background preloader

Kursplaner i A3-format

Kursplaner i A3-format
Related:  chrsal6422kristinaklempt

Lindas nyttiga fröknäcke Knaprigt knäckebröd proppat med nyttiga, fiberrika frön. Älskade fröknäcke! Lika gott till frukost som tilltugg till förerinken på festen. Eller som snacks framför tv:n på lördagskvällen. Fröna är fullproppade med nyttiga fibrer, mineraler och vitaminer. Ca 20 bitar ½ dl solrosfrön½ dl sesamfrön½ dl linfrön½ dl pumpakärnor 1 tsk fiberhusk2 msk chiafrön2 krm salt1 ¾ dl majsmjöl (vetemjöl eller glutenfritt bovetemjöl)2 ¾ dl vatten2 msk rapsolja Garneringflingsalt 1. 2. 3. 4. 1. 2. 3. 4. Kunskapsöversikter + konkretisering – pedagogKrstd Steg 1. Väcka lusten och nyfikenheten att lära. Dessa sociala medier med sina Facebook-grupper samt de böcker som man läser av faktiska undervisare. Det hjälper en verkligen att få igång hjärnkontoret och vara positiv till det samtidigt. Måste tillägga att ett par ”idoler” de senaste dagarna påpekat att istället för ett introducera ett lärandemoment med vad vi ska lära oss, hur vi ska göra det och sedan varför. Steg 2. Jag har tagit fram kunskapsöversikter där vissa är mer lättöverskådliga än andra, för mig själv i alla fall. Geografi Historia Religion Samhälle Dessa kunskapsöversikter med dess försök till konkretisering kommer fungera som en grund för mig att utveckla tillsammans med mitt ämneslag där vi skapar lärandematriser till olika kunskapskrav. Jag står för att lärare är bra på olika saker och det är viktigt att man tror på sitt eget sätt men att inte vara rädd för att ta till sig nya saker, samtidigt ska man ha ett kritiskt öga till det förstås.

10 lekar som lyfter midsommarfesten 1. Skottkärrerace Det par som snabbast tar sig från punkt A till punkt B och tillbaka igen vinner. Den ena deltagaren sätter sig i en skottkärra och den andra kör. Leken får en extra dimension om personen i skottkärran bär hörselskydd och föraren ögonbindel. Passageraren ska hjälpa föraren att navigera! 2. Leken går ut på att försöka kasta en kotte så långt som möjligt – med tårna. 3. Den här leken kräver lite framförhållning: blöt ner några t-shirtar, lägg dem i plastpåsar och frys in några timmar. 4. En riktig klassiker! 5. Till den här leken behövs simfötter, vatten, tre tiolitershinkar och en mindre hink (till exempel en sandlådehink). Leken går till så här: Två lag tävlar mot varandra, ett i taget. 6. En gammal goding som hängt med sedan 1700-talet. 7. Förbered så här: Samla på dig ett gäng tomma mjölkkartonger eller liknande. Lek så här: Knyt fast en låda runt midjan på varje gäst. 8. Fyll en stor balja med vatten och lägg i några äpplen. 9. Ställ upp i två led. 10.

Öronproppar i skolan är inte normalt | Ledare Svensk skola präglas av stök och bråk. Det är orimligt att elever tvingas sitta med hörselkåpor. Elevernas framtid står på spel. Hörselkåpor som stänger ute höga ljud är inte bara skyddsutrustning för byggarbetare. Elever som bråkar stör sin egen och sina kamraters inlärning. Det är inte så konstigt. Attityden att ”eleven ska vara fri” och att lärarauktoritet är mild barnmisshandel har lyckligtvis börjat ifrågasättas allt mer i skoldebatten. En fjärdedel av alla lärare uppger att de har problem med hög ljudnivå, enligt Lärarnas tidning. För två år sedan gjorde DN en stor enkätundersökning bland de tre största städernas åttondeklassare. Men kanske ska man inte klandra lärarna för hårt. Dessutom kan ungdomar som känner sig illa behandlade hota med Skolinspektionen. Eleverna får ta smällen för den bristande strukturen. En metod som fungerar är mobilförbud på lektionerna. Om inte de svenska lärarna morskar upp sig kommer de svenska Pisa-resultaten att fortsätta sin väg mot botten.

jigsaw piece printable - S k p Google 500 × 386 - timvandevall.com 1650 × 1275 - printablee.com 1650 × 1275 - imagebon.com 500 × 387 - timvandevall.com 3300 × 2550 - savedbylovecreations.com 1085 × 946 - jigsaw-scale.blogspot.com 1275 × 1650 - printablee.com 300 × 410 - dltk-holidays.com 50 Beginning Of The School Year Procedures For A Stress-Free Classroom - 50 Beginning Of The School Year Procedures For A Stress-Free Classroom by TeachThought Staff Procedures can make a significant difference the learning of your students. Organization can lead to student engagement, and student engagement can lead to, of course, learning. Note that this post is all about classroom procedures–not your typical TeachThought fare, but considering you’re most likely a teacher, or work directly with teachers, it could make your life a bit easier. General Classroom Procedures Digital Citizenship What digital citizenzhip is and why it mattersWhat log-ins are required for technology useWhen and how to access school WiFi with school/personal devicesHow log-in information should be stored by studentWhere to go with log-in information/problemsWhat information it is and isn’t appropriate to share onlineWhat the school policy is on content access onlineThe definition of and consequences for cyberbullyingWhat kinds of content it is and isn’t appropriate to access at school

Struktur: Lyssna och skriv – Kooperativt Lärande Struktur: Lyssna och skriv I skolan möter eleverna hela tiden texter att bearbeta och ta in. Vi som lärare försöker ofta variera textbearbetningen för att hjälpa eleverna att ta in kunskaperna på bästa sätt. Med strukturen Lyssna och skriv får eleverna träna på att ta till sig innehållet i en text på ett djupare plan då de inte bara lyssnar på texten utan även processar den. Strukturen går att använda med olika sorters texter i olika ämnen. Dela in en text i 3-4 delar med 3-5 nyckelmeningar i varje avsnitt. Läraren läser del 1 av texten högt för hela klassen. Repetera fas 1-4 med de resterande textdelarna tills alla är lästa. Klassexempel Kooperativa språkövningar för den första läsinlärningen Att lära sig läsa är spännande både för elever och lärare. I "Allmänt" SFI: Att skriva en innehållsrik och strukturerad text Skrivuppgifter är en av de svåraste uppgifterna på SFI. Struktur: Runda bordet En struktur inom kooperativt lärande kallas på engelska ofta för Write around eller Roundtable.

Korkad debattör! Det här blogginlägget handlar om språkforskaren Lars Melin som har skrivit ett debattinlägg om läsning i Dagens Nyheter. Inlägget är högst begränsat och visar en brist på kunskap inom läsinlärning och dessutom att Melin befinner sig långt ifrån klassrummet och dagens skola. Ibland upphör jag inte att förvånas. När människor som borde vara kloka (på grund av den position de befinner sig i) skriver något så korkat så att man baxnar. Nu har det hänt och trots att jag tänkt att min blogg skulle ha sommaruppehåll ett par veckor till kan jag inte hålla mig från att skriva och publicera. Det var samma dag som jag åkte till Storbritannien på semester som Lars Melin, docent i svenska, publicerade ett debattinlägg i Dagens Nyheter (DN), se länk. Melin skriver: ”Läskunnigheten minskar. Det är inte heller så att läsning främst är en fritidssyssla. Men vem är Lars Melin? Så varför är Finland så framgångsrika i PISA? För mig är du en hjälte Per Linell!

Karusellen: Sommarlovet – Kooperativt Lärande En återkommande fråga på höstterminen är hur vi jobbar kring sommarlovet. Eleverna kommer tillbaka med många intryck och upplevelser – positiva och negativa. En del elever vill berätta, andra inte. Steg 1: EPA Ställ frågan: Hur kan man uppleva sommaren med sina ögon? Steg 2: Karusellen Lägg ut fem stora papper på fem bord. Steg 3: Upplev! Om det är fint väder ute – gå ut och använd ett sinne i taget för att försöka ta in det sista av sommaren! Så här såg det hur när vi gjorde denna uppgift. Kooperativt föräldramöte Vi har nog alla hållit i de där föräldramötena med oändligt mycket information som ska förmedlas till en passiv föräldragrupp som förväntas ta emot det som sägs. I "Allmänt" Karusellen - stämningshöjande ord Vi arbetar med skrivprojektet "Den magiska dörren". Luktsinnet i lär-par I årskurs 2 arbetar vi med kroppen och våra sinnen.

Skapa lärandematriser med LMX! | Lärandematriser; synliggör lärandet i handling av John Lovén Om du läst boken ”Lärandematriser – att få eleven att förstå” eller bara snubblat in på denna hemsida och börjar sätta dig in i vad lärandematriser är för något, så inser du säkert också styrkan i att använda detta som verktyg i ditt och elevernas lärande. För att göra det enklare att använda lärandematriser har jag i samarbete med Johan skapat programmet LMX. Vad? LMX är ett program för lärare, så att du kan skapa lärandematriser till dina elever. Varför? Som lärare har du möjlighet att skapa lärandematriser precis hur du vill; du kan tex använda Microsoft Word eller Excel, eller helt enkelt rita dem med papper och penna. Förenkla för eleven Alla lärandematriser du skapar i LMX följer den grafiska layout av lärandematriser som grundaren formulerat principerna för. Förenkla för läraren Hur? För att kunna köra LMX krävs det att du har Java 7 (eller senare version) installerat på datorn. Vad kostar det? LMX i dess nuvarande form är helt gratis. Framtiden för LMX Nedladdning Windows

Linas lärarrum - lektionsplanering För att utveckla elevernas läsning tror jag på att vi måste undervisa aktivt och vara en del av en gemensam läsning. Att läsa samma bok i helklass eller i grupper skapar förutsättningarna för samtal kring texten, både kring innehåll och struktur. Det skapar även goda förutsättningar kring gemensamma aktiviteter och fördjupande diskussioner där texten kan kopplas till omvärlden. När alla elever läser olika böcker så ändras dessa förutsättningar eftersom alla har olika utgångspunkter. Jag försöker samla klassen i gemensamma hållpunkter där alla får stanna upp i sin läsning kring samma aktivitet. Arbeta med karaktärer Skriv ett brev till en person i boken. Eleverna fick själva göra en plan på hur mycket de skulle läsa varje vecka för att bli klara i tid. Elevinstruktion: När man börjar läsa en bok är det ofta många frågor som lämnas obesvarade. Gör en intervju med en av personerna i boken. Andra veckan får de välja ytterligare en karaktär, eller samma, som de ska intervjua. Karaktärsanalys

del 1: Sociala medier Sociala medier kan vara ett ypperligt hjälpmedel för lärare. Här ger jag ett par exempel på vad jag menar: Twitter är riktigt bra fortbildning för lärare och skolledare. I början gäller det att hitta några aktiva personer som twittrar om skolan. Twitter är också ett bra hjälpmedel för att få svar på (kortare) frågor eller att komma i kontakt med någon som är duktig på just det som du har problem med. @ är symbolen som visar vilken person det handlar om. # (hashtagg) är symbolen som används för att koppla ihop ett inlägg med innehållet. Några guider på nätet som beskriver hur Twitter fungerar: www.edudemic.com/2010/06/the-ultimate-twitter-guidebook/ www.dummies.com/how-to/content/twitter-for-dummies-cheat-sheet.html www.edudemic.com/2011/10/twitter-hashtag-dictionary/ @Skolyftet @Skolvaren @Korlingsord @Anna_Kaya @Khanacademy @dylanwilliam @lenbys

Lärarhandledning Vi har gjort om Lyckoslanten. Nu passar den ännu bättre in i undervisningen.I handledningen hittar du övningar som ”Gissa vad är dyrast!”, ”Så kan du spara mer” och annan användbar lektionsinspiration.Hör gärna av dig med idéer, tips och synpunkter – Klassen tog sig an uppgiften med stor entusiasm, glädje och respekt, säger Pia Påltoft, som är lärare för klass 4 A.Så här gick det till Lärarhandledningar 2016Till lektionstips från tidigare nummer

Related: