background preloader

De journalist als ondernemer

Facebook Twitter

Social media in Nederland 2015: jongeren haken af van Facebook en Twitter. Instagram en Pinterest winnen terrein, het gebruik van Twitter maakt een duikvlucht Nederlanders zijn het afgelopen jaar meer gebruik gaan maken van Facebook, maar tegelijkertijd vertrekken er jongeren van het Amerikaanse sociale netwerk. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2015 van onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy. Het gebruik van Instagram en SnapChat is juist erg hoog onder jongeren, zo gebruikt de helft van de Nederlandse jongeren Instagram. Het onderzoek toont ook aan dat twitteren flink in populariteit is gedaald.

Het aantal actieve twitteraars nam met 0,7 miljoen af tot 2,8 miljoen Nederlanders. Flink minder Nederlanders gebruiken Twitter Er zijn 2,8 miljoen Nederlanders die gebruik maken van Twitter, waarvan 1 miljoen dagelijks. Splitsen we het gebruik van Twitter op naar leeftijdscategorieën, dan zien we dat jongeren relatief het meest zijn afgehaakt. Er zijn dus flink minder mensen die zeggen Twitter (dagelijks) te gebruiken. Bron: blogosphere.co. Uw overeenkomst: wel of geen dienstbetrekking. U bent niet verplicht een overeenkomst aan ons voor te leggen. De opdrachtgever moet dan zelf bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking en of hij wel of geen loonheffingen moet betalen. Op deze pagina vindt u voorbeeldbepalingen die een rol spelen bij onze beoordeling van een overeenkomst: wel of geen echte dienstbetrekking. U kunt de voorbeeldbepalingen vergelijken met de bepalingen in uw eigen overeenkomst.

De bepalingen in uw eigen overeenkomst kunnen anders geformuleerd zijn dan de voorbeeldbepalingen, maar het gaat om de strekking ervan. Kenmerken van een echte dienstbetrekking Bij het bepalen of een overeenkomst leidt tot een echte dienstbetrekking, spelen de volgende kenmerken een rol: Wij beoordelen de bepalingen in uw overeenkomst in onderling verband, waarbij we kijken naar de aanwezigheid van al deze verschillende kenmerken.

Verplichting van de opdrachtnemer om voor de opdrachtgever te werken De volgende voorbeeldbepalingen dragen bij aan het oordeel 'dienstbetrekking': De perfecte pitch, volgens 500 journalisten. De perfecte pitch, volgens 500 journalisten Bij Coopr zijn we als geen ander PR-bureau bezig met wat media en influencers belangrijk vinden. Een goed voorbeeld hiervan is de PR-klaagmuur waar we al in 2010 mee startten en waar journalisten en bloggers flink hun mening kunnen ventileren over PR-professionals. Maar natuurlijk houden we ook andere bronnen over dit onderwerp nauwlettend in de gaten. Vandaag stuitte ik op een Amerikaans onderzoek waar aardige cijfers uit gehaald kunnen worden.

Het digital marketing / viral content bureau Fractl polste meer dan 500 Amerikaanse journalisten van top media als TIMES, Huffington Post en Techcrunch en vroeg hen hoe ‘de perfecte pitch’ er uit ziet. De uitkomsten zijn niet verrassend, maar wel goed om de bevestiging in cijfers terug te zien op basis van zoveel meningen. Hierbij de opvallendste bevindingen – en de lessen die hier uit getrokken kunnen worden: “Die in a fire” Van het gefaxte persbericht tot de social newsroom. NVJ Nieuws | Kennismakingsregelingen: plaats voor 100 jonge journalisten. Systeem coöperatieve vereniging werkt voor Cultuurpers. Cultuurpers bestaat al sinds 2009, maar pas sinds maart dit jaar als coöperatieve vereniging van lezers en auteurs.

Een experiment voor de site met cultureel nieuws, maar het lijkt de goede kant op te gaan. “Het begint te komen,” zegt oprichter en hoofdredacteur Wijbrand Schaap. “Kijk, we hebben niet bij DWDD gezeten, dus het is marketing van de lange adem. Met het begin van het nieuwe kunstseizoen hopen we een slag te slaan.” Het idee van een coöperatieve vereniging is dat alle leden eigenaar zijn van de productiemiddelen en delen in de opbrengst. Die opbrengst komt van adverteerders, en van de vier verschillende manieren waarop mensen aan Cultuurpers kunnen bijdragen: als supporter (6 euro per maand), als lid (13 euro per maand), als genoot (425 euro per jaar) of als drager (550 euro per jaar). Leden, genoten en dragers hebben de mogelijkheid om te publiceren op Cultuurpers. Werkmodel in plaats van verdienmodel Ideëel Ook Cultuurpers zelf draait veelal op idealisme. Kwetsbaar systeem. Hoe werkt het. Cultuurpers is een coöperatieve vereniging.

In een coöperatieve vereniging zijn alle leden eigenaar van de productiemiddelen en delen zij in de opbrengst. Dat doen we niet omdat we er rijk van willen worden, maar omdat we zo op een eerlijke en rechtvaardige manier kosten en baten delen tussen degenen die het werk doen en degenen die daar profijt van trekken. Bij ons dus geen schimmige aandeelhouders die zich minimaal 15% van de advertentie- en abonnementenopbrengst toe-eigenen, maar betrokken lezers en makers die een gezamenlijk doel hebben: zo goed, innovatief, leuk en effectief mogelijk vertellen over wat er speelt in de wereld van cultuur en cultuurbeleid.

En alles daaromheen. En daar gezamenlijk aan bijdragen, met geld, met kennis, met werk. Cultuurpers bestaat dankzij het geld dat supporters, leden, dragers, genoten en adverteerders inleggen. Vergoeding per bezoeker Per maand bekijken we de bezoekcijfers van de website. Een rekenvoorbeeld Rechtvaardigheid en prestatiebeloning. Survival strategies of an online freelancer - Columbia Journalism Review. Photo credit: Micah Schmidt Kyle Chayka comes off as more practical than driven—capable of knowing his goals, reading an environment, and deciding what his next steps should be without a lot of emotion. A 26-year-old freelancer who makes his living writing online, Chayka’s preternatural calm sets him apart from a crowd balancing the competitive pressure of writing for some of the best-known publications on the internet with the financial uncertainty of piecing together a living in a medium where flat fees often replace word rates.

In the chaotic ecosystem of digital journalism, reported material commonly fetches the same price as a lightly researched “take,” and even blue-chip publications pay embarrassingly little for a story. Yet Chayka will tell you that making a living this way is totally possible, that there is not only money but value in this line of work. Chayka has placed his bet. But what kind of business? A lot of writers fail to make this calculation, Chayka says. Blendle - Blader online door alle kranten en tijdschriften.

FNV ZZP - ZZP Pensioen van start: een lifecycle-belegging met drie deelfondsen en lage kosten voor gedreven zzp'ers. Vanaf 15 januari 2015 kunnen zelfstandigen pensioen opbouwen met het ZZP Pensioen, een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP, Zelfstandigen Bouw en Loyalis, onderdeel van APG. Hiervoor is een speciale lifecycle-belegging ontwikkeld.

Dit lifecycle-fonds bestaat uit drie onderliggende deelfondsen. Flexibele pensioenregeling voor zelfstandigen Zelfstandigen kunnen vanaf 15 januari 2015 op vrijwillige basis meedoen met een pensioenregeling, waarin de pensioenopbouw tot de pensioendatum en het uitkeringstraject zijn opgenomen. Op zzppensioen.nl kunnen zij een ZZP Pensioen afsluiten en hierop geld storten. De deelnemer bepaalt zelf de uitkeringsduur van de pensioenregeling en hoeveel en wanneer hij of zij stort. Lage kosten en dagelijks overzicht De deelnemer betaalt eenmalig € 40,- instapkosten. Belangen deelnemende ZZP’ers gewaarborgdDe samenwerkende ZZP-organisaties hebben de Stichting ZZP Pensioen opgericht. Zie voor meer informatie. FNV ZZP - Kabinet gaat alternatieven voor BGL bestuderen voor gedreven zzp'ers. Vandaag heeft de Kamer het Kabinet gevraagd om de behandeling van het wetsvoorstel BGL (Beschikking geen Loonheffingen; opvolger van de huidige VAR) uit te stellen en eerst de door de belangenbehartigers aangedragen alternatieven nader te onderzoeken.

Uiteraard zijn wij blij met deze uitkomst! De BGL raakt in brede zin aan de positie van de zzp’er. We hebben er daarom voor gepleit besluitvorming over de BGL niet losstaand te behandelen, maar in samenhang met de uitkomsten van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek ZZP ( IBO ZZP) te laten plaatsvinden. Inhoudelijk hebben wij met name bezwaren geuit ten aanzien van de webmodule: de groep zzp’ers is te divers om aan de hand een set algemene te vragen een oordeel te vellen over het ondernemerschap. Wij willen graag een constructieve bijdrage leveren aan zowel een duurzame positie van de bewuste en bonafide zzp’er als aan een krachtige en effectieve aanpak van schijnconstructies. Op zoek naar geweldige content om te delen? Deze 5 gratis tools helpen je.

‘Wat zullen we vandaag delen op ons Facebook & Twitter account?’ Je bent zeker niet de enige marketeer die deze vraag ooit heeft gesteld. Eén van de grootste uitdagingen voor social media en contentmarketeers is het vinden van goede content om te delen met fans en volgers. Onderstaande 5 tools helpen je om in no time de beste content te vinden uit jouw branche. 1.BuzzSumo Een van mijn favoriete tools sinds een tijdje is BuzzSumo. Deze tool bestaat nu ongeveer een jaar en laat zich het beste omschrijven als een zoekmachine voor virale content en influencers.

Het achterhalen welke artikelen, video’s, infographics over een specifiek onderwerp het meest gedeeld worden op social media (Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+).Welke artikelen per domein het meest gedeeld worden en een concurrentieanalyse maken.Het identificeren van influencers per onderwerp. 2. BuzzSumo is geweldig maar geeft zelf geen contentsuggesties. 3. 4. 5.

Bonus: Trendr.nl & Upcoming Welke tools gebruik jij? Europese privacywerkgroep onderzoekt nieuwe Facebook-voorwaarden | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Waarom cookies? Cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat je ingelogd kan blijven op een website of dat bijvoorbeeld je locatie- en taalinstellingen worden onthouden. Daarnaast houden ze bij het online winkelen je digitale winkelwagentje bij. Ook kunnen websitehouders dankzij cookies zien hoe vaak hun sites - en welke pagina's - door bezoekers worden bekeken. Sommige cookies maken het mogelijk om je surfgedrag te volgen. Zo kunnen sites en adverteerders mogelijk iets zeggen over je voorkeuren, waardoor ze relevantere advertenties kunnen laten zien. Advertenties zijn in de meeste gevallen noodzakelijk om de website te bekostigen. Dankzij cookies zijn ze zoveel mogelijk aangepast aan je eigen interesses. Meer informatie over de cookies die worden gebruikt en de partijen die deze cookies plaatsen.

Cookie instellingen aanpassen Je kan deze instellingen te allen tijde wijzigen. Cookie instellingen aanpassen Belangrijk om te weten: Het gebruik van cookies is veilig. Waarom cookies? Publiceren in Myjour - Informatie voor auteurs | Myjour. Jouw verhalen, reportages, interviews of columns in Myjour? Dat kan heel eenvoudig en snel. Lees hier hoe je eenvoudig een eigen plek kunt krijgen in Myjour om jouw artikelen aan te bieden aan (nieuwe) lezers! Voor de volledigheid: Myjour.com is een online kiosk waar je artikelen uit tijdschriften, kranten, vakbladen én van vele journalisten en auteurs kunt lezen. Als lezer ontdek je vele interviews, reportages en columns die passen bij je uiteenlopende interesses, waar je normaliter niet bij zou kunnen zonder abonnement. Kort gezegd: Auteurs gebruiken Myjour.com om naast hun opdrachten voor uitgevers en eventueel een eigen website, eenvoudig losse artikelen aan te kunnen bieden aan lezers.

Columns, interviews en meer In Myjour kun je allerlei soorten content kwijt: interviews, korte verhalen, reportages, columns, fotoseries, video's, boekbesprekingen, gedichten en nog veel meer. Publiceren via Myjour.com kost niets Het gebruik van Myjour is gratis. Heb je een boek geschreven? Zoeken – Villamedia. Lira bereikt akkoord met knipseldiensten - Media Info Groep. Lira, de auteursrechtenorganisatie van schrijvers, is na goed overleg met Media Info Groep en Profactys gekomen tot een akkoord over een auteursrechtelijke vergoeding voor de freelance journalisten wier werken door Media Info Groep worden ‘geknipt’.

Met deze overeenkomst worden de rechten van de freelance schrijvers gewaarborgd. Profactys fungeert als auteursrechtelijk clearinghouse voor Media Info Groep. Uitgeverijen van de bladen waaruit geknipt wordt ontvangen al enkele jaren een vergoeding voor hergebruik van het auteursrechtelijk beschermd materiaal. De kern van de overeenkomst is dat Media Info Groep namens de freelance schrijvers toestemming krijgt om gepubliceerde artikelen tegen een redelijke vergoeding te leveren aan de zakelijke klanten. Een belangrijk deel van de geschreven artikelen die in de media verschijnen, zijn door freelance auteurs geschreven. Hiervoor wordt vanaf 2015 jaarlijks een licentievergoeding betaald aan Lira. 8 lessen voor je journalistieke start-up. 8 lessen voor je journalistieke start-up. Geld verdienen met bloggen van A tot Z.

Geld verdienen met bloggen. Voor sommige bloggers staat het zowat gelijk met heiligschennis. Veel groter is de groep die mordicus beweert niet voor het geld te bloggen, maar stiekem toch hoopt ooit iets te kunnen bijverdienen met hun blog. Drie keer raden voor wie dit bericht bedoeld is! In het blogwereldje zijn er weinig onderwerpen waarover zoveel gebakken lucht verkocht wordt dan over geld verdienen met bloggen.

Ik besloot me daarom te beperken tot het verzamelen van waardevolle artikelen omtrent geld verdienen met je blog en bij uitbreiding geld verdienen op het internet. 1. 2. 3. Groot is de kans dat je nu nog geen eurocent aan je blog hebt verdiend (tenzij misschien een habbekrats via Google adsense). 4. Ook nu nog wordt er niet met geld gewapperd. Verder worden vaak voorstellen tot linkruil gedaan: jij plaatst een link op je blog naar een site van hun keuze en jij krijgt een linkje retour. 5. 6. 7. Zo’n blogger netwerk heeft voor- en nadelen. 8. 9. 10.

Tsù Google+ Deze 17 projecten doen mee aan The Challenge. Zzp’ers: een groep met vele gezichten. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is de laatste jaren sterk toegenomen. In 1996 waren er nog 330 duizend personen werkzaam als zzp’er, inmiddels zijn dat er ruim 800 duizend (2014). Zelfstandigen zonder personeel (zpp) vormen een diverse groep. Zij verschillen in leeftijd, opleidingsniveau, inkomen en vermogen.

Dit staat in het CBS-rapport voor het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) zelfstandigen zonder personeel dat vandaag verschijnt. Vooral eigen arbeid De meeste zzp’ers bieden vooral hun eigen arbeid aan. Ontwikkeling zelfstandigen zonder personeel (15 tot 65 jaar, meer dan 12 uur per week werkzaam) Inkomensverschillen Zzp’ers verdienden in 2012 gemiddeld bijna 33 duizend euro. Ontwikkeling van het persoonlijk inkomen (15 tot 65 jaar, meer dan 12 uur per week werkzaam) Bron : Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp’ers in Nederland Referentie:‘Nieuwe’ zzp’ers willen uitdaging en zelf hun werktijden bepalen.

Vakbond mag onder omstandigheden afspraken maken over tarief zzp'er. 16 tips voor een vliegende start in de journalistiek. Ties Joosten (29) deed een master Journalistiek aan de VU Amsterdam en is nu samensteller bij TPO Magazine en adjunct van de Rotterdamse nieuwssite Vers Beton. Dit zijn de vier tips die hij studenten en starters meegeeft: 1. Emancipeer. Veel journalisten klagen over teruglopende freelancevergoedingen en auteursrechtenschendingen door traditionele uitgevers, maar weten ondertussen schrikbarend weinig van de manier waarop in hun eigen professie geld verdiend wordt, wie de belangrijkste spelers zijn en wat momenteel de grootste uitdagingen zijn. 2. 3. 4. Sanne Terlingen (29) studeerde Geschiedenis en Journalistiek, en is momenteel adjunct-hoofdredacteur van OneWorld. 1. 2. 3. 4. Sandra Korstjens (26) studeerde Bestuurskunde met een minor Journalistiek, een master Holocaust en Genocide Studies én deed de Fotovakschool. 1. 2. 3. 4.

Robbie Kammeijer (23) studeerde journalistiek en liep stage bij het Jeugdjournaal. 1. 2. 3. 4. Stages en vacatures Begin voor jezelf. Home » Het Journalistiekeboek. Overzicht #blogpraat: bloggen vs journalistiek. Journalistieke projecten in het buitenland, ervaring opdoen als journalist tijdens vrijwilligerswerk of stage. Bloggers vs "Echte Journalisten": het oneindige debat. Wie mag zich in de VS nog journalist noemen? | De Buitenlandredactie. Bloggers vs journalisten ruzie | Tekstblad. Article detail Stichting Media-ombudsman Nederland. Waarom hebben journalisten het zo moeilijk met kritiek? Fosfor: 'Verkoop longreads vereist lange adem' Ain't no such thing as 'too many journalists' - Freelancers ervaren vooral druk van opdrachtgevers, niet van PR -

"Journalisten hebben te lang in een sprookjeswereld geleefd" - Lang leve de redacteur! - “We moeten normale tarieven afdwingen bij kranten en tijdschriften” - Wil je meer tijd om te schrijven? Leer zoeken! - Dé uitdaging van innovatie: betere journalistiek - Onderzoekssubsidie voor jonge journalisten - De corrector is de toekomst van de journalistiek - Journalistiek loopt met Spotify alweer hopeloos achter - Waarom makers zich zo makkelijk laten uitknijpen - Klikverslaafde webredacteuren of waakhonden van het nieuws? - 5 remedies voor een levensvatbare digitale journalistiek - Het publiceren van een journalistiek boek - Gericht bronnen zoeken met Facebook Graph Search - Commercieel zijn, omdat het moet - Hoe geld te verdienen met losse artikelen? - Doorbreek het taboe op samenwerking tussen bedrijven en journalisten -

Leiden pitchplatforms tot eenheidsworst van documentaires? - Nauwelijks een vrouw te bekennen op Nederlandse sportredacties - Digitale kiosken: Op weg naar één cent per artikel - Hoe Nederlandse nieuwsmedia Facebook gebruiken - 'Burgerfotografie is geen gevaar voor fotojournalisten' Yournalist: jouw persoonlijke krant. Newz: extra geldstroom voor uitgevers door nieuwsrecycling. Vers Beton groeit verder, inkomsten blijven achter.

NewPaper zet vol in op ´verrijkte journalistiek´ ‘Blendle: de iTunes van de journalistiek’ ‘Er is zoveel mogelijk als je buiten je hokje denkt’ 'Ondernemerschap leer je niet op school' ‘Werken op een redactie moet geen einddoel zijn’