background preloader

Chambers samtalsmodell

http://lektionsbanken.se/lektioner/chambers-samtalsmodell/

Related:  svensktipsSvenskaLäsningSvenska

Skrivövningar Det finns så många olika sätt att träna skrivande. Jag beskriver oftast större gemensamma upplevelser här på bloggen med syfte att inspirera till skrivande men ibland behövs kortare och lite mer självgående övningar. Här kommer några förslag. Jag upplevde att eleverna hade lite klurigt att skriva meningar utifrån stödord på en tankekarta. Därför fick de arbetsblad där de med hjälp av stödord skulle träna på att skriva meningar. En annan klurighet har varit att få med stor bokstav och punkt, därför gjorde jag arbetsblad där eleverna med hjälp av ord ska skriva meningen rätt – men också med stor bokstav och punkt.

Precis som jag! – Några råd till mitt 15-åriga jag Vi arbetar just nu med acceptans och lika värde. Vi har titta på några klipp av Tänkt till – Melanin. Ett moment i det området är att lyssna på råd från artister som de önskade att de hade fått när de var tonåringar. Ni kommer sedan få en skrivuppgift som bygger på dessa klipp. ELSA Sök i ELSA Söktips: Vid sökning på personnamn går det bra att använda såväl rak som inverterad namnform: Elsa Beskow ger samma sökresultat som Beskow Elsa. Systemet gör ingen skillnad på sökning med små eller stora bokstäver. Om man skriver in flera ord i en sökruta uppfattas det av systemet som att samtliga ord skall förekomma. Söker man efter barnlitteratur Sverige i Titel/ord i titel, hittar systemet poster där ordet barnlitteratur förekommer tillsammans med ordet Sverige någonstans i titeln.

Jenny på Wendes: Tänk så mycket bra material det finns... I dag kommer jag att tipsa om en del länkar och material som jag brukar använda i min undervisning. Kanske hittar du något som du kan ha nytta av i ditt eget klassrum med dina elever. Ibland vill man kunna arbeta med film i sina ämnen. Ett alternativ till att arbeta med vanliga filmer är att arbeta med kortfilm. På svt.se finns många riktigt bra kortfilmer. De byts ut då och då, så det finns hela tiden nya att välja mellan.

Uppdaterad skrivprocess Under påskhelgen har jag hunnit läsa ikapp en del både på Twitter och i de olika Facebook-grupper jag är med i för att se om något har dykt upp på skolfronten som man kanske kan ha användning för? Det gäller att sortera bland alla blogginlägg, facebook-inlägg, twittertrådar, filer och tips för att inte drunkna i detsamma. Ibland känner man sig som sämsta sortens lärare bara för att man inte har gjort det eller det med sina elever, eller börjat jobba med det som just nu verkar vara det mest omtalade? Just nu rasar det en debatt om katederundervisningens vara eller inte vara, igen. Per Anders Fogelström - Stockholmskällan Per Anders Fogelström skrev många böcker om Stockholm. Man skulle kunna säga att staden är huvudperson i hans författarskap. 2017 är det hundra år sedan Per Anders Fogelström föddes. Det kommer att uppmärksammas runtom i staden med en mängd olika evenemang under året.

Mitt språkutvecklande SO-klassrum: mars 2017 Innan jag nattade min 4-åring igår hade vi läst i drygt 45 minuter. "Bara en bok till", bad hon med den lenaste rösten. Vi hann avklara två Mamma Mu och en Pettson. Med samma lust och engagemang öppnar inte mina elever läroböckerna. Snarare gör de allt de kan för att undvika bokhyllan eller den digitala boken för att istället googla. Under den senaste veckan har jag deltagit i flera diskussioner om läsning och läromedel. Läsfixarna i alla ämnen. Vi jobbar med strategier. Dagen idag fylldes av läsfixarna. Vi pratar om att använda oss av strategier och läsfixarna synliggör strategier på ett bra sätt. Men de behöver inte ”bara” användas vid läsning! Vi började dagen med att jag läste högt nästa kapitel i vår högläsningsbok Pippi Långstrump. Dagen kapitel heter Pippi är sakletare och hamnar i slagsmål. Under tiden som jag läser vill jag att barnen försöker se inre bilder av hur det skulle kunna se ut när Pippi är sakletare och annat som händer i kapitlet.

Related: