background preloader

UR:s arbetsmaterial

UR:s arbetsmaterial
I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Kopieringsunderlag och aktivitetskort gör materialet lättarbetat. Använd innehållet i alla ämnen och gör det lika naturligt för eleverna att tala om kemilabben som om sitt fritidsintresse. Lärarhandledning för pedagoger Om retorikens historia, partesmodellen och retorikämnets koppling till läroplanen. >> Ladda ner lärarhandledningen Övningar Åtta sidor fulla med roliga, spännande övningar för klassrummet.

http://www.ur.se/Tema/Retorik-ratt-att-tala-vett-att-lyssna/Retorik-i-skolan/UR-s-arbetsmaterial

Related:  Retorikretorik - konsten att talaTala

Retorik - konsten att övertyga Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar. Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. Kroppsspråket, avsnitt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Vi möter också imitatören Göran Gabrielsson som visar hur han handgripligen värmer upp rösten inför ett framträdande.

Martin_Luther_King Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Martin Luther King gav 2 träffar Allting går att sälja med bra argument » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen; 3-4 elever/grupp; enskilt. Material: Talkort i A6-format; Kort med varor: hushållsrobot läxläsare automatisk ryggkliare tankeläsare kärleksmedicin snällpiller sanningsserum, vinnarskalle målgörarskor fortspringarskor en sned skruv en gnisslande sax en tom basketboll en vissen solros spruckna kaffekoppar en utpumpad cykelpump ett rakt gem en kraschad hårddisk utnötta gympaskor pulver som smakar som geléhallon att strö över mat man inte tycker om Arbetsmodell: Eleverna får till uppgift att presentera en vara och med hjälp av sina argument som de tänkt ut försöka få publiken intresserad av att ”köpa” denna. Varorna som ska presenteras finns på kort, ett till varje elev.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken? Timbuktus tal - ord för ord I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass).

Retorik – Konsten att övertyga Dessa tre ord beskriver den kraft ett tals olika argument har. De brukar presenteras som en triangel med ett ord i varje hörn, därav min logotyp. Eftersom jag fortfarande har lite problem att klistra in bilder i liten storlek får ni använda er fantasi den här gången också. Orsaken att man placerar dem i en triangel är att dessa argument skall väga jämt. 20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här [visar ett pass], det brukar jag bara ha, som sagt, när jag lämnar Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper.

Partesmodellen – en arbetsgång Partesmodellen kan enklast beskrivas som en arbetsgång för talare. Dess fem ursprungliga delar användes redan under antiken medan första och sista steget i den modell som presenteras här har tillkommit senare. Med fördel kan du låta partesmodellen vara en naturlig del i varje förberedelse inför dina muntliga framförande i alla ämnen. Parlamentet - Övningar i konsten att tala Syfte Eleverna tränar på att tala och lyssna. Läraren reflekterar Jag har gjort en del olika talövningar med mina elever i åk 7 och dessa tyckte de var roligast och bäst. I Parlamentet glömde de både tid och rum och allt vad talängslan heter. Du får köpa snuset i säcken Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen. Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning. Det har talats om en lagändring eftersom varningarna kan täcka mer än halva paketet, enligt Ekot, men utredaren håller inte med.

Related: