background preloader

Pääsiäinen

Facebook Twitter

Matka pääsiäiskertomukseen. Luokka pukeutuu pääsiäiseen. Pääsiäisen aikaan kadulla voi nähdä pieniä noitia mustine kissoineen.

Luokka pukeutuu pääsiäiseen

Kaupat ja kodit täyttyvät värikkäistä vitsoista, pupuista, tipuista ja munista. Pääsiäisen on kristittyjen suurin juhlapyhä joulun ohella. Tähän kevään juhlaan sekoittuu kuitenkin symboliikka ja perinteitä myös muista perinteistä. Tämän blogin työskentely kehittää kulttuurista lukutaitoa keskittyen symboliikkaan, joka on yleistä ja yleisesti jaettua suomalaisessa kulttuurissa. Tavoitteena on luoda tilaa ja tuoda näkyväksi myös niitä lasten lähipiirin traditioita, jotka eivät välttämättä näy valtakulttuurissa ja katukuvassa. Kalenterissamme pääsiäisen termistö nousee kristillisestä perinteestä ja heijastaa Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita, jotka ovat tiivistetysti: 1. Ennen palmusunnuntaita (14.4.2019) Aloitus: Pääsiäisloma lähestyy.

Rairuoho ja muut kasvit Rairuoho on perinteinen pääsiäiskoriste. Työskentely: Istuttakaa rairuohoa tai muita nopeasti itäviä kasveja koristamaan luokkahuonetta. Työskentely: Interaktiivinen kuva Leonardo Da Vincin Viimeisestä ehtoollisesta. Klikkaa verkkosivulle niin saat kuvan näkyviin. <div><br></div><div>Perustiedot länsimaisen taiteen aikakausista</div><div><br></div><div>Uskonnon ja taiteen suhde eri aikakausina</div><div><br></div>cdn.knightlab.comTimelineJS Embed <div><br></div><div><br></div><div><span style="font-size:16px;">Diasarja Da Vincin elämästä ja teoksista</span></div><div><br></div>docs.google.comLeonardo da Vinci Kopio Leonardo da Vincin teoksesta Viimeinen ehtoollinen 1498.

Interaktiivinen kuva Leonardo Da Vincin Viimeisestä ehtoollisesta. Klikkaa verkkosivulle niin saat kuvan näkyviin

Joseph Desarnodi, 1789, Porvoon tuomiokirkko. Kuva: Marco Peretto. kertoo <div>Kopio Leonardo da Vincin teoksesta Viimeinen ehtoollinen 1498. Joseph Desarnodi, 1789, Porvoon tuomiokirkko. <div><span style="font-size:16px;">Uskonnonopetus.fi - Taitoja elämään ja iloa oppimiseen</span></div><div><br></div><div>Uskonnonopetus.fi tuottaa menetelmiä, koulutusta ja materiaalia, jotka tukevat OPS2016-mukaisia tulevaisuuden taitoja ja lasten ja nuorten kasvua elämään.

<div>Jokaisessa ryhmässä on kolme opetuslasta. Tulostettava taidekortti ja tehtävät Viimeisestä ehtoollisesta (pdf) Da Vinci -koodaillen kuvataiteen ja pääsiäisen jäljille. Miltä tuntuisi viettää hetki salapoliisina taiteen äärellä?

Da Vinci -koodaillen kuvataiteen ja pääsiäisen jäljille

Tutusta tai tuntemattomasta kuvasta on mahdollista kuoria monia eri tasoja kaikkia aisteja hyödyntäen ja toisaalta kuvan taustaan ja symboliikkaan perehtyen. Esimerkiksi Leonardo Da Vincin teos "Viimeinen ehtoollinen" (1498) voi johdattaa meidät monille eri poluille: voimme perehtyä teoksen kautta Da Vincin kiehtovaan elämään, renessanssin taiteeseen tai päästä kuvassa kuvatun pääsiäiskertomuksen jäljille. 1. Salapoliisina kuvan äärellä Tänä keväänä minulla on ollut etuoikeus kiertää ympäri Suomea kouluttamassa opettajille ja muille kasvatusalan ammattilaisille Lue kuvaa -työskentelymalliamme.

Kokemukset ja aistit ovat kuitenkin vain yksi taso kuvien lukemisessa. Lue kuvaa -materiaalimme tukee kuvanlukutaitoa ja kuvien kielen opettelua. Kuvanlukutaito on keskeinen taito uskonnonopetuksesssa, sillä uskonto näkyy monella tavalla meitä ympäröivässä taiteessa ja muissa kuvakulttuureissa. 2. Värileikki pääsiäisen tunteista, Kim-leikki ja tunnehippa. Kuiskausten kuja -työskentely. Tänä vuonna palmusunnuntai on 20.3, siis oikeastaan aika pian jo.

Kuiskausten kuja -työskentely

Tässä blogikirjoituksessa on koottuna tietoa palmusunnuntain vieton taustoista leikkiohjeet hauskaan Kujakuiskaukseen, jonka avulla voi harjoitella hyvien sanojen sanomista toiselle ja virpomaoksien koristeluvinkkejä Taustatietoa palmusunnuntaista Palmusunnuntai on siitä hassu kirkollinen juhlapyhä, että sen aihe on sama kuin 1. adventtisunnuntaina. Molempien pyhien teksteissä puhutaan kirkossa siitä, kuinka Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Pääsiäisen alla tämä on osa monipolvista tapahtumaketjua ja ihan kronologisesti ajatellen paikallaankin. Molempien pyhien aiheena on kuninkaan tulon odotus.

Jeesuksen ratsastaminen aasilla kaupunkiin on ollut juutalaisille monella tavalla merkittävä, ja hämmentäväkin tapahtuma. Symboliikkaa ja sanojen taustaa Aasi esiintyy jo 300-luvulla yleistyneissä jouluseimikuvissa. Palmunoksa on voiton ja ikuisen elämän, kuolemattomuuden symboli. Kuiskausten kuja - työskentely Satun vinkit:

Lego-videoita pääsiäisestä

Tulostettavia pääsiäispuuhia Lastenkirkon sivuilla. Tutkija tavattavissa -tiedevideo. Osa 1: pääsiäinen.