background preloader

Understand what you read

Understand what you read

http://rewordify.com/

Related:  Digitala verktyg för lärande och digital kompetensvanessacarreracasserbergEngelskamedinexEnglish

Mina bästa tips – skärminspelning – Fröken Jingfors Jag har sammanställt tips på sådant man kan tänka på när man gör en skärminspelning så att man snabbare kommer igång och slipper göra misstag som lätt kan undvikas. Jag går inte in på generella didaktiska och pedagogiska frågor som handlar om hur man planerar en genomgång eller hur man gör den bästa powerpointen. Fokus ligger på hur man gör en bra genomgång till en bra film. Förberedelser Testa ljudet på den mikrofon du använder. Dålig ljudkvalité kan ta fokus från det du säger.

Samkönade par ska bli föräldrar automatiskt – Alla barn ska ha lika rättigheter när de växer upp oberoende av deras föräldrars sexuella läggning eller könsidentitet, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi, (MP). Förändringen av föräldrabalken som regeringen beslutade om på torsdagen är ett steg på vägen mot lika rättigheter för hbtqi-personer som för heterosexuella föräldrar. – Rent praktiskt gör det att den andra föräldern får en snabbare väg till bekräftat föräldraskap, säger Märta Stenevi. Pappor slipper socialen

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet. Kanske det hjälper dig att hitta rätt app eller sida direkt utan att behöva testa först.

Läslov och berättande DN idag 27/10 hade en riktigt läcker annonssida för Läslovet. Bra förslag, bra bilder och bra texter. För några dagar sedan skrev jag om den fantastiska Läslovs-bilagan som fanns instucken i Metro (21-23/10). Jag ser nu att den finns att ladda ner. Länken är: Läslovs-bilagan (du hittar den på sidorna 34-37). Veckans nyhetsbrev från ILA, International Literacy Association, föreslår att vi ska berätta historier i höstmörkret.

Skriftliga uppgifter och prov - kan vi göra på nåt annat sätt nu? Sociala media svämmar över med frågor om hur vi ska bedöma eleverna nu när vissa skolor har stängt och vi förbereder för eventuell stängning av grundskolan. För det första menar jag att vi ska tagga ner och tänka undervisning och att det viktigaste är att eleverna ska lära sig något. Sen är bedömning naturligtvis viktigt men det är inget att stressa upp sig över just nu. Det är inte särskilt rättssäkert att bedöma något som eleven har gjort hemma så släpp bedömningsstressen.

Mer undervisningstid till SO och NO i grundskolan Skolverket har gjort en översyn av timplanerna och i uppdraget har det ingått att särskilt titta på hur tiden för elevens val kan användas för att omfördela undervisningstid. Förslaget är tänkt att lösa situationen med så kallad stoffträngsel, det vill säga att vissa ämnen har ett mer omfattande innehåll än vad som är rimligt i förhållande till undervisningstiden. − Skolverkets förslag på nya timplaner ger eleverna och lärarna en bättre chans att hinna med det viktiga innehåll som måste gås igenom i till exempel samhällskunskap och historia, säger Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen på Skolverket.

Go word hunting Trots en kylig novembermorgon klev vi ut på skolgården för att ha ute-engelska igen. Den här gången för att jaga ord! Alla instruktioner gicks igenom i klassrummet men själva uppdraget utfördes ute. Att skriva filmmanus Film är ju fantastiskt roligt. Kul att spela in, roligt att titta på…. men ganska krävande att skriva manus. För att resultatet ska bli riktigt bra kan eleverna skriva Storyboards, men det är svårt och mycket tidskrävande. Dessutom är min erfarenhet att eleverna ändå gör ändringar och improvisationer när de väl filmar. Men ska filmen bli bra förutsätter det att manuset bygger på en trovärdig och genomförbar historia. Niornas filmarbete detta läsår startade redan i höstas då eleverna skrev en novell.

SpråklIKT - Pedagog Göteborg I Göteborg, där vi har Google Classroom känns det som vi har goda förutsättningar för att klara av att smidigt hantera lärandet på distans genom att skjuta ut uppgifter, länka material för att skapa skriftlig interaktion. Google erbjuder sin hjälp och en lösning för att hjälpa skolor att hålla för att hålla kontakten: G-suite: helping businesses and schools stay connected in response to coronavirus . När man inte kan ses fysiskt och ändå vill förklara något och rigga för muntlig interaktion så kan ett sätt att mötas och nå ut till eleverna vara att bjuda in till online-lektioner via Google Meet. Det går även att spela in utbildningsmaterial och göra det tillgängligt för eleverna. Klicka här för att komma till startsidan för Google MeetKlicka på Starta ett nytt möte – Starta mötet.Då får du fram en möteslänk som du kan kopiera och dela vidare till dina elever .Mötet/lektionen kan börja!

Program - Teknikprogrammet (Gymnasieskolan) Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst teknik- och naturvetenskap men även inom andra områden. Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Den ska också belysa teknikens roll i samspelet mellan människa och natur med hänsyn till hållbar utveckling. Vidare ska utbildningen utveckla elevernas kunskaper om fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer.

Planerings- och bedömningsstöd i engelska I facebookgruppen engelska i år 6-9 dök det tidigare upp en fråga om hur man gör en LPP. Jag har under året gjort ett par som ska underlätta arbetet vid dels planeringen och vid bedömningen. Så de kommer här nedan: Först blev jag nyfiken på vad som skiljer år 6 mot år 9 och vad vi ska lägga in i undervisingen på högstadiet. Här är en som visar skillnader i det centrala innehållet samt matris mot år 6 jmf mot år 9.

En lektion i hur sociala medier påverkar oss Jag såg en ny serie på SVT som heter #hasthag och tittade på de tre första avsnitten i går. Jag såg direkt koppling till svenskämnet och tänkte därför dela med mig av det upplägg jag satte ihop igår där syftet är att: formulera sig och delta i samtal kring innehållet i serien där eleven ställer frågor, framför åsikter och argumenterar kring innehållet och kopplar detta till tid och orsakformulera sig i skrift genom att skriva en reflekterade text där eleven sammanfattar innehållet i serien och resonerar kring budskap och hur det påverkas av mediet och vad det kan få för konsekvenser Serien bygger delvis på en händelse som kallas för Instagramupploppet och som ägde rum i Göteborg 2012. #hashtag handlar om vänskap, utanförskap, svek och viljan att bli sedd. Serien tar även upp hur beteenden på nätet och det liv som levs genom sociala medier påverkar livet IRL.

Distans? Vad ska jag tänka på då? · Mia Smith Fjärrundervisning eller distansundervisning? Innan vi går in på det praktiska vill jag klargöra begreppen. Fjärrundervisning sker i realtid, med läraren och eleven på olika platser, sammanlänkade digitalt. Det har tills nyligen endast varit tillåtet för moderna språk, modersmål, samiska och studiehandledning, och enbart om arbetsgivaren inte har lyckats rekrytera behörig personal. På grund av lärarbristen i Sverige har detta blivit en nödvändighet, vilket märkts tydligt bland språklärare i glesbygdsområden.

Förskolans och skolans värdegrund - förhållningssätt, verktyg och metoder En beställning faktureras och porto/frakt tillkommer alltid, även för gratismaterial. Beställa en trycksak Endast ett fåtal av våra publikationer går att beställa i tryckt form. Om knappen "Lägg i varukorg" visas intill en publikation går den att beställa, annars finns den enbart för nedladdning. Är du ny kund fyller du i dina adressuppgifter och sparar dem under knappen "Jag är ny kund". Annars loggar du in med e-postadress och lösenord så öppnas dina tidigare registrerade uppgifter upp.

Related:  Teacher Tools