prov. Norden. Novell. Politik. Presentations- tekniska hjälpmedel. Retorik. Skriva. Språken i Norden. Språk & grammatik. Språkförändring. Språksociologi. Studieteknik. Tala. Teater/drama. Övrigt.