background preloader

Nuoret

Nuoret
Related:  IhminenSeksuaaliterveys

Nuorten materiaalit | Seta Setan esitteet, julkaisut ja muut materiaalit on saatavilla tältä sivulta pdf-muodossa tai videopalveluissa. Esitteitä, julisteita, dvd:itä ja julkaisuja voi tilata pieniä määriä edulliseen hintaan oman järjestön, nuorisotilan, vastaanoton jne. käyttöön. Tiedustelut ja hintatiedot toimisto[at]seta.fi. Esite nuorille itsemääräämisoikeudesta, normeista ja seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, 2016. >> Pdf-versio Setas material för unga om självdefinition, normer och mångfalden av sexuell läggning och kön, 2016. >> Pdf-version Julisteet / affisch >> Pdf-versio julisteista Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus nuorten elämässä -dvd (2012) Hbtq-ungdom i Finland Young LGBTQ-people in Finland Youtube: suomeksi, på svenska, in English. 20 min. Opettajan tukimateriaali Moninaisuus on meissä -dvd:n käsittelemiseen koulussa Muu, mikä? På svenska >> ”Annat, vad?” Sukupuolen moninaisuus -opas, aukeamat [pdf] Älä oleta – Normit nurin! På svenska: Anta int’!

Kumita | Kun on sen aika. Jippo: Tutki ja ihmettele: Testaa reaktiosi Tarvitset: lyijykynän avustajan Ohjeet: 1. Pyydä avustajaasi seisomaan vastapäätä sinua ja ottamaan kynän käteensä. Tämän jälkeen avustaja ojentaa kätensä sinua kohden niin, että käsi on vaakasuorassa. 2. 3. 4. 5. Jos kokeilet pudottaa kynän itse, huomaat, että se on paljon helmpompaa. Sinustako Superori - testaa tietosi seksuaaliterveydestä Lehdistötiedote Julkaisuvapaa 3.9.2013 klo 11 Seksuaaliterveystietoa uudella, nuorten tarpeista lähtevällä tavalla Oletko Superori vai Himohumma? Väestöliitto tarjoaa nuorille uudenlaisen pelin, jolla nämä voivat testata tietojaan seksistä ja muista heitä kiinnostavista asioista. Superori (www.superori.fi) on Väestöliiton asiantuntijoiden suunnittelema peli, joka vastaa nimenomaan yläkouluikäisten poikien tiedon tarpeeseen. – Pojat ovat jääneet tyttöjen varjoon seksuaaliterveystiedoissa, heillä on heikompi tietotaso kaikilla aihealueilla. Superori-peli on kehitetty Kontulan vetämässä Väestöliiton PoikaS-hankkeessa, jonka on rahoittanut Raha-automaattiyhdistys. Hankkeen aiempi tutkimus osoitti, että pojat eivät saa mielestään oikeanlaista tietoa, oikeassa vaiheessa ja heille sopivalla tavalla. Superori sisältää 240 kysymystä. Poikia motivoidaan kilpailemaan seksuaaliterveystiedoissa itsensä lisäksi muiden nuorten kanssa. Lisätietoja:

Testaa voiko aistejasi hämätä | Tiede Uskotko siihen mitä näet? Useimmiten kannattaa vastata kyllä. On kuitenkin tilanteita, joissa näkösi, kuulosi tai tuntoaistisi pettävät pahemman kerran. Testaa tämän sivun kokeiden avulla, voiko aistejasi huijata. McGurk-efekti Yksi tutkituimmista harha-aistimuksistamme on McGurk-efekti. Miten harha-aistimukset syntyvät? Miten on mahdollista, että se mitä näet, muuttaa sitä mitä kuulet? Mutta aivot hämääntyvät, jos samanaikaiset aistihavainnot ovatkin ristiriidassa. Kumikäsi-illuusio Klassinen kumikäsi-koe osoittaa kuinka nopeasti ja vahvasti aivot alkavat uskoa väärää tietoa. Luotatko liikaa kykyysi nähdä? Muutossokeus Usein kuvittelemme näkevämme ja huomaavamme vaikkapa kadulla kaiken, mutta silti jotain olennaista menee ohi. Väri-illuusiot Näkökyvystämme kertovat myös väri-illuusiot.

Seksuaalisuuden portaat - Nuortennetti Ihmisen seksuaalinen kehitys etenee asteittain leikki-iästä aikuisuuteen. Tätä kehitystä on kuvattu seksuaalisuuden portaiden avulla. Nousemalla ylöspäin rauhassa askelman kerrallaan annat itsellesi tarpeeksi aikaa kasvaa aikuiseksi. Jokaisella portaalla on oma tehtävänsä, jolla opitaan tiettyjä asioita ja joka valmistaa seuraavan askeleen ottamiseen. Hitaasti seksuaalisuuden portaita nousemalla vältät ongelmia tulevaisuudessa. Ensimmäinen porras: äiti – isä, nainen – mies Tällä portaalla pieni lapsi rakastuu johonkin lähipiirin aikuiseen. Toinen porras: Julkkisrakkaus Tällä portaalla ihastutaan yleisesti hyväksyttyyn kohteeseen, kuten musiikki- tai urheiluidoliin. Kolmas porras: Tuttu – salattu Ihastumisen kohde on usein tuttu lähipiirin ihminen, kuten luokkatoveri. Neljäs porras: Tuttu, kaverille kerrottu Nyt ihastumisen kohteista uskalletaan jo kertoa kaverille. Viides porras: Tykkään sinusta Kuudes porras: Käsi kädessä Tällä portaalla seurustelu kerrotaan ja näytetään kaikille.

Ihmisen biologiaa :: Opinkirjo Biologian kerhossa perehdytään pääasiassa ihmisen biologiaan liittyviin asioihin. Kerhossa on esitetty viiden kerhokerran (á 1 tunti) sisältöjä. Jokaisella kerhokerralla tehdään jokin kokeellinen tehtävä tai useampia. Taustamateriaalia kerhoon:• Kirja: Ihmisen ihmeet. 1. kerhokerta – Johdanto ja tutustuminen malliin Johdatus kerhoon- kerhon perussäännöt- turvallisuus- raportointiElämä on kehittynyt pikkuhiljaa ja miljardien vuosien aikana hyvin erilaisia eliöitä on syntynyt ja kuollut sukupuuttoon. 2. kerhokerta – Aivot Aivot- Aivot ovat ihmisen ohjaamiskeskus. 3. kerhokerta – Hermosolut Hermosolut- Aivot ja hermot muodostuvat mikroskooppisista hermosoluista eli neuroneista. 4. kerhokerta – Aistit: näköaisti ja tuntoaisti Näkö on tärkeimpiä aistejamme. 5. kerhokerta – Lihakset Lihaksisto käsittää yli 600 lihasta. Palaute kerholaisilta Kerhokokonaisuuden päättyessä on tärkeää pyytää kerholaisilta ja huoltajilta palautetta kerhosta.

Kun sukupuoli tuntuu väärältä – 16-vuotias genderfluid-nuori löysi itsensä vertaistuen avulla Vieressäni rantasaunan terassilla istuu 16-vuotias Lehto. Auringonsäteet kimaltelevat järven pinnasta. Lehto luo katseen järvelle. Lehto ei ole tyttö tai poika. Hän käyttää itsestään myös tytön tai pojan etunimiä, mutta hänelle oma neutraali nimi on Lehto. Emme käytä jutussa Lehdon koko nimeä emmekä paljasta hänen äitinsä henkilöllisyyttä asian arkaluontoisuuden vuoksi. Kolme jännityksen ja itsensä etsimisen vuotta on takana. Yläkoulu jännityksen ja muutoksen aikaa Lehto aloitti yläkoulutaipaleensa uudessa tilanteessa. – Mietin silloin, että minä tykkään myös tytöistä, enkä pelkästään pojista, muistelee Lehto. Lehto tunnusteli tunteitaan hitaasti ja läheisiltään salassa. Koulukavereiden keskuudessa seurustelu ei ollut merkittävässä roolissa. – Se että tykkäsin pojista ja tytöistä seiskaluokalla, ei tuntunut erityisesti miltään. Genderfluid: eli sukupuoleni on liukuva. Vähitellen kahdeksannella luokalla sosiaalinen media toi helpotusta Lehdon pohdintoihin. – Silloin mietin omaa elämääni.

The Human Body Different organs can work together to perform a common function, like how the parts of your digestive system break down food. We refer to an integrated unit as an organ system. Groups of organ systems work together to make complete, functional organisms, like us! The circulatory system is a body-wide network of blood, blood vessels, and lymph. Learn more about these body parts in the circulatory system: Every tissue within the body requires oxygen to function. Learn more about these body parts in the respiratory system: The skeletal system gives the body its basic framework, providing structure, protection, and movement. The muscular system is comprised of the sum total of muscles throughout the body that move the skeleton, maintain posture through steady contraction, and generate heat through cell metabolism. The nervous system allows us to perceive, comprehend, and respond to the world around us. Learn more about these body parts in the nervous system: See a doctor from your phone

Selvitys: Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä rehottaa sosiaalisessa mediassa – "Snäpissä pojalta tuli kuva genitaalialueesta" Pelastakaa lapset järjestön selvityksen mukaan moni nuori hyväksyy seksuaalissävytteisten kuvien ja videoiden lähettämisen toisille nuorille. Järjestö kaipaa kouluihin lisää valistusta intiimin kuvamateriaalin jakamisen riskeistä. Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa on 12–17-vuotiaiden lasten ja nuorten mukaan yleistä, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön selvitys. Järjestön nettipohjaiseen kyselyyn vastasi yhteensä 3 210 yläkoululaista ja lukiolaista. Kyselyn mukaan lapset ja nuoret käyttävät sosiaalisen median palveluista eniten Snapchatia, Instagramia ja WhatsAppia. Yleisimmin lapset ja nuoret pitävät seksuaalista häirintää ja siihen liittyvää kiusaamista vitsailuna. Selvitykseen vastanneista lapsista ja nuorista yli 30 prosenttia on nähnyt toisten lasten ja nuorten tekemää seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana. Tytöistä yli kymmenen prosenttia ja pojista alle viisi prosenttia kertoi joutuneensa muiden nuorten seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Human Body: Printables - The Home Teacher Our human body project is over. I still can’t believe it! This is a quick run down of all the printables we used while learning about the human body. Before starting, trace your child’s body on a large piece of butcher paper. Skeletal System (click on this link for more ideas) Materials: body chartchild-size skeleton printout from eSkeletons. Favorites: The skull and ribs with flaps- designed to add the brain and heart/lungs. Suggestions: Be prepared to do a little bone surgery- the fingers in the skeleton might not align with your childs handprint on their body chart. body chartpaper cut out of the brain (I did a google search and came up with this one, but there are a ton available! Favorites: The fact that the brain is inside the skull Suggestions: We just did the brain, looking back I would do the entire nervous system. body chartgreen embroidery floss (lymph vessels)green and white paint (to be used as the lymph nodes and white blood cells)green paper for a spleen Happy Teaching!

Kosketus - Etusivu – Kuinka opettaa seksuaaliterveydestä ja ihmissuhteista koulussa Lapsilla ja nuorilla on oikeus saada tietoa terveyteensä ja hyvinvointiinsa liittyvistä asioista. Tutkimusten mukaan seksuaalisuuteen liittyvän tiedon ja opastuksen saaminen tukee nuoria heidän kehityksessään, lisää vastuullisuutta sekä suojaa ja edistää heidän terveyttään. Koulun, terveydenhuollon sekä muiden nuorten terveys- ja seksuaalikasvatusta toteuttavien virallisten tahojen merkitys on entisestään korostunut, sillä vastapaino kaupalliselle ja seksualisoituneelle mediainformaatiolle on tarpeen. Nuoret tarvitsevat suunnitelmallista, monipuolista ja hyvää seksuaaliterveyskasvatusta. Tämän materiaalin avulla voidaan edistää nuorten seksuaaliterveyttä tukemalla nuorten tietojen ja ymmärryksen, arvojen ja asenteiden sekä sosiaalisten taitojen kehittymistä ja rakentumista. Seksuaalikasvatuksen kehittämishanke: Liinamo A, Jokinen M, Varstala S sekä hankkeen työryhmä

Rolling Bones - lujat luut | Suomen Luustoliitto ry Fiksu on kova luu läpi elämän! Edellytykset luuston elinikäiselle kestävyydelle luodaan jo nuorena kasvattamalla luja luusto sekä omaksumalla luuston terveyttä edistävät elintavat. Vahvan luuston rakentuminen nuorena estää haurastumista ja murtumia myöhemmällä iällä. Luuston rakennusaineita ovat riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, säännöllinen luustoa kuormittava liikunta ja päihteettömyys. Rolling Bones -lukujärjestykset Voit tulostaa itsellesi Rolling Bones -lukujärjestys kouluun tai harrastuksiin. Luut rullasivat! Rolling Bones – projekti pyöri peruskouluissa eri puolilla Suomea.

Related: