background preloader

Matematiska problem - Kims matematik

Matematiska problem - Kims matematik
Related:  krno97Matematik

Uppdrag sommarlykta | Språkutveckling – ASL Sax, lim, barnmatsburkar, servetter, piprensare, klistermärken… och matematik! Perfekt kombo, speciellt när man undervisar i terminens slut. I mitt förra inlägg beskrev jag hur det kan vara i slutet av terminen. Det märks tydligt att terminsslutet är nära och jag har haft något klurigt att hitta arbetsuppgifter som fungerar i en tid som denna. Välkommen till butik solstrålen! 1. Eleverna får uppgifter som att räkna ut summan och visa på mattespråk om de fick solmynt över. Eleverna arbetade fokuserat och det blev ett elevnära sätt att komma i kontakt med matematiska begrepp. En rolig och annorlunda uppgift nu i slutet på terminen! Häftet med instruktion och matteuppgifter: Häftet Solmynt: Solmynt

Problemlösning med kamratbedömning Lektionen ägnades åt mattelyftets problem om kattmammorna. Den här gången ville jag att eleverna skulle rita tydligt hur de tänkt. Jag ville också att de skulle skriva svar med enhet, den här gången var det kattungar. Vi jobbade som vanligt enligt EPA dvs enskilt, par, alla. De strategier vi jobbar med just nu är PUNKT, STOPP, RITA vilket innebär att eleverna ska läsa till första punkten och sedan stoppa och rita. Den här gången struntade vi i att skriva på mattespråk tills vi gjorde Alla-delen. En svårighet med uppgiften som jag inte tänkt på från början var ordet sammanlagt. Den här gången gick jag runt och filmade för att observera mitt eget handlande, lotsade jag eller stöttade jag. D-uppgifterna har varit lite svåra ett tag, när vi tidigare jobbat med mattelyftets uppgifter. Vi gjorde den här gången ett liknande problem tillsammans. A-uppgiften ska vara ganska enkel att lösa. Denna uppgift var också en bra ingång på att vi de närmsta dagarna ska jobba med division.

Begåvade matematikelever Inom skolan glöms det ofta bort att det inte bara är elever med svårigheter som behöver extra stöd, utan även de som är väldigt starka. De flesta lärare vet helt enkelt inte vad de ska göra med en elev vars matematiska färdigheter och kunskaper ligger långt före resten av sin klass. Efter några inlägg i Facebookgruppen Matematikundervisning från lärare som undrat vad de ska göra med en elev som räknat ut sin mattebok "för tidigt" bestämde jag mig för att skriva lite om mina egna tankar kring matematiktalanger. Hur bemöts begåvade elever? Under de senaste åren har jag haft turen att träffat många av landets bästa matematikelever i olika åldrar (högstadie-gymnasie) på olika sätt, som deltagare i olika tävlingar (t.ex. Nästan alla som jag träffat kände att de fick otillräckligt eller inget stöd från skolan för att utveckla sina färdigheter. utmaningar (och istället inte göra något på lektionerna eller mest hjälpa andra), eller att bli utskälld om eleven rättar läraren under en genomgång.

för Eleven Alla elever som använder MattePortal har en egen inloggning till systemet. Med denna inloggning kan eleven nå portalen oavsett vilken enhet hen använder. När eleven loggat in i systemet väljer hen önskad svårighetsnivå på uppgifterna. Varje svårighetsnivå representeras av en spelvärld som har ett antal olika uppgifter som skall lösas för att komma vidare i världen. MattePortal matchar läroplanen i matematik för årskurs 1-6. Läxa Om läraren har delat ut en läxa till eleven så visas detta med en notifiering för eleven i läxfliken. När alla övningarna i en läxa har gjorts så markeras läxan som avklarad. Spelifiering och samlarkort MattePortal använder sig av en rad spelelement för att skapa intresse från eleverna. När eleven påbörjar en nivå är en vissa av de svårare uppgifterna låsta.

Att lösa problem och föra resonemang i matematik Fyra knep för att plugga matte Tycker du att det är svårt med matematiken? Här är fyra grundläggande mattestrategier som hjälper dig att minska stressen: Om du kör fast – bläddra bakåt i boken tills du kommer till något som du förstår. Att utveckla ett resonemang i svenska Att resonera om något innebär att du fördjupar din åsikt genom att förklara hur du kom fram till den. Att pröva och ompröva i slöjd Att pröva och ompröva är något du gör när du gör en massa olika saker – när du spelar spel, lagar mat eller gör om ett klädesplagg till exempel. Matte med Mackan Appskola Instruktionsfilmer: Del 1 (Laddar ner Corona SDK, Coda/Notepad++ & börjar programmera). Del 2 (Skapar nya lua-filer & startscenen samt programmerar in bilder). Del 3 (Fler bilder programmeras in). Del 4 (Ljud- och knappfunktion programmeras). Del 5 (Bild som faller nedåt + knappfunktion till ny scen). Del 6 (Fallande bild studsar & stannar, text skrivs in). Del 7 (Svarsknapp med funktion + text). Del 8 (Ladda om en scen, samt knappfunktion med ljud). Del 9 (Går till ny fråga). Del 10 (Ny fråga + överför appen till telefon/android. Bilder och ljudfiler som används i appen kan hämtas här. HÄSTQUIZ, del 1 (Nytt spel under utveckling). HÄSTQUIZ, del 2 (Första frågan och spelets idé). HÄSTQUIZ, del 3 (Ljudknapp).

Mattegömmor - Kul Matematik HB Mattegömmor kommer från Australien och har utvecklats av Black Douglas på uppdrag från Curriculum Corporation som är staten Victorias skolmyndighet. Arbetet med att samla ihop det som blev Mattegömmor började i slutet av 70-talet. Sedan dess har tusentals lärare i Australien och runt om i världen sett värdet av att arbeta med Mattegömmor och genom dem gett elever möjlighet att få förståelse för matematik genom spännande utmaningar för alla elever. Frågor som har legat till grund för utvecklingen av Mattegömmor är: Hur får vi våra elever att vilja lära sig matematik? Kollegor runt om i världen har visat att arbete i den riktningen leder till ökad inlärning! Är ni intresserade av en hel Matematikverkstad hittar ni mer information på www.matematikverkstad.com.

Three Brain Teasers to Spur Logical Thinking and Collaboration | MindShift | ... There are lots of ways to stretch student thinking and get them talking to each other about ideas. One fun way is through riddles that require inductive reasoning, critical thinking and hopefully some good collaboration around student ideas. The three brain teasers below created by TED-Ed have fun visuals and include an explanation at the end. In this first video about prisoners’ hats the problem set-up ends at 1:35, so stop the video there if you want kids to work on the problem before learning how to solve it. In this zombie bridge problem the set-up ends at 2:00. The riddle of the 100 green-eyed logicians ends at 1:53. Subscribe in iTunes Don’t miss an episode of Stories Teachers Share. Also available via RSS. Katrina Schwartz Katrina Schwartz is a journalist based in San Francisco.

Related: