background preloader

Shipwrecked - written and spoken language

http://lektionsbanken.se/planeringar/shipwrecked-written-and-spoken-language/

Related:  Themeskolla uppSpeakMore ELT resources

The Eye of the Wave… Ett socialt experiment i klassrummet Ibland funderar jag över hur himla repetitivt mitt arbete är inom vissa områden. Särskilt när man vid terminsstart ska gå igenom kommande 20 veckors arbete. Men det finns de där arbetsområdena som man helt enkelt inte kan släppa även om man genomfört dem en miljard gånger tidigare. De tar liksom aldrig slut och de är aldrig riktigt likadana från år till år. Här kan du läsa om ett av mina arbetsområden som i år kanske känns mer aktuellt än någonsin tidigare. Charles Dickens & A Christmas Carol Av en tillfällighet upptäckte jag att Dickens julberättelse A Christmas Carol finns tillgänglig digitalt i olika svårighetsnivåer, se länkar nedan. Som lärare brottas man ju ständigt med att plocka fram utmaningar till alla elever och med detta digitala material ges eleverna möjlighet att välja nivå och de kan också växla mellan olika nivåer. Oavsett så behandlas ju samma berättelse och läraren kan leda diskussioner där innehållet tolkas samt kopplas till Dickens liv och den tid berättelsen tillkom och utspelas i. Som start för hela arbetet genomförs en så kallad "blind Kahoot", det vill säga man gör en genomgång av ett nytt arbetsområde med hjälp av flervalsfrågor i Kahoot. Läraren kan känna av vilka förkunskaper eleverna har och eleverna känner ingen press för de har ju inte arbetat med innehållet än.

Bedömning av muntlig kommunikativ förmåga Delprov B i ämnesprovet i årskurs 6 i engelska prövar elevernas receptiva förmåga, att läsa och förstå och att lyssna och förstå. Delprovet består därför av två delar, B 1 och B 2, där B 1 prövar förmågan att läsa och förstå. Många elever läser selektivt Making the World a Better Place - Part 2 Vatten är nödvändigt för att människor ska kunna leva. Att plocka in vatten som ett område inom temat Making the World a Better Place kändes därför självklart. Självklart är jag här inne och nosar på andra ämnesområden, men jag valde att inte göra uppgiften tydligt ämnesövergripande ändå. Let's read together! - Billy Elliot - Mia Smith Jag är ingen litteraturmänniska. Jag vet inte hur många gånger jag sagt dessa ord. Under lärarutbildningen valde jag i största möjliga utsträckning de kurser som fokuserade på lingvistik, snarare än litteratur.

Förstelärare i Svedala ”How often do we as teachers ask our students to do something in class which they would do in everyday life using their own language? Probably not often enough.” Vardagskonversationer kring köksbordet, en shoppingrunda eller varför inte kvällen då du och dina kompisar bestämde er för att fixa ett party. Det var precis vad mina sjuor fick göra, planera ett party. Efter ett avsnitt av Holly’s heroes, där huvudpersonen bjuder in till fest fick eleverna i mindre grupper diskutera vad som var bra, mindre bra och om de hade gjort något annorlunda. Making the World a Better Place - Part 3 Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.Lgr11, 1.1 Att värdegrunden genomsyrar vår undervisning blir ibland tydligare än annars. När #metoo-debatten dök upp var jag tacksam att jag redan hade ett tema med jämställdhet i fokus på gång för mina 8or. När jag hörde talas om boken Goodnight Stories for Rebel Girls började jag genast klura på hur jag kunde använda boken i undervisningen. Boken lyfter fram 100 flickor eller kvinnor från historien och nutiden, presenterar dem enkelt och tydligt, och ger dem deras rättmätiga plats i rampljuset. När jag tidigare använt böcker med nästan enbart pojkar är det inga flickor som kommenterar detta, men när jag använder en bok med enbart flickor har flera pojkar reagerat och kommenterat.

Valet i USA - Färdig lyssningsövning för lärare i engelska Introduktion Ibland har jag lyssningsövningar som går ut på att eleverna får titta på ett videoklipp eller lyssna på en text samtidigt som de har texten nedskriven framför sig. Texten innehåller dock luckor och meningen är att eleven ska fylla i korrekt ord i luckorna. Jag brukar göra två versioner av manus - ett med lite färre och ett med lite fler luckor. Det är en bra övning eftersom elever som inte har bra ordkunskap och textuppfattning ofta uppfattar talad engelska som en enda ljudgröt där de inte kan höra början och slut på olika ord och därför får svårt att förstå det de hör. Övningen tränar örat att särskilja ord och fraser från ljudbilden.

Engelskan innanför och utanför klassrumsväggarna - hur öppnar vi dörrarna? - Mia Smith De senaste veckorna har läxdebatten blossat upp i medierna igen. Det handlar om huruvida eleverna över huvud taget ska ha läxor eller ej, vilken sorts läxor det i så fall ska vara och hur mycket tid som är rimligt. Det handlar också om vad forskningen säger, vilket är en komplex historia. Men jag tänker inte fördjupa mig så mycket i de traditionella läxorna i det här blogginlägget, utan det där eleverna ändå gör när de inte är i skolan. Making the World a Better Place - Part 1 I mitt förra inlägg berättade jag om uppvärmningen till terminens övergripande tema för år 8 i engelska. Här kommer den första större delen. I den här uppgiften valde jag att fokusera på FNs barnkonvention. Det är en text jag utgår från att eleverna har mött i olika former under tidigare skolår, men den är så viktig att vi absolut ska plocka in den flera gånger för att förankra dessa innehåll hos eleverna.

Flippa klassrummet med seriefigurer Det flippade klassrummet är inte längre en cool nymodighet. För många lärare har det blivit en självklarhet att ibland vända på den traditionella undervisningen. Genom att låta eleverna titta på förklarande filmer som hemläxa får man i stället tid för diskussioner och praktiska uppgifter i klassrummet. Det finns gott om program och appar för att skapa egna filmer och en vanlig smart telefon är egentligen det enda som krävs. Problemet är att många känner sig obekväma med att stå framför kameran och lägga ut filmerna på nätet. Ett intressant alternativ är att använda Powtoon.

How do we get there? - Mia Smith När mina 7or självskattade sig utifrån checklistan i ESP upptäckte jag att en förmåga stack ut. “Jag kan fråga om eller tala om hur man hittar till en plats.” Här var det många som skattade sina kunskaper något lägre än övriga förmågor. Ett tydligt tecken att det här är något jag bör plocka in i undervisningen. Speak - you must walk alone to find your soul. - Sara Bruun Du får ta uppgifterna och anpassa efter din klass. Det är så svårt att säga tidsåtgång då det beror på vilken grupp man har framför sig.. Nedan följer del 2 av upplägget kring boken SPEAK.

Related: