background preloader

Főző Attila László gyűjteménye - IKT arzenál

Facebook Twitter

IKT alkalmazások. Weboldalak lista: Scribbless példa: kilépők: kód készítő: goqr.me, M-learning: Képek: Videó: Szöveg: Kiterjesztett valóság: Együttműködés: Értékelés/visszajelzés: Szótár app: tinyappworks.dictionary Forrás.

IKT alkalmazások

Online módszertan, szoftverek, tananyagok, ötlegyűjtemények + 1, Milyen célt akarok elérni?

Online módszertan, szoftverek, tananyagok, ötlegyűjtemények +

(Milyen időszakra tervezek? A tananyag feldogozottságának paraméterei?) 2, A tananyag elérhető? A diákok számára a tankönyvben + saját jegyzeteimben/a diákok által haszált könyvek digitális változataként + online felületeken. Mi lesz ezek leghatékonyabb kombinációja? 3, Mi a teljesítés/számonkérés módja, digitális útvonala? 4, Mi a tanár-diák kommunikáció útvonala? Rövid távon nem érdemes belevetnünk magunkat a neten egyébként jobbító széndékkal most tömegesen megjelent szoftverek kipróbálásába.

TANANYAG: tankonyvkatalogus.hu + saját jegyzeteim/a diákok által használt könyvek digitalizált változata/streamelt órák + online felületeken található tananyagok TELJESÍTÉS/SZÁMONKÉRÉS MÓDJA: e-mail lista VAGY Google Drive VAGY Google Classroom. "Elsősorban pedagógus vagyok, minden más ezután következik..." -interjú dr. Főző Attila Lászlóval. Ünnepélyes keretek között idén is átadták a Sulinetwork-díjat, most az Oktatási Hivatal III.

"Elsősorban pedagógus vagyok, minden más ezután következik..." -interjú dr. Főző Attila Lászlóval

Országos Szaktanácsadói Konferenciáján került erre a sor. A szakmai elismerést olyan pedagógusok és oktatási szakemberek nyerhetik el, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárulnak a digitális írástudás fejlesztésének pedagógiai-módszertani támogatásához, valamint az info-kommunikációs technológia újszerű oktatási alkalmazásainak elterjesztéséhez. A díjat minden évben legfeljebb három pedagógus nyerheti el. A díjazottak közül legalább ketten a közoktatásban gyakorló pedagógusok, és egyikük lehet olyan közoktatásban dolgozó szakember, aki pedagógus végzettségű ugyan, de szakmai tevékenységét az oktatás más területein fejti ki a közoktatás javára. A díjazottak a kitüntetés mellett egy-egy kisplasztikát kaptak, amely Szanyi Borbála szobrászművész alkotása. A Sulinetwork-díj nyertesi 2018-ban: (Frissítés: A Bognár Amáliával készült interjúnk ITT olvasható. ) Dr.

Most dr. Tanulás, vezetés, együttműködés. Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II. 4. — 5. A tanulás és a tartalmak szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért a két lépéshez tartozó írásokat, ajánlásokat nem választjuk szét.

4. — 5.

A választék széles, de ne feledjük: a technológia nem fogja pótolni a személyes kapcsolatot akkor sem, ha egymás szemébe tudunk nézni a világháló segítségével. Igyekezzünk olyan tanulási helyzeteket teremteni — a megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával —, amelyek mindkét fél számára könnyen használhatók és egyben eredményesek is. A tartalmak egy része nem fog különbözni a hagyományos tanórán alkalmazottaktól, de át kell azokat is alakítani a jelenlegi céloknak és módszereknek megfelelőre. Itt is megragadjuk az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmet az egymástól tanulás, a „tanulópárok/tanulócsoportok” alakításából fakadó lehetőségre. A módszer hatása kettős lehet, hiszen a jobbak tudása elmélyülhet, alaposabbá válhat, a kevésbé jók pedig megkaphatják a szükséges segítséget egy kortársuktól abban, ami számukra gondot okoz. Digitális pedagógiai ajánlások digitális munkarend idejére – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ.

A köznevelésben a digitális munkarend egy vészhelyzetben alkalmazandó ideiglenes megoldás, amely nélkülözni kénytelen az oktatás lényegi elemeit: a tanár-diák személyes kapcsolatot és a tanulók közötti interakciókat.

Digitális pedagógiai ajánlások digitális munkarend idejére – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

Ezért a digitális munkarendtől nem várható el a korábbi iskolai munka maradéktalan kiváltása. Az intézményeknek, fenntartóknak meg kell határozniuk, hogy melyek azok a kompromisszumok, amelyeket meg kell hozniuk annak érdekében, hogy a legfontosabb célokat elérjék: azt, hogy zavartalanul levezényelhető legyen az érettségi, valamint hogy minden, a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diák év végi osztályzattal zárhassa a tanévet. Tegyük fel, hogy a digitális távoktatás megszervezése egymást követő lépésekre bontható annak ellenére, hogy ebben a rendkívül komplex rendszerben számos dolog összefügg egymással is!

A tanár appserege. Mutasd az okostelefonodon levő alkalmazásokat és megmondom, ki vagy! Kis túlzással ez a helyzet, hiszen a telefon vagy táblagép lényegét az appok (alkalmazások) adják. Mivel több szem többet lát, ezért megkérdeztem több szemet is arról, hogy pedagógusként milyen alkalmazásokat tartanak a telefonjukon (a táblagéppel ugyanez a helyzet). Nem is akármilyen szemeket, egyenesen sas- és sólyomszem-kategóriás embereket kérdeztem meg. Megesik, hogy egy pedagógus új okostelefont kap és felmerül benne, hogy miként népesítse be eszközét, melyek a legfontosabb alkalmazások. Nekik, a kezdőknek készül ez a bejegyzés. Mire van szükség egy tanári okostelefonon? Miként egy autóban is, bizonyos dolgok nélkülözhetetlenek, mások pedig opcionálisak.

Egy pedagógus sz ámára mindenképp ajánlott egy-két felhőalapú tárolóhely, hogy bárhol hozzáférjünk fontos dolgainkhoz és ezzel egyúttal a pendrájvtól is elbúcsúzhatunk (úgyis elveszítjük, otthon hagyjuk, szétesik, kimegy a divatból stb.) Sighter, a látványvadász. A geolokációs játékok egyik híres erénye már a geocaching 2000-es indulása óta, hogy olyan helyekre is eljut az ember, illetve olyan helyeket is észrevesz a környezetében, amelyekről addig azt sem tudta, hogy léteznek.

Sighter, a látványvadász

A városi “kincsvadászatban” előnyt jelent, ha mobiltelefonnal lehet ügyködni és gyorsan lehet találatokat gyűjteni. A Munzee éppen emiatt lett népszerű. (Kár, hogy sokszor az értelmetlen helyekre, igénytelenül elhelyezett kódtömegek éppen a geolokáció értékét nem mutatják meg.) A Sighter egy olyan geolokációs játék, amelyben nem kódokat vagy elrejtett dobozkákat kell megkeresni, hanem magát a látványt, amit egy-egy épület vagy szobor vagy utcarészlet vagy éppen egy kirakat mutat magából egy bizonyos szögből.

A Sighter egy magyar startup vállalkozás terméke, de nemzetközileg is ismert, amit a fórum bejegyzések is tanúsítanak. A Sighter játékban ún. sight-okat keresünk, amelyeket távolság, témakor és térkép alapján is nyomon követhetünk a telefonon. Miről szól?