background preloader

Så hjälper du elever med talrädsla

Så hjälper du elever med talrädsla
Den muntliga redovisningen närmar sig och som vanligt är det ett par elever som ber om att få slippa. Vad gör du som lärare? Gymnasieläraren Daniel Sandin, som håller i kursen ”Retorik för dem som inte gillar att hålla tal” på Katedralskolan i Lund, tror att många lärare har som standardknep att ta den talrädda eleven åt sidan, i enrum, och så får eleven hålla sitt föredrag där och läraren kan i alla fall bedöma elevens kunskaper. Det förekommer säkert också att man som lärare är lite överseende och låter den våndande elev slippa. Men att låta eleverna slippa undan är att göra dem en björntjänst, menar Daniel Sandin. – Problemet är att det bara bekräftar elevens bild av sig själv som en person som inte kan tala inför grupp, att man behöver speciallösningar och är usel i sina egna ögon. Det kan vara att ta det i små steg och efterhand låta åhörarskaran växa. – Det finns talrädda elever i varje klass. Kan alla lära sig att bli en talare? – Definitivt. Uppskattar eleverna att du pushar dem? Related:  Talaeliaugla_profesora

Jonas Gardell - Mormor gråter (I vardagsrummet) PAPPAN: - Såja, det blev ju inte så tokigt! PUBERTETSSONEN: - Den är sned. PAPPAN: - Inte då. Granar ser ut sådär. PUBERTETSSONEN: - Den är ändå sned. (I köket) MAMMAN: - (ropar) Nu är maten färdig! (Ingen kommer utom mormor) MORMOR: - (in på rullator, gnälligt)Jaså, är det här ni är! (I vardagsrummet) TV-VÄRDEN: - Och nu ska Kalle Anka och hans vänner önska alla en riktigt god jul! (Granen välter) PAPPAN: - Helvete också! (Lite senare i köket, den sista scenen. (Ursprungligen skriven för Aftonbladet/Kulturs julnummer 1990, bearbetad och medtagen i föreställningen "En pall, en mikrofon och Jonas Gardell" som hade premiär på Stockholms konserthus den 15 oktober 1991)

Språkstöttning med stödmallar Som lärare har vi ibland mer eller mindre nytta av att använda oss av olika stödmallar för att stötta kommunikationen och tänkandet i ett klassrum. Vi är många som framgångsrikt använder oss av det i klassrummet på ena sättet eller det andra. Jag tänkte helt kort bara visa på några stödmallar jag själv använt mig av och som jag rekommenderar lärare att använda i sina klassrum oavsett om de har språk; svenska, svenska som andra språk, engelska, moderna språk eller andra ämnen där de ska kommunicera för att visa om de förstått eller lära sig resonera kring ett innehåll för att utveckla flera olika tankekedjor. Skrivmallar För skrivandet kan det vara bra med skrivmallar. De kan se ut så här för svenska där uppgiften var ett sommarprat och så här för engelskan där eleverna skulle skriva en Flash Fiction. Några gånger har jag satt ihop dem i Canva men då mer för att visa på struktur än som stöd för innehåll. Textkopplingar Tala Tänka Strategier för ord Att förstå ord är inte helt lätt.

Bokryggspoesi som start på ett litteraturtema Jag hoppas du haft en skön semester och nu är redo att möta en ny termin. Kanske har du tagit del av många nya kreativa idéer från det utvidgade kollegiet eller så har du kanske som jag kopplat av helt och nu står där och vill ha en bra idé att starta terminen med. Precis innan sommarlovet delades en sådan uppgift i gruppen Svenska i 6-9 på Facebook och jag fick lov att dela den med er via denna blogg. Jag hann också testa den i min klass på avslutningsdagen då vi hade lite tid i klassrummet innan vi skulle gå ner och lyssna på lite musik och sång. Jag gjorde som så att jag tog fram några böcker och la i en hög på varje bord och när eleverna kom in i klassrummet visade jag ett exempel som jag själv fick via Instagram. Exemplet såg ut så här: Eleverna fick sedan lägga ut bokryggarna i den ordning de ville och skapa en dikt. Nedan finns ett exempel från en av grupperna och vill du se hur en bläddringsbarbok ser ut kan du titta via länken här.

ESL Speaking Activity Shopping Shopping Role Play Activities Clothing Items Vocabulary apron attire ball gown baseball cap bathing suit bedclothes bell-bottoms belt beret Bermuda shorts bikini blazer blouse boot bow tie boxer shorts bra brassiere briefs button-down shirt camisole cap cap and gown coat collar costume cowboy boots cowboy hat cravat crown diaper dinner jacket dress evening gown jacket nightgown shirt formal wear frock fur coat garment getup glasses gloves gown handbag handkerchief hat suit headscarf high heels hoodie hospital gown housecoat jeans jersey jumper jumpsuit kerchief knickers lab coat leather jacket leg warmers leggings life jacket long underwear miniskirt mittens muffler neckerchief necklace nightshirt outerwear outfit overalls overcoat overshirt pajamas panama hat Pants petticoat polo shirt pullover purse raincoat ring robe rugby shirt sandals sari scarf school uniform shawl shift shoe shorts skirt slippers sneakers sock stockings sun hat sunglasses sweater sweatpants sweatshirt sweat suit swimsuit T-shirt tie tie clip tights top top coat top hat trousers tube top turban tweed jacket umbrella underclothes veil

Våra svenska dialekter - SweDia 2000 Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva. Om du vill ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum kan du kika här. Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar. Presentationen som syns i filmen utgår från redigeringsfunktionen i Canva, dvs där du skapar din poster. Innan du tittar kan du ta del av några saker jag missat att nämna (eller så gör det det i efterhand): Hur du skapar flera flikar När du skapar en layout ser du pilar, papperskorg och en dubbelsidig flik bredvid bilden. Hur du flyttar om i strukturen När du är klar kan du också klicka på bildernas upp och ner pilar för att flytta om i strukturen. Hur du använder den som en presentation Till sista bilden berättar jag om att du kan ha Canva som presentation. Så nu kan du titta på filmen för att själv kunna sätta igång och skapa Canvor. Här finns nu podden.

Conversation Questions for the ESL/EFL Classroom If this is your first time here, then read the Teacher's Guide to Using These PagesIf you can think of a good question for any list, please send it to us. Home | Articles | Lessons | Techniques | Questions | Games | Jokes | Things for Teachers | Links | Activities for ESL Students Would you like to help? If you can think of a good question for any list, please send it to us. Copyright © 1997-2010 by The Internet TESL Journal Pages from this site should not be put online elsewhere.Permission is not required to link directly to any page on our site as long as you do not trap the page inside a frame.

Texttyper SVA åk 9 Trouble viewing this page? Go to our diagnostics page to see what's wrong. Aktiv läsförståelseundervisning för att träna tänkandet och ge strategier I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan synliggöra för eleverna vad som är läsförståelse. Jag tänkte i detta inlägg utveckla det med att visa hur jag gör för att utveckla elevernas läsförmåga. Vi vet att förmågan att förstå en text grundar sig i antalet strategier man har med sig. Med strategierna menar man att eleven använder ett visst antal verktyg för att tolka och förstå en text. För det första måste vi veta vilka läsförmågor som eleverna behöver kunna och vilka frågor man kan ställa för att synliggöra vad som är vad. Hitta efterfrågad infoDra enkla slutsatserSammanföra och tolka information och idéer samt reflekteraGranska och värdera innehåll, språk och textuella drag Den första förmågan att hitta efterfrågad information är den enklaste och till den gör du oftast en sökläsning. Bedömning När vi har koll på läsförmågorna är det lättare att synliggöra vad eleven behöver utveckla. Aktiv läsförståelse undervisning Här finns de som pdf för utskrift: lasformagor Att utmana frågorna

Tolka bilder för att träna inferenser och öka ordförrådet När jag arbetade med sagotemat med mina sjuor ville jag öka deras strategier för att göra inferenser. En bra utgånspunkt är att använda sig av bilder. Om du vill veta mer om detta kan du läsa kunskapsköversikten av Barbro Westlund Att läsa och förstå där hon skriver att om ”eleverna har problem att göra inferenser kan bilderböcker /…/ helt eller nästa helt utan text, användas. Det är utifrån bilderna som en slutledning ska dras eller en muntlig berättelse ska formuleras. ” (sid 51). Jag valde att testa detta och anpassade det utifrån sagotemat genom att använda sagoillustrationer. Att tolka en bild När du tolkar bilder kan du göra det genom att titta både i bilden, utanför bilden, känslospråk och författaren i bilden samt du själv i bilden. Sätt ord på det du ser i bilden: Jag ser… Jag ser färgen… Bilden föreställer… Jag ser en/ett… Jag ser dessa detaljer… Sätt ord på det du inte ser: Jag ser inte… Det finns inget… Om jag hade funnits i bilden hade jag varit detta… Sätt ord på känslor:

Snövit jämförelse Stöttning för skrivande av egna sagor med nya perspektiv Mina senaste inlägg har handlat om sagotema med fokus på att träna läsförståelse med strategier och hur vi kan synliggöra detta. Du hittar inläggen här: Synliggöra vad läsförståelse är så att eleverna når ett kunnande och Aktiv läsförståelseundervisning för att träna tänkandet och ge strategier. Jag har nu i detta inlägg tänkt dela mitt upplägg kring skrivandet kopplat till de texter vi läst och upplevt för att göra tolkningar och sätta dem i perspektiv. Följande kunskapskrav utgör planeringen för undervisningen: Eleven kan skriva olika slags texter med /…/ språklig variation, /…/ textbindning samt /…/ fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Eleverna fick samla ner de sagoingredienser som vi mött genom de olika texterna. Pdf för utskrift: hur-man-kokar-ihop-en-saga För att ge eleverna nya perspektiv har vi valt att läsa några fler sagor som jag inte nämnt i de tidigare inläggen. Själva instruktionen för uppgiften är denna: Skrivuppgift sagor Modern version

Related: