background preloader

7 Ways to Make a Conversation With Anyone

7 Ways to Make a Conversation With Anyone

http://www.youtube.com/watch?v=F4Zu5ZZAG7I

Related:  RetorikVidéos inspirantesConversation

INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL. I den klassiska retoriken fanns inte denna typ av tal då man på den tiden istället var inställda på att övertyga på olika vis, (rådgivande, värderande och försvarstal), och man använde mestadels retoriken inom juridik och politik. Ett Informativt tal skall enbart syfta till att helt objektivt berätta något för åhörarna som de förhoppningsvis kan ha glädje eller nytta av. Det är viktigt att du definierar syftet noggrant innan du börjar skriva ditt tal för att du skall nå dit du har tänkt dig med informationen du tänker presentera. Följande frågor kan hjälpa dig att specificera ditt syfte: VARFÖR är det viktigt att mina åhörare får dessa upplysningar?

Pentadanalys Pentadanalys är en retorisk analysmetod som fokuserar på en texts dramatiska delar. Analysen skapades av retorikern och litteraturvetaren Kenneth Burke är därför också ibland omnämnd som Burkes Pentad[1]. Metoden används för att svara på frågan varför något händer och vem som agerar. Denna metod bygger vidare på Kenneth Burkes tankar om dramatismen. Vid textkomposition kan metoden också användas som disposition[2] eller som hjälp vid inventio. Kenneth Burke utvecklade sina idéer om pentadanalysen i sitt verk A Grammar of Motives (1945). Nyhet : Så använder du rösten för att påverka dina elever Annons: Innehållet kommer från Lärkraft.se – testa Lärkraft.se kostnadsfritt i 30 dagar! Skickliga pedagoger är oftare mästare på att dra fördel av sin röst, till exempel tonfall, volym, tempo och frasering. Orden du säger tillhör det verbala fältet. Hur du säger orden är det icke-verbala. Våra icke-verbala signaler påverkar i stor utsträckning hur vi uppfattas. Tänk bara hur du tolkar en väns, familjemedlems eller chefs tonfall som ett uttryck för vad han eller hon vill, känner eller tycker.

Kielijelppi: Disposition Disposition betyder plan(läggning). Dispositionen i en vetenskaplig text ska vara logisk, konsekvent och synlig. Logisk blir dispositionen när du har en plan för din text. Konsekvent betyder t.ex. att du genom hela texten delar in texten i stycken på samma sätt, och att kapitelrubrikerna är enhetliga. Synlig innebär att läsaren med en blick på innehållsförteckningen ska kunna se vilka delar texten består av och hur de förhåller sig till varandra. Också med hjälp av metatext och styckeindelning visar du läsaren hur textens delar hänger ihop.

Klara Besked Retorikkonsult – Föreläsningar, retorikträning och retorikutbildning En del lärare frågar mig om små, korta retorikövningar att göra i klassrummet. Jag kryddar mina retoriklektioner med flera övningar för att eleverna ska få röra på sig, tänka till, våga själva och våga tillsammans. Idag beskriver jag övningen "Tyst minut". Så här går det till En elev i taget går upp framför klassen. Sommar, Johan Rockstr m Transkribering: Mats Anderbok (Finns även som en lite större fil, med något annorlunda typografi ManusRockstr.htm, samt som marginaljusterat Word-dokument: ManusRockstr.doc (14 sidor; bara att ladda hem, skriva ut, läsa och begrunda).) "Vi hade tur, en otrolig tur", förklarar professor Paul Crutzen, som fick nobelpris för sin upptäckt att våra utsläpp av freoner hotade livet på jorden genom att fräta hål i ozonlagret som skyddar oss mot farlig UV-strålning från solen.

Inspirationsinjektioner, begreppet topos och en rolig retorikövning Just nu funderar jag mycket på det här med elevers lust att lära mer. Vad väcker deras engagemang och nyfikenhet på ämnet? Vad är det som avgör om de får lust att lära sig mer? Det är mycket fokus på hur vi kan vara tydliga med syfte och mål och hur vi ska ta oss dit, återkoppling och respons och förmågor och kunskapskrav… Superviktiga saker naturligtvis, men vi får inte glömma glädjen i ämnet! Övningar » Retorik i skolan Vi har samlat övningarna under respektiva steg: Steg 1 · Tillåtande klassrumsklimat Steg 2 · Fantasiskapande övningar – turtagning Annons Steg 3 · Aktivt lyssnande Steg 4 · Berättelser I Retorikshop SOMMARERBJUDANDE! Bli en bättre talare och presentatör – Sveriges första retorikkurs i fickformat! En unik möjlighet att träna din retorik när du vill, hur du vill och var du vill. Med 32 övningskort tar du ett steg i taget och blir bättre direkt. Inga förkunskaper behövs. Sätt igång, t ex så här: Använd som checklista inför din presentation eller ditt tal.Välj de ni är starka på i arbetsgruppen och upptäck er samlade kompetens.Välj ett och öva på just det i din nästa presentation.Sätt ett på kylskåpet, ha i plånboken och på anslagstavlan på jobbet.Lägg ut alla på ett bord, ta bort de du är bra på och välj ut två nya att träna på.

Du får köpa snuset i säcken Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen. Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning. Det har talats om en lagändring eftersom varningarna kan täcka mer än halva paketet, enligt Ekot, men utredaren håller inte med.

20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här [visar ett pass], det brukar jag bara ha, som sagt, när jag lämnar Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper.

Timbuktus tal - ord för ord I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass).

Related: