background preloader

Källkritik på internet

Källkritik på internet
Related:  Källkritik och Creative commonskällkritik

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar. Vi började fundera på hur det ligger till med upphovsrätten till de bokomslag som ofta publiceras i samband med bokrecensioner. Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”. Bonnierförlagens böcker är det lite knepigare med. Svenska Förläggareföreningen, som är en branschorganisation för svenska bokförlag, är inne på samma spår. Vi vet att det här låter knepigt.

Hur vet man att det är sant? Se till att kolla källan! Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Syfte: Ge ökad kunskap om källor och källkritik. Passar för: åk 4-6, so, mediekunskap.Tidsåtgång: 1-2 lektioner.Förberedelser: Tillgång till Internet. Om övningarna:Övning 1 berör barnens nyhetsvanor och inbegriper en värderingsövning som rymmer samtal om olika källors trovärdighet.Övning 2 visar exempel på vikten av att kolla källan.Övning 3 handlar om källkritik på nätet. Övning 1: Nyhetsvanor och värdering av källor 1. 2. Fråga 1. Du har läst det på internetDina kompisar berättar det för digDet står i tidningenDu hör det på tv-nyheterna Låt eleverna motivera sina val. Fråga 2. Du läser i BibelnDu frågar en präst i din närmsta församlingDu googlar på detÖppet hörn – eget svarsalternativ Samtala om de olika källornas starka och svaga sidor samt om första (i det här fallet Bibeln), andra (prästen som studerat Bibeln) och tredjehandskällor (möjligen någon som hört prästen tala om saken och nu i sin tur skriver om ämnet på nätet). Fråga 3. 2. 3.

Creative Commons Sverige Granska digitala identiteter Lektionens syfte Syftet med lektionen är att göra eleverna medvetna om förekomsten av falska identiteter, bedrägerier och grooming på nätet. Förberedelse Läs igenom lektionen. Utifrån dina elevers ålder och deras erfarenhet av att vara aktiva på nätet bör du också ta ställning till vilka frågor kopplade till bilden du vill att eleverna ska koncentrera sitt samtal kring. Genomförande Titta på bilden tillsammans eller låt eleverna ta del av den på egen hand.

The internet is crowdsourcing ways to drain the fake news swamp - CNET Fighting the scourge of fake news online is one of the unexpected new crusades emerging from the fallout of Donald Trump's upset presidential election win last week. Not surprisingly, the internet has no shortage of ideas for how to get its own house in order. Eli Pariser, author of the seminal book "The Filter Bubble" that pre-saged some of the consequences of online platforms that tend to sequester users into non-overlapping ideological silos, is leading an inspired brainstorming effort via this open Google Doc. Pariser put out the public call to collaborate via Twitter on Thursday and within 24 hours 21 pages worth of bullet-pointed suggestions has already piled up in the doc. Suggestions ranged from the common call for news aggregators and social media platforms to hire more human editors, to launching more media literacy programs or creating "credibility scores" for shared content and/or users who share or report fake news.

Om nätmobbning Lektionens syfte Syftet med den här lektionen är att prata om mobbning på nätet samt att synliggöra de regler och normer som finns på nätet. Förberedelser I arbetet med nätmobbning är det viktigt att utgå från den likabehandlingsplan som finns i skolan. Inför den här lektionen är det viktigt att du som lärare har förberett dig så att du är säker på hur er skola arbetar med att förebygga mobbning. Du bör kunna ge exempel på skolans arbete med att förebygga mobbning utifrån er likabehandlingsplan. Genomförande Lektionen innehåller en film om facerape och en om nätmobbning som ni tittar på gemensamt och som eleverna sedan bearbetar genom några tillhörande frågor. Lektionsavsnitt 3 handlar om ett hatkonto på Instagram och är hämtad från Hans Kullins blogg Sociala medier Mobbningen av unga fortsätter på Instagram.

skolbibliotek-for-larande-1 Konferensen är fullsatt - anmäl dig till väntelistan Du anger i anmälan vilken workshop du önskar att delta i. På konferensen får du en namnlapp där det står vilken lokal du ska vara i. Målgrupp Skolbibliotekarier Skolbibliotekssamordnare Lärare och annan skolpersonal som samarbetar med skolbibliotekarier Tid och plats Den 9 mars 2017, kl. 08.30 – 16.30, registrering och kaffe från kl. 08.30 Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Dag Hammarskjölds torg 2, Malmö Program 09.00-10.00 Skolverkets material för kompetensutveckling: Anette Holmqvist, undervisningsråd på Skolverket 10.00−11.00 Ungas nätliv och vuxnas ansvar: Elza Dunkels, docent vid Umeå universitet 11.00-11.15 Bensträckare 11.15-12.00 Elevers demokratiska förmågor i en digital tid: Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-13.45 Säkert nätliv i skolans vardag: Anette Holmqvist, Fredrik Ernerot, skolbibliotekarie i Göteborg och Susanne Bergqvist, skolbibliotekarie i Höllviken 13.45-15.00 Workshoppar inklusive kaffe

Undersök Google Lektionens syfte Syftet med lektionen är att ge eleverna kunskap om hur internet, söktjänster och sökmotorer fungerar. Med hjälp av sök- och källkritiska övningar får eleverna förståelse för hur information sprids och presenteras på nätet. Förberedelser Gå igenom lektionens alla delar och påståendena om Google (som kan fungera som en presentation av hur Google fungerar) innan du sätter igång lektionen med dina elever. Genomförande Lektionens innehåll handlar om att låta eleverna ta ställning till ett antal påstående om Googles söktjänst. Sedan arbetar eleverna med att undersöka och jämföra två sökningar på Google, för att titta på vilka likheter och skillnader det finns mellan de två sökningarna. Avslutningsvis får de sammanfatta sina kunskaper om Google för att hjälpa dem att reflektera kring vad de lärt sig under lektionen.

Related: