background preloader

A tanár appserege – k.o.m.p.o.s.z.t

Mutasd az okostelefonodon levő alkalmazásokat és megmondom, ki vagy! Kis túlzással ez a helyzet, hiszen a telefon vagy táblagép lényegét az appok (alkalmazások) adják. Mivel több szem többet lát, ezért megkérdeztem több szemet is arról, hogy pedagógusként milyen alkalmazásokat tartanak a telefonjukon (a táblagéppel ugyanez a helyzet). Nem is akármilyen szemeket, egyenesen sas- és sólyomszem-kategóriás embereket kérdeztem meg. Megesik, hogy egy pedagógus új okostelefont kap és felmerül benne, hogy miként népesítse be eszközét, melyek a legfontosabb alkalmazások. Nekik, a kezdőknek készül ez a bejegyzés. Mire van szükség egy tanári okostelefonon? Miként egy autóban is, bizonyos dolgok nélkülözhetetlenek, mások pedig opcionálisak. Egy pedagógus sz ámára mindenképp ajánlott egy-két felhőalapú tárolóhely, hogy bárhol hozzáférjünk fontos dolgainkhoz és ezzel egyúttal a pendrájvtól is elbúcsúzhatunk (úgyis elveszítjük, otthon hagyjuk, szétesik, kimegy a divatból stb.) Tetszett a bejegyzés?

https://komposzt.wordpress.com/2017/01/15/a-tanar-appserege/

Related:  EgyebekFőző Attila László gyűjteménye - IKT arzenálmobil appapatiancsa

Sighter, a látványvadász A geolokációs játékok egyik híres erénye már a geocaching 2000-es indulása óta, hogy olyan helyekre is eljut az ember, illetve olyan helyeket is észrevesz a környezetében, amelyekről addig azt sem tudta, hogy léteznek. A városi “kincsvadászatban” előnyt jelent, ha mobiltelefonnal lehet ügyködni és gyorsan lehet találatokat gyűjteni. A Munzee éppen emiatt lett népszerű. (Kár, hogy sokszor az értelmetlen helyekre, igénytelenül elhelyezett kódtömegek éppen a geolokáció értékét nem mutatják meg.) A Sighter egy olyan geolokációs játék, amelyben nem kódokat vagy elrejtett dobozkákat kell megkeresni, hanem magát a látványt, amit egy-egy épület vagy szobor vagy utcarészlet vagy éppen egy kirakat mutat magából egy bizonyos szögből. A Sighter egy magyar startup vállalkozás terméke, de nemzetközileg is ismert, amit a fórum bejegyzések is tanúsítanak.

"Elsősorban pedagógus vagyok, minden más ezután következik..." -interjú dr. Főző Attila Lászlóval Ünnepélyes keretek között idén is átadták a Sulinetwork-díjat, most az Oktatási Hivatal III. Országos Szaktanácsadói Konferenciáján került erre a sor. A szakmai elismerést olyan pedagógusok és oktatási szakemberek nyerhetik el, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárulnak a digitális írástudás fejlesztésének pedagógiai-módszertani támogatásához, valamint az info-kommunikációs technológia újszerű oktatási alkalmazásainak elterjesztéséhez. A díjat minden évben legfeljebb három pedagógus nyerheti el. 50+ app tanulásra, tanításra, vagy csak játékra Az első Android az oktatásban előadásomat még a Telenor Okostelefon Akadémia elődjén, a Telenor Android Workshopon, 2011-ben mutattam be. Azóta elrepült az idő, képzés van az egyetemen, s rengeteg helyen beszéltem már a témában. Azonban az alkalmazásokat, amikről beszéltem, még csak a prezentációban linkelve voltak megtalálhatók, illetve 1-1 appról írtam már itt a blogon. Most egy listába összeszedtem azokat az appokat, amikről beszéltem előadásban vagy az órán. Ez a bejegyzés folyamatosan bővülni fog. Javaslatokat is örömmel fogadok, s tervben van egy sokkal jobb rendszerezés is.

Hasznos újítás jelent meg a Google Térképen - Napi.hu A Google Térkép csütörtökön elindítja Magyarországon is legújabb funkcióját, az Élő képet (Live View), amely kiterjesztett valóság (AR) segítségével, az útvonalra vetített nyilakkal és irányokkal mutatja, merre menjen a gyalogos - jelentette be a technológiai vállalat hazai sajtóirodája. Fotó: Napi.hu - A kép illusztráció. A Google Térkép új Élőkép funkciójának köszönhetően mostantól a kiterjesztett valóság segítségével könnyebben felismerhetik a gyalogosok, merre induljanak: valós környezetbe vetített nyilak és irányok mutatják az utat. 4. — 5. A tanulás és a tartalmak szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért a két lépéshez tartozó írásokat, ajánlásokat nem választjuk szét. A választék széles, de ne feledjük: a technológia nem fogja pótolni a személyes kapcsolatot akkor sem, ha egymás szemébe tudunk nézni a világháló segítségével. Igyekezzünk olyan tanulási helyzeteket teremteni — a megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával —, amelyek mindkét fél számára könnyen használhatók és egyben eredményesek is. A tartalmak egy része nem fog különbözni a hagyományos tanórán alkalmazottaktól, de át kell azokat is alakítani a jelenlegi céloknak és módszereknek megfelelőre. Itt is megragadjuk az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmet az egymástól tanulás, a „tanulópárok/tanulócsoportok” alakításából fakadó lehetőségre. A módszer hatása kettős lehet, hiszen a jobbak tudása elmélyülhet, alaposabbá válhat, a kevésbé jók pedig megkaphatják a szükséges segítséget egy kortársuktól abban, ami számukra gondot okoz.

Tech-Tudomány - Nyugtató iskolakezdéshez: így érdemes kezelni a mobilozást Mindig rémisztő az iskolakezdés hete, és nemcsak a gyerekeknek, mert véget ér a felhőtlen szabadság, de szülőként is, mert részben a mi feladatunk, hogy véget vessünk neki. Ezzel kapcsolatban elég sok családban - főleg ahol tinédzserek vannak - megoldatlan kérdés: Mielőtt ezt megválaszolnánk, egyet hátrébb lépünk, mert a mai okostelefonok rendes használatához, az appok letöltéséhez a gyermeknek először saját fiókot kell regisztrálni. „Ha törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, akkor tudjuk, hogy 13 éves kor alatt nincs a gyereknek emailfiókja” - mondta Koren Balázs matematikatanár, digitális oktatási szakember, aki a Hipersuli program keretében más tanároknak is igyekszik megválaszolni a fenti kérdést.

IKT alkalmazások Weboldalak lista: Scribbless példa: kilépők: kód készítő: goqr.me, M-learning: Képek: Videó: Szöveg: Kiterjesztett valóság: Együttműködés: Értékelés/visszajelzés: Szótár app: tinyappworks.dictionary Online módszertan, szoftverek, tananyagok, ötlegyűjtemények + 1, Milyen célt akarok elérni? (Milyen időszakra tervezek? A tananyag feldogozottságának paraméterei?) 2, A tananyag elérhető? A diákok számára a tankönyvben + saját jegyzeteimben/a diákok által haszált könyvek digitális változataként + online felületeken.

Miért jó, és mire jó a … Voice Dictation – Írj a hangoddal Gyógypedagógusként folyamatosan keresnem kell azokat a lehetőségeket, melyekkel a tanítványaimnak segíteni tudok, könnyebbé tudom tenni az életüket. Egy ilyen web2-es alkalmazás a Voice dictation is, melynek segítségével a nehezen író (mert például mozgássérült), vagy diszlexiás, diszgráfiás gyermekek is könnyedén boldogulnak. A beszédfelismerést használó, segítő technológiák ismerete igen hasznos a speciális igényű és tanulási nehézségekkel küzdő diákok, felnőttek számára. Nyitóoldal Az alkalmazás az elmondott szöveget automatikusan leírja, követi a hangutasításokat is. Így a diktafon képes felismerni és átírni az olyan népszerű nyelveket, mint az angol, a francia, az olasz, a portugál, illetve a különböző távol-keleti nyelveket is.

Digitális pedagógiai ajánlások digitális munkarend idejére – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ A köznevelésben a digitális munkarend egy vészhelyzetben alkalmazandó ideiglenes megoldás, amely nélkülözni kénytelen az oktatás lényegi elemeit: a tanár-diák személyes kapcsolatot és a tanulók közötti interakciókat. Ezért a digitális munkarendtől nem várható el a korábbi iskolai munka maradéktalan kiváltása. Az intézményeknek, fenntartóknak meg kell határozniuk, hogy melyek azok a kompromisszumok, amelyeket meg kell hozniuk annak érdekében, hogy a legfontosabb célokat elérjék: azt, hogy zavartalanul levezényelhető legyen az érettségi, valamint hogy minden, a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diák év végi osztályzattal zárhassa a tanévet. Tegyük fel, hogy a digitális távoktatás megszervezése egymást követő lépésekre bontható annak ellenére, hogy ebben a rendkívül komplex rendszerben számos dolog összefügg egymással is! Ebben a leegyszerűsített esetben a lépések egy lehetséges sorrendje és tartalma a következő ábrán látható.

Related: