background preloader

Källkritik på internet

Källkritik på internet

https://www.iis.se/fakta/kallkritik-pa-internet/

Related:  TipskällkritikKällkritik och Creative commonsKällkritikKällkritik

Utveckla din digitala kompetens Nu finns ny kompetensutveckling för dig som vill förbättra din undervisning med hjälp av digitala verktyg. Skolverket har också tagit fram material för både lärare och skolbibliotekarier kring kritisk användning av nätet. – Vi vet att det finns en stor efterfrågan inom det här området. ”Stöd svenska polisen” får tusentals följare efter attacken – men sidan manipulerar fakta Många har under helgen hyllat och kärleksbombat den svenska polisens insats efter det misstänkta terrordådet i Stockholm. På Drottninggatan, i närheten av platsen för dådet, står ett flertal polisbilar som helt täckts av blommor. Även på sociala medier hyllas polisen och en bild på en tungt beväpnad polis som ledde en äldre dam över gatan bara timmar efter attacken fick spridning över hela världen. Bland annat Facebooksidan ”Stöd svenska polisen” delade bilden. LÄS MER: Viralgranskaren: Mitt i krisen var människor källkritiska Just ”Stöd svenska polisen” har gjort flera hyllande inlägg som fått stor spridning under helgen.

Vilseledande information på nätet sprids av dig och mig – med hjälp av en svart hatt – re:flex Re:flex publicerar under våren en serie artiklar och material för att uppmärksamma säkerheten på internet. Vi välkomnar därför Annika Englund med en specialskriven artikel om digital säkerhet. Annika är digitalstrateg och tech-entreprenör som till vardags arbetar som skribent på Dagens Analys samt med nationella tillväxt- och innovationssystem och internationalisering av teknik-startups. ”whitehat” CC BY 2.0 by jim simonson on Flickr På bara tjugo år har vår självklara konsumtion av information, underhållning och nyheter på nätet blivit en global livsstil. Dygnet runt har vi tillgång till ett obegränsat flöde av innehåll på våra sociala nätverk, via sökmotorer som Google eller i olika diskussionsforum.

Digitalisering i skolan - ifous.se FoU-programmet Digitalisering i skolan pågick januari 2014 till och med december 2016 och inriktades mot att utveckla lärandet med hjälp av digitala verktyg. Digitala verktyg används allt oftare i både förskolor och skolor och allt fler inför eller planerar att införa ”en-till-en”, dvs. en dator per elev. Men hur påverkar de digitala verktygen lärandet och hur kan pedagogiken förändras och utvecklas med hjälp av dem? Vi behöver hitta nya arbetsformer som stärker elevernas framtidskompetenser och fördjupar kunskaper och förståelse inom de olika ämnena.

Nej, det är inte brottsligt att vägra ta betalt i kontanter Just nu delas en text om att man alltid har rätt att betala med kontanter flitigt på Facebook. Flera privatpersoner har lagt upp texten, som har tusentals delningar. Samma text har också publicerats på Facebooksidan ”Made in Sweden”, som har mer än 22 000 följare. LÄS MER: Nej, du måste inte betala bara för att du svarar i telefonen

Barn vill prata mer i skolan om livet på nätet - Surfa Lugnt Sju av tio mellan- och högstadieelever vill prata mer i skolan om livet på nätet. Majoriteten uppger också att deras föräldrar bara till viss del eller inte alls har koll på deras nätvanor. Telenor och Surfa Lugnt lanserar därför nu Vuxenläxan, som en del av sitt initiativ Nätprat. Vuxenläxan är ett kostnadsfritt utbildningsmaterial där eleverna sätter sina föräldrar i skolbänken och testar vad de kan om barnens nätvanor. Syftet är att motverka nätmobbning och nätkränkningar. Många mellan- och högstadieelever har fått något sårande, kränkande eller elakt skrivet till sig på nätet det senaste året.

Hela listan: De är inbjudna till kungens fest Hovet har offentliggjort gästlistan till kvällens konsert och mottagning på Nordiska Museet. De flesta kungliga gästerna väntas dyka upp till morgondagens festligheter men redan i kväll blir det blåblodigt på röda mattan. Från Monaco kommer furst Albert och från Japan prinsessan Takamado. Kungens systrar och de närmaste Bernadotte-släktingarna och drottningens brorsöner är givetvis självskrivna gäster men extra roligt är det att de kungliga svärföräldrarna Westling, Hellqvist och O’Neill är inbjudna.

svt Anders Ahlqvist är ansvarig för IT-, internet- och legalitetsfrågor vid Nationella operativa avdelningen (NOA) på polisen. Han är bekymrad över ”Stöd svenska polisen” som fenomen. – Det här är absolut ett problem.

Related: