background preloader

50+ app tanulásra, tanításra, vagy csak játékra

Az első Android az oktatásban előadásomat még a Telenor Okostelefon Akadémia elődjén, a Telenor Android Workshopon, 2011-ben mutattam be. Azóta elrepült az idő, képzés van az egyetemen, s rengeteg helyen beszéltem már a témában. Azonban az alkalmazásokat, amikről beszéltem, még csak a prezentációban linkelve voltak megtalálhatók, illetve 1-1 appról írtam már itt a blogon. Most egy listába összeszedtem azokat az appokat, amikről beszéltem előadásban vagy az órán. Ez a bejegyzés folyamatosan bővülni fog. Javaslatokat is örömmel fogadok, s tervben van egy sokkal jobb rendszerezés is. utolsó frissítés: 2018. 10. 25. Matematika Paperama Eredendően a Slice.it alkalmazással indult ez a gyűjtemény. Einstein’s Riddle Logic Puzzle Ismeritek a kié a hal? Clever Blocks A Clever Blocks lényege, hogy egy lapra úgy helyezzük fel a kis Tetris darabkákat, hogy azok kitöltsék a lapot. Binary Fun A kettes számrendszerre mindenki úgy gondol, hogy az valami borzasztó dolog. Divisor Hasonló a Div puzzle Photo Math

https://kobak.org/okostelefon-alkalmazasok-az-oktatasban/

Related:  mobil appapatiancsaInteraktív osztályteremApps

Tech-Tudomány - Nyugtató iskolakezdéshez: így érdemes kezelni a mobilozást Mindig rémisztő az iskolakezdés hete, és nemcsak a gyerekeknek, mert véget ér a felhőtlen szabadság, de szülőként is, mert részben a mi feladatunk, hogy véget vessünk neki. Ezzel kapcsolatban elég sok családban - főleg ahol tinédzserek vannak - megoldatlan kérdés: Mielőtt ezt megválaszolnánk, egyet hátrébb lépünk, mert a mai okostelefonok rendes használatához, az appok letöltéséhez a gyermeknek először saját fiókot kell regisztrálni. „Ha törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, akkor tudjuk, hogy 13 éves kor alatt nincs a gyereknek emailfiókja” - mondta Koren Balázs matematikatanár, digitális oktatási szakember, aki a Hipersuli program keretében más tanároknak is igyekszik megválaszolni a fenti kérdést.

A tanár appserege Mutasd az okostelefonodon levő alkalmazásokat és megmondom, ki vagy! Kis túlzással ez a helyzet, hiszen a telefon vagy táblagép lényegét az appok (alkalmazások) adják. Mivel több szem többet lát, ezért megkérdeztem több szemet is arról, hogy pedagógusként milyen alkalmazásokat tartanak a telefonjukon (a táblagéppel ugyanez a helyzet). Nem is akármilyen szemeket, egyenesen sas- és sólyomszem-kategóriás embereket kérdeztem meg.

Web 2.0. eszközök - linkgyűjtemény szakértőtől Az ELTE fiatal kutatója, Misley Helga október 2. hétvégéjén tette közzé az IKT és módszertani tanári szoba Facebook -csoportban a gyűjteményét, ami csak hamar több száz “kedvelést” kapott, és záporoztak a hálás köszönő-kommentek a több, mint 14 ezres csoport tagjaitól. Az alapos munka mögötti szempontrendszert, az angol nyelvtudás szerepét és az online oktatáshoz kapcsolódó SAMR modellt is körbejárjuk cikkünkben, a gyűjtemény készítőjét is bemutatva. A lista linkje:

Közoktatás: Nyolc szuper, ingyenes mobilapp, ami jól jöhet a középiskolában - EDULINE.hu Periódusos rendszert kémiaórára, nyelvi tesztet magyarórára és szótárat angolórára - ezeket az alkalmazásokat érdemes letöltenetek az okostelefonotokra. Kémiaórára Ezen az órán alapfelszerelés a periódusos rendszer, androidos telefonra le is tudjátok tölteni a mobilapp változatát. A periódusos táblában az egyes elemekre kattintva megnézhetitek az elektronszerkezetet és a különböző tulajdonságokat, a termodinamikaiaktól kezdve az elektromágnesesig. Ráadásként ajánljuk ezt a kvízjátékot, amivel leellenőrizhetitek a tudásotokat. Nyelvtanórára

ClassDojo A ClassDojo-ról, mint annyi minden másról, Tanbácsitól hallottam. Tanbácsi remek előadásokat tart konferenciákon, jelen van a Twitteren, Preziben szerkeszt tananyagot, blogot ír vagyis igazi IKT-t használó pedagógus. (Nem merem digitálisnak titulálni, hiszen egy konferencián megegyeztünk, hogy digitális pedagógus "nincs".) A ClassDojo, ahogy én látom, tulajdonképpen egy virtuális osztályterem, jópofa szörnyecskékkel. Közvetlen kapcsolattartásra, azonnali eszmecserére ugyan nem alkalmas, de alsó tagozaton, szöveges értékelésre azonban remek.

Kamuhírek az iskolában 2. rész: a kritikus gondolkodás oktatása Svédországban ez év márciusában jelent meg egy kormányhatározat (pdf) arról, hogy a jövőben – az elképzelések szerint már 2018-től – digitális ismeretek oktatásával bővítik az általános iskolai tananyagot. Ebben kapna helyet a programozás, a problémamegoldás és a digitális rendszerek használatának oktatása mellett a diákok forráskritikus képességeinek erősítése is. “Van néhány naiv gondolat az információs társadalommal kapcsolatban, például hogy a tudás ma már csak néhány kattintásra van, így nincs szükség annyi mindent a fejünkben tartanunk, mint korábban – idézi a The Local Gustav Fridolin oktatási minisztert, aki szerint azonban ez a megközelítés közel sem igaz. Szerinte az olvasás, az írás és a számolás oktatása továbbra is nagyon is fontos, ha nem akarjuk, hogy gyerekeinket könnyen megvezessék. Emellett azonban meg kell tanítani a források értékelésének gyakorlatát is – és ebbe már 10 éves koruk környékén bele kell kóstolniuk a gyerekeknek. – meg kell adni a hír linkjét,

Classdojo - ismertető Erről a programról mindig a Harry Potter sorozat jut az eszembe. Még diákként olvastam, és akkor nagyon élveztem, tanárként újraolvastam, és még mindig imádtam. Amit a leginkább szerettem, az a pontrendszer volt, és hogy milyen jó lenne, ha létezne. Sokat nem is kellett gondolkodnom, mert akkor rájöttem, hogy amin én gondolkodtam, mások már használják - ez a Classdojo. Számolós könyvem (ingyenesen nyomtatható) Nyakunkon az ősz, a hűvös reggelek és még meleg nappalok ideje. Sárgulnak a levelek, verseket-mondókákat skandálunk, dalokat éneklünk a gyerekekkel együtt. Sok, színesebbnél-színesebb gyümölcs érik. Beszélgetünk róluk a gyerekekkel, gyümölcssalátát készítünk belőlük, és jóízűen falatozunk. Megbeszéljük kinek-kinek mi a kedvence, s közben fényesre dörgölünk egy-egy piros almát. Ezek mind élvezettel, jókedvvel teli tevékenységek, és az jutott eszembe, ezt a jókedvet a matematika és magyar órákba, foglalkozásokba is bevihetjük!

Jön az iskola, ezek az appok kellenek hozzá Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. Nyelvtanulástól a kötelező olvasmányig: tíz hasznos applikáció okostelefonra és táblagépre. Duolingo Nagyon sokféle angoloktató applikáció létezik okostelefonokra, de az összes többi közül talán a Doulingo az egyik legpraktikusabb és legkönnyebben kezelhető. Különféle teszteken, szintfelmérőkön keresztül juthatunk el a nekünk megfelelő szintre, hogy nagyjából onnan tudjuk kezdeni az oktatást, amelyik nekünk megfelel. Radiooooo

jeles napok Egy-egy jeles nap sok ötlettel szolgálhat a számunkra. Biztos vagyok abban, hogy nincs olyan pedagógus, aki valamilyen formában ne csempészné be ezeket a jeles napokat a gyerekek hétköznapjaiba. Most például itt van a “medvenap”. Szerintem mindenki tudja, hogy február 2-án figyelemmel kísérjük a medvéket, feszülten figyeljük, vajon kibújik vagy sem a barlangjából? Ilyenkor országszerte a vadasparkokban, állatkertekben medvelest, játékos napokat szerveznek.

Related: