background preloader

Lek med språket - Folkhälsan

Related:  svenskaSpec svenska

Ge sagan om Aladdin och den magiska lampan en personlig vinkel med dessa aktivitetsblad för barn – Småttingar Har du läst sagan om Aladdin? Den finns med i Tusen och en natt. Ladda ner och skriv ut aktivitetsbladen med temat anden i den magiska lampan! Sedan kan du ge berättelsen en personlig vinkel – hur ser din ande ut och vilka tre önskningar önskar du dig? Klicka på bilderna för att komma till en nedladdningsbar version av aktivitetsbladen. Tusen och en natt : illustrerade sagor av Anna Milbourne (Bok)Låt dig förtrollas av en sagobok fylld av magiska berättelser ur Scheherazades skattkista. 365 saker att rita och måla för nyfikna barn av Fiona Watt (Spiral)365 svar på den eviga frågan Vad ska jag rita? Godnattsagor för rebelltjejer : 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli, Francesca Cavallo (Bok)Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut? Relaterade Från A till Ö – pyssla hela alfabetet! Vi har en toppenidé på hur du kan lära dig alfabetet: pyssla de 29 bokstäverna från A till Ö. 7 experiment som låter dig upptäcka snö, is och kyla

Grej of the day lista med presentationer När vi jobbar kooperativt använder vi filmer som utgångspunkt. Det finns alltså ingen faktatext till denna presentation utan istället inleder vi med att se en film. Vi jobbar enligt en variant av de Kooperativa strukturerna ”Lyssna och skriv” och ” En för alla, alla för en”. Eleverna har först fått se filmen och sedan har de med hjälp av alla sammanfattande stödord fått skriva ner vad de minns och tycker är viktigt under ca 5 minuter. Därefter har de två och två fått berätta under 3 minuter vad de skrivit för varandra och då även haft möjlighet att fylla på med nya saker de vill ha med. De presentationer som det står mini bakom är en ”Mini-GOTD”, vilket innebär att det bara är en sidan med några fakta. Gilla detta: Gilla Laddar in …

Tips, råd & material | snicksnacksnoken.se Det finns massor man kan göra för att stötta barns språkutveckling! Här har vi samlat våra bästa länktips med råd och material: Lekdatabasen innehåller tips på massa språklekar från Folkhälsan BLOM – massa information och övningar från logopeder i Borås Hatten Förlag har sidor med inspiration, och vår logoped Elvira tipsar om språklekar och övningar. Lexin – toppen för att förbättra ordförrådet! Annikas klassrum – med både tips, material och spel att ladda ner Förskoleburken Ingelas lekstuga Emma – bjuder både på spel och inspiration Spraklek.se Karlstadmodellen Barnböcker är förstås jättebra att använda för att stimulera språkutvecklingen. Kolla gärna in More Than Baby Talk en matnyttig folder (på engelska) om hur man kan stimulera barns språkutveckling! Och för fler engelska länktips, och engelskt material som kan anpassas till svenska, titta in på vår systersida prattlesnake.org För äldre barn/ungdomar: Länkskafferiet Det är också lätt att göra egna material, t ex med bilder man hittar på nätet.

Memory: Matcha bilderna med orden | Lektionstips Skriv ut, färglägg och klipp ut detta memory för att sedan kunna öva på att känna igen ord med det. Det här spelet, som går ut på att man ska matcha rätt bild med rätt ord, kan eleverna spela när de har gjort klart sina andra skoluppgifter. Klicka på bilderna för att komma till nedladdningsbara pdf-versioner av dem. När du väl har gjort detta, klicka dig vidare till Arkiv -> Skriv ut. Där kan du sedan justera A4-formatet till en annan storlek, om du vill, och printa ut pdf-filen. Relaterade Fyll i siffrorna! Följ prickarna när du fyller i siffrorna från 1 till 10 med en krita eller penna! I "Matematik" Här är jag! Presentera dig för och lär känna dina klasskamrater! I "Pyssel" Hösttema: Vad kommer sedan? Här har Lektionstips.se samlat tre höstliga aktivitetsblad som syftar till att hjälpa eleverna känna igen mönster.

Alla hjärtans dag Hjärtat, en muskel vars uppgift är att pumpa runt blodet i kroppen.Hjärtat, en symbol för kärlek.Kärlek, ett spektrum av känslor och samhörighet. Här följer lite tips på skapande och skrivuppgifter kopplat till alla hjärtans dag. Skrivuppgiften ”i mitt fantastiska hjärta”Vad har du i ditt fantastiska hjärta? (Dokumentet utan linjer kan med fördel skrivas ut på färgat papper och därefter klipper eleverna ut sin text och monterar på det färgade pappret) Med linjer: hjarta2 Utan linjer: hjarta22 Skrivuppgiften ”dagen när det regnade hjärtan” Vad händer när eleverna kommer till klassrummet och ser små små hjärtan på golvet? Låt eleverna upptäcka och spekulera tillsammans. Låt eleverna skriva i par eller enskilt om dagen när det regnade hjärtan… Som stöd kan du ha följande frågeställningar för eleverna att utgå ifrån: Vart utspelar sig berättelsen? Låt eleverna klippa ut ett paraply och klistra fast intill sin text, även små hjärtan går att klistra fast. Kärleksbygge! 1.

Cirkelmodellen – Invigos Denna grundprincip för hur lärande går till ligger till grund för Cirkelmodellen som utvecklats inom genrepedagogiken. Cirkelmodellen delar in undervisningen i fyra faser: Fas 1 Undervisningen behandlar och bygger upp formella ämneskunskaper. Under denna fas byggs elevernas bakgrundskunskap om ämnet upp för att de sedan ska kunna skriva om det. Cirkelmodellen pekar på olika moment som bör finnas med i undervisningen. Cirkelmodellen ska inte tolkas statiskt. Cirkelmodellen ger lärare verktyg för att omsätta Vygotskijs abstrakta teorier till praktisk undervisning.

Återkoppling som för lärandet framåt och 6 tankar till dig som vill arbeta medvetet med återkoppling i undervisningen. ”När elever söker, eller åtminstone är öppna för, återkoppling från eleverna om vad eleverna vet, vad det förstår , vad de gör för misstag, när de missuppfattar, när de inte är engagerade – då kan undervisning och inlärning synkroniseras och bli effektiva” (Hattie, 2009) Nyckelstrategi 3 handlar om feedback/återkoppling som för lärandet framåt. Studier visar att mycket av den feedback eleverna får i skolan leder inte till ett ökat lärande. En lärare som medvetet arbetar med återkoppling drar nytta av varje situation – minut för minut, dag för dag – för att kunna ge eleverna relevant återkoppling. När du som pedagog tydliggör kunskapskrav och mål för eleverna och ger dem möjlighet att visa sitt kunnande bör du ge återkoppling på hur det går, men även på hur eleverna kan arbeta vidare för att nå dit de vill. Som mest effektiv för lärandet är återkoppling när den är så konkret som möjligt och utgår från elevens arbete under pågående process. Eller se en film:

Lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC! Lär dig alfabetet ända in i ryggmärgen när du leker med vårt rörelse-ABC, som såklart är helt gratis att ladda ner. Klicka på var och en av bilderna för att komma till respektive sida med en nedladdningsbar bild. Skriv antingen ut alfabetet i A3- eller A4-storlek och häng upp det på väggen eller minska fomatet på utskriften, så att du får små, små kort som barnen kan dra och leka med. Du får jättegärna ladda ner aktivitetsbladen för privat bruk och som till exempel gympa- eller skolmaterial. Däremot får du inte ladda ner och ladda upp dem som innehåll på din egen webbplats eller sälja det vidare. Bättre hälsa har låtit designa aktivitetsbladen och äger alla rättigheter till dem. Relaterade Rörelse-ABC: Bokstaven A Ladda ner, skriv ut, lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC. 12 november, 2017 I "Barnsida: Pyssla & Lek!" Rörelse-ABC: Bokstaven B Ladda ner, skriv ut, lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC. Rörelse-ABC: Bokstaven C

Det sötaste monstret i världen – en skrivaktivitet efter läsningen Undervisningen i svenska som andraspråk ska ”bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.” (Lgr 11 s.259) Att eleverna har en tilltro till sin förmåga är så oerhört viktigt och därför är det blir den anpassade stöttningen väsentlig. I inlägget ges ett exempel på en gemensam läsning som avslutas med en kort skrivuppgift. Jag brukar ofta modella uppgifterna (I do – we do – you do) men den här gången ville jag prova något annat. Boken Bara för dig på lågstadiet innehåller 12 berättelser, varav en text som heter Det sötaste monstret i världen skriven av Janina Kastevik med illustrationer av Amanda Hellberg. Huvudpersonen är en flicka som ska gå på cirkus med sina föräldrar. Tertsnom, mark. Jag har arbetat med den här berättelsen om det söta monstret tillsammans med mina grupper i åk 3. Har de skickat vykort? Vi tittade på ett brev tillsammans. Skrivuppgift Monstret Skriv ett svar till monstret.

Tomten jag vill ha en riktig jul För mig är det viktigt att använda läsförståelsestrategier på texter som på ett naturligt sätt kommer in i undervisningen. Just nu är det mycket sångträning inför julavslutning samt annat julstök i klassrummet. Jag tog därför tillfället i akt och bearbetade en av jultexterna med hjälp av våra "Läsfixare". Vi inledde förstås med att utifrån rubriken förutspå vad texten kommer att handla om/berätta. Snön ligger tjock på gator och torgJulaftons morgon jag ska köpa mig en granMänniskor springer om varandraÅh, det är jul i sta'n Jag läste en liten vers i taget och gjorde därefter lässtopp. Istappar hänger ned från taketDet knastrar så skönt under mina skorJag tror på tomten att han kommer hemDit där jag bor "Vad är en istapp?" Tissel och tassel, pyssel och prasselDet pirrar i magen bakom stängda dörrarGoda lukter i hela husetÅh, och änglaspelet snurrar"Vad är det som händer bakom stängda dörrar?" "Vad är stämsång?" Hur är en riktig jul?

Related: