background preloader

En fråga blev ett inlägg - skapa egna kartor i Google Maps

En fråga blev ett inlägg - skapa egna kartor i Google Maps
Att skapa egna kartor i Google Maps är superenkelt om man bara vet hur man ska göra. Nedan följer en kort instruktion. 1. Gå till Google Maps. 2. Logga in med ditt google-konto. 3. Klicka på menyn (de tre strecken) som är uppe i vänsterkant. 4. 5. 6. 7. 8. Nu har du skapat dig en egen karta och den kan du dela med andra genom att välja "Dela" som finns direkt under namnet på din karta eller de tre prickarna till höger om namnet på din karta. Lycka till med kartskapandet!

http://jennypawendes.blogspot.com/2018/01/en-fraga-blev-ett-inlagg-skapa-egna.html

Related:  Duktig lärare med praktiska ideérLästräning

Montessorimaterial: Var lever djuren INNEHÅLLER REKLAMLÄNK Jag delar med mig kostnadsfritt av mina pedagogiska material. För att tjäna lite pengar på mitt bloggande har jag valt att lägga in reklamlänkar i inläggen. Jag är tacksam för alla klick som ni gör! Pengarna har jag tänkt använda för att köpa in bilder som jag kan använda till kommande material, till papper och färgpatroner. ---------------------------------Reklam LÄNKEN till Dr SannasIdag är det skolavslutning för skolorna i Helsingborg och för oss blir det två studentuppvaktningar i kväll.

Didaktiska möjligheter för inkluderande läsundervisning i årskurs 7–9 : En studie av fem svensklärares uppfattningar om hur de arbetar för att stödja alla elevers läsutveckling Didaktiska möjligheter för inkluderande läsundervisning i årskurs 7–9: En studie av fem svensklärares uppfattningar om hur de arbetar för att stödja alla elevers läsutveckling2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title Didactic Opportunities for Inclusive Reading Instruction in Grades 7-9, Secondary SchoolDidactic Opportunities for Inclusive Reading Instruction in Grades 7-9, Secondary School : A Study of Five Swedish First Language Teachers' Views on Their Work to Support All Pupils' Reading Development (English) Abstract [sv] Denna studie analyserar förebyggande specialpedagogiskt och didaktiskt arbete med fokus på hur lärare anpassar undervisningen i läsning för att stödja alla elevers läsutveckling.

"Sex och samlevnads"-undervisning med hjälp av Padlet Jag har precis varit och lyssnat på John Steinbergs nya föreläsning "Tillbaka till hjärtat" som handlar om kraften av mjuka värden och förmågan att se saker ur ett makro- och mikroperspektiv. Föreläsningen bekräftade det jag känt starkare än någonsin den senaste tiden, att med goda relationer till sina elever kan man nå längre än någonsin. Att med innovativa sätt att utforma lektioner med hela hjärtat, digitala verktyg, fokus på det kunskapsinnehåll som ska inhämtas och med en humoristisk ton kan man nå långt under sina lektioner. I veckan skulle jag starta sista området innan sommaren och skulle då undervisa det tacksamma området "Sex och samlevnad" Detta område har jag haft så många gånger förut och har ett material att plocka utifrån för att bygga upp undervisningen. Som vanligt inför nytt område så googlar jag runt lite för att hitta infallsvinklar som jag tror kan intressera eleverna. Denna gång föll jag över ett nytt youtubesläpp, en musikvideo som hade släppts samma dag.

Fonologisk medvetenhet - vad, varför, när och hur? Detta gäller även barn med språkstörning, som kanske aldrig lyckas lära sig att rimma, men som mycket väl kan lära sig att dela upp ord i språkljud och knäcka den alfabetiska koden (det är inte alla elever med språkstörning som också får avkodningssvårigheter/dyslexi, men läsutvecklingen är ofta något långsammare än för barn utan språkliga svårigheter - läs här för mer om skillnaden mellan dyslexi och språkstörning). Att förbättra fonemisk medvetenhet - vad ska man tänka på? Mycket forskning visar att fonemisk medvetenhet kan förbättras med träning och att detta kan leda till förbättrad ordavkodningsförmåga och stavningsförmåga (se National Reading Panel, 2000; SBU, 2014). Schuele & Bodreau (2008) menar att evidensen de har gått igenom visar på följande punkter (för fördjupad information och referenser, se artikeln!).

Ungdomsböcker om killar – enligt O Ganska ofta lyfts killars läsning och läsförmåga som mer bristfällig och mer bekymmersam än tjejernas. Då brukar det också påpekas att ungdomsböcker skrivs av kvinnor för tjejer och även om det är ett vanligt scenario tycker jag att det är en förenkling. Däremot tror jag att många av de böcker som lockar killar inte är sådana böcker som lärare väljer att läsa i skolan. Det kan handla om att genren är “fel” eller att böckerna anses hålla låg kvalitet. Också det stämmer i vissa fall, men jag skulle säga att det också är en förenkling.

13 bilder som visar hur viktigt det är med kommatecken Det kan verka litet, men ett kommatecken kan vara skillnaden på exakt allt. Här är 13 svenskar som missade lektionen när läraren gick igenom hur kommatecken fungerar. 1. Använd kommatecken – det kan rädda liv 2. Min blogg om allt mellan himmel och jord: addition Eftersom barnens intresse för pokémon och för att räkna addition är stort har jag även gjort några arbetsblad med additionsuppgifter med pokémon bilder som de kan räkna. Ni hittar några med subtraktion HÄR. Materialet består av 3 olika arbetsblad med blandade additions tal och av tomma rutor.Gör så här:Låt barnet färglägga de tomma rutorna med olika färger.Be barnet läsa ett tal och räkna ut vad talet blir.Barnet färglägger därefter talet med den färgen som är ritad vid den siffran som motsvarar summan av talet. Vid intresse av materialet: Man behöver inte ha eller skaffa Dropbox för att ladda ner materialet gratis! Jag kan inte lägga tid på att mejla material som man själv kan ladda ner!

Flerspråkiga elevers läsförståelse kan utvecklas med lässtrategier Att vara medveten om sin läsförståelse är viktigt för alla elever, men särskilt viktigt för flerspråkiga elever. Lässtrategier kan spela en stor roll. Det kan handla om knep som att definiera typen av text, ställa frågor till texten eller veta när man behöver reda ut oklarheter. Flerspråkiga elevers läsförståelse har uppmärksammats i ett flertal rapporter den senaste tiden. Elever som har ett annat modersmål än svenska har lägre resultat än infödda svenska elever på läsförståelsetest i internationella undersökningar som exempelvis PISA och PIRLS.

Ordmoln i undervisningen! Har du någon gång arbetat med ordmoln i din undervisning? Jag gjorde det en hel del förr men har på sistone glömt bort det. När jag förra veckan fick en fråga om just ordmoln insåg jag att det var dags att på nytt göra ett inlägg om det. Ordmoln är precis som det låter moln av ord. SVJ – lektionsplaneringar – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Passa på att läsa Roald Dahls bok SVJ nu när den har filmatiserats! En underbar berättelse med ett otroligt fantasifullt och innovativt språk! På RoaldDahl.com finns fantastiskt inspirerande lektionsplaneringar till hans böcker. Så även till SVJ. Såklart är det på engelska, men jag tog mig friheten att översätta delar av lektionsplaneringarna – det som är kopieringsunderlag – så att det går att arbeta med dem på svensklektionerna. (För övrigt är det ju toppen att ta in även på engelskan!)

skolfröken fräken Apr22 …gör vi såklart på många olika sätt. Dammade av Kahoot-kontot som legat i ide ett tag. Var ju väldigt skojsigt för några år sedan… Rackarns så kul det var tyckte mina elever i förskoleklass när jag gjorde en läs-kahoot till dem. La in en bild på t ex en ros. Hur många ord behöver jag kunna? – Svenska med Ylva Många gånger har jag av elever fått frågor som: Hur många ord behöver jag kunna? eller Hur många ord finns det i svenskan? Det är naturligtvis frågor som är omöjliga att svara på. I allmänhet gäller att skriftspråket innehåller betydligt fler ord än talspråket, men det beror naturligtvis på innehållet i det talade respektive det skrivna.

Tips och idéer – skolkoppen Jag skickar frågor på Twitter till er om vad ni vill läsa om här. Detta inlägg dedikeras till @lottenMD och @mariecarlsson5 som vill veta om jag har tips för att få ett städat skrivbord. Tänk att jag faktiskt har ett tips på just detta. Jag har, som ni vet, jobbat som lärare i tre år. Under dessa år har jag otaliga gånger varit irriterad över hur stökigt mitt skrivbord är. Jag har provat allt från en ”to do”-hög till en tidskriftsamlare där jag dumpade alla papper. En enkel läs- och skrivutredning – som en del av den pedagogiska utredningen – Specialpedagog på gymnasiet Många elever med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi har när de börjar på gymnasiet redan blivit upptäckta och har sina utredningar klara. Men även på gymnasiet upptäcks elever som har svårt att läsa och skriva. För att tidigt fånga upp elever som kan vara i behov av stöd genomför vi på min gymnasieskola den digitala screeningen Kartläggaren i svenska och engelska i årskurs 1. Hur vi arbetar med Kartläggaren kan du läsa i ett tidigare inlägg här. Elever som vi ser ligger lågt på Kartläggaren följer vi upp och ibland gör vi en läs- och skrivutredning. Vilka tester som ska användas råder det delade meningar om och när jag skulle bestämma vilka tester jag ville använda mig av undersökte jag olika alternativ.

Related: