background preloader

Källkritik: Fejkade sidor - UR Skola

Källkritik: Fejkade sidor - UR Skola

https://urskola.se/Produkter/191017-Kallkritik-Fejkade-sidor

Related:  Barn och unga på nätet, sociala medier...ann2berLast minute lessons and resources

Sv åk 9 Litteraturhistoria Ansvarig lärare: Maria Niläng När, under vilka veckor? vecka 45-51 Vad? Så väcker du läslusten Konsten att knäcka läskoden är inte det största bekymret i svenska skolor. Då är eleverna motiverade och många lärare har rätt verktyg för att hjälpa barnen över tröskeln. Det är sen, när dörren till texternas värld står på glänt, som läslusten riskerar att släckas. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Lässtrategier i engelska: ställa frågor till texten – Hanna Fjeld I princip all läsning i mitt klassrum är gemensam läsning, oavsett om vi läser på engelska eller svenska. Eleverna läser alltså oftast samma texter för att kunna ha ett gemensamt textunderlag att diskutera och analysera. Vi läser på olika sätt: tystläsning, högläsning, replikläsning, gruppläsning, ja, det varierar. Under året ligger ett antal läspass inplanerade.

Skriva referat Syftet med att skriva ett referat är att sammanfatta huvudpoängen i en längre text. Det ska skrivas med egna ord för att kortfattat uttrycka de viktigaste punkterna och relevant information som tas upp i texten. Förberedelse Innan du börjat tänka på att skriva referat måste du ha en text att referera. Om du inte redan blivit tilldelad en text, måste du hitta en. Gå in på t.ex. 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er.

Legobygge – att skriva en instruktion – Terese klassrum På varje bord har ni fått en hög med legobitar samt 2 lego-hjulpar Varje grupp har i uppgift att bygga en legobil och skriva en instruktion. Uppgift: Bygg en legobilFota ert byggeSkriv en tydlig instruktionDemontera bilen och testa er instruktion genom att noga gå igenom steg för stegDemontera bilen igen och lägg bitarna ovanpå instruktionenByt instruktion med en annan gruppBygg bilen utifrån instruktionen.

Tove Jansson läser ur Granen OBS: Tillfälligt tekniskt avbrott. Försök ladda om sidan eller kom tillbaka om en stund. Om du använder Arkivet utanför Finland, kontrollera om mediefilen på grund av våra rättighetsavtal endast är tillgänglig i Finland. Detta står i så fall nämnt i artikeln. Hemulen väcker Muminfamiljen mitt i deras vintersömn. Jenny på Wendes: Att skriva poesi är skoj "Fröken, kan vi inte göra det vi gjorde igår?" "Vad då, menar du?" "Jo, det där med bilderna." Ny seriebok skildrar näthat och sexism - Barn, unga och medier Serieboken med titeln Ordet är fritt - men behöver du säga allt du tänker? är ett samarbete mellan Statens medieråd och bokförlaget Kartago. Omslaget pryds av handbollsspelaren och debattören Linnéa Claesson, som också skildrar varför hon tagit upp kampen mot näthatarna. – Linnéas historia är tyvärr inte unik. Samtalstonen på nätet, särskilt mot kvinnor och flickor, har eskalerat och några av de bästa metoderna för att förändra attityder är att säga något med skärpa och en humoristisk ton.

Referera - inte plagiera! I klippet nedan kommer du att möta tre inlästa texter. Lyssna på texterna och ta del av tipsen. Läs sedan texten under. Avsluta med att klicka på länken längst ner i blogginlägget. Simon och Sophie av Emma Granholm ::: v 36 ::: Veckans läsmål: sid 48 1. Introduktion av boken 2. Veckans skrivuppgift: Miljö och personerLäs s 5-49Skapa ett dokument på datorn som heter Simon och Sophie.Här ska du skriva alla nedanstående uppgifter om boken.

Person plats problem - Lektionsbanken.se - Lärare inspirerar lärare Syfte Att stimulera elevernas fria skrivande. Övningen ger eleverna inspiration att komma igång med sitt skrivande.

Related:  Valår