background preloader

Padlet kan användas till mycket

Padlet kan användas till mycket
Ibland får man frågor om olika IKT-verktyg och denna vecka har flera sådana frågor ställts till mig. En kollega undrade efter verktyg för att göra digitala exit tickets och en annan hur man skulle kunna fånga upp åhörares åsikter efter en föreläsning. I båda fallen svarade jag att man kan använda Padlet. Vad är då padlet? Hur gör man då för att komma igång med padlet? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Här ser du min padlet. Related:  Digitala tipsIKT

Google Drive Fler och fler skolor börjar använda Google Apps som plattform för kommunikation och kollaboration. Om man tidigare har jobbat i någon av de mer skolanpassade lärplattformarna saknar man kanske till en början kursspecifika sidor, inlämningsmappar kopplade till klasslistor och specifika fält för omdömen t.ex. i Google Apps. Men med lite tanke bakom mappstruktur, delningar och kommentarsfunktioner kan Google Drive tillsammans med de andra Google-tjänsterna fungera som en lärplattform med många fler möjligheter. Jag har utgått från en viss förkunskap i Google Drive i detta inlägg och fokuserar på hur själva mappstrukturen skulle kunna se ut för en lärare samt arbetsgången för att både nå ut med kursmaterial och ta emot elevarbeten. Det första förslaget på mappstruktur utgår från en klass. Denna struktur skulle kunna passa bra när man som lärare undervisar samma klass/undervisningsgrupp i mer än en kurs.

Zaption – Zanslöst bra! | Mitt Flippade Klassrum I tisdags var jag i Ronneby och föreläste för gymnasie/komvux-lärare om flippat klassrum med förmågor i fokus. Under föreläsningen hade jag inslag av interaktion, bl.a. fick pedagogerna möjlighet att själva, med hjälp av den digitala anslagstavlan Padlet, synliggöra olika metoder och verktyg som de använder i sitt klassrum. Ett av namnen som kom upp på vår padlet var Zaption, en av deltagarna berättade att Zaption är ett fantastiskt verktyg när man arbetar med flippat klassrum. Zaption ger användarna en möjlighet att dela flippar, men även en möjlighet att lägga in frågeställningar inne i flippen, vilket gör eleverna mer aktiva under tiden de tittar. Jag blev nyfiken och ville ta reda på mer. Dagen efter fick jag ett mail från Sarah Jingfors, samma pedagog som tipsat om Zaption under föreläsningen. Nu blev jag givetvis så nyfiken att jag var tvungen att skapa ett konto på Zaption. Det första jag gjorde var att klicka uppe i vänstra hörnet under ”Tours” och välja ”New tour”. Ps.

A Comprehensive Collection of Some of The Best Google Drive Add-ons for Teachers and Educators January 4, 2015 Google Drive has proved to be an indispensable tool in teachers digital toolkit. It provides everything teachers need to write up a document, create a quick presentation or spreadsheet and design beautiful visuals and drawings, creative possibilities in Google Drive are endless. Additionally, Drive works across different devices and platforms so you can easily continue working on your documents anywhere you go and without even the need for Internet connection.

Förstår eleverna min undervisning? Jag har i tidigare blogginlägg berättat om det kollegiala lärgruppsarbete vi på Nobelgymnasiet har kommit igång med detta läsår (läs mer HÄR och HÄR). Det gemensamma temat för skolan är detta år ”Ledarskap i klassrummet” och lärgrupperna fokuserar på olika aspekter av temat. I min egen lärargrupp har vi fokus på hur de fem nyckelstrategierna inom formativ bedömning kan skapa en grund för ett effektivt ledarskap i klassrummet. Häromdagen pratade vi om s.k. ”exit tickets” och hur de kan användas formativt för att öka elevernas lärande. Formen på exit tickets kan variera, från post-it-lappar till digitala mallar (t.ex. Läraren får svar på om undervisningen är på väg åt rätt håll eller om den kanske behöver justeras åt ett eller annat håll, beroende på hur eleverna har uppfattat undervisningen. Att låta elever reflektera över undervisningen i slutet av lektionen är självklart inget nytt; det har många lärare praktiserat i åratal.

Digitala verktyg – supertips Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden. Då hinner alla testa tipset och kan delge varandra erfarenheter. Utan inbördes ordning. Skapa ett konto på Youtube (eller använd befintligt Googlekonto) och spara favoritklipp i spellistor som senare kan delas. Klipp från Youtube kan startas vid önskat läge. Ta en bild av tavlan efter en klockren genomgång. Använd elevernas texter i undervisningen. Använd ”Tillägg” i webbläsaren. Alternera skriftliga uppgifter med muntliga.

Dennis Hjelmström: Digitalisering och iTunes U på Enebybergs skolor - Skolverket återkommer till vikten av att ytterligare IT-satsa inom skolan. - Digitaliseringskommissionen har tidigare lämnat fram en rad betänkanden till regeringen som handlar om Sveriges behov av utökad och snabb digital utveckling. - Digital kompetens är en av EU:s nyckelkompetenser för livslångt lärande. - Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har uttryckt att "digital medie- och informationskompetens är ett av de centrala uppdragen för alla skolor." - "Kommunerna tvingas sluta ducka om it i skolan – krav från staten på satsningar" skriver idg.se 15 januari 2016. Digitaliseringen är en av skolans stora huvudfrågor och har så varit en tid. Jag har hört många slipade dragningar om förträffligheten i viss hårdvara och/eller mjukvara. Nu påbörjar Enebybergs skolor nästa steg i sin digitala utveckling i och med 4 stycken 1-1-klasser, med målsättningen att arbeta med just iTunes U. En första utvärdering sker i maj. Tack till Anders för besöket i din klass.

Educational Technology and Mobile Learning: Grammarly- A Great Tool to Help S... February 9, 2016 Grammarly is an excellent Chrome extension students can use to help them with their writing. It provides a free spell and grammar checker that can be used across different platforms including sites such as Facebook, Twitter, LinedIn, Gmail…etc. It’s true, most of online editors now come with sophisticated spell checking services but only few provide contextual spell and grammar checking. Grammarly ‘spots erroneous use of lose/loose, affect/effect, lie/lay, there/their/they’re, and many more commonly confused words.’ The grammar checker in Grammarly allows you to check for different kinds of grammatical mistakes in your text. From proper use of modifiers to subject- verb agreement, Grammarly checker can verify the correct use of over 250 grammatical rules. Grammarly is available in both free and premium versions.

Tankekartor Tankekartor är en utav de äldre undervisningsteknikerna som lärare och elever har använt sedan länge i skolan. Tankekartor är en undervisningsteknik som kan användas som en analog metod eller med hjälp av digitala verktyg för att synliggöra elevernas ”tysta kunskap” och aktivera dem som lärresurser för varandra. Flera användningsområden Tankekartor kan vidare användas utav eleverna för att göra anteckningar och sammanfatta tex flippande föreläsningar, genomgångar, högläsning, filmer, texter, nyheter. Fördelen med att använda tankekartor är att eleverna kan samla fakta, begrepp, teorier, metoder, formler, nyckelord mm på en enda sida. Utveckla elevernas tankekartor För att utveckla elevernas förmåga att använda sig utav tankekartor så är några tips på vägen som är översatt från engelska till svenska som eleverna kan använda som mall. Digitala tankekartor Genom skapa tankekartor med stöd av digitala verktyg kan man kombinera bilder, symboler, filmer och text. Introducera nya arbetsområden

iPad i skola och förskola Här får du inspiration, tips och idéer av lärare och pedagoger som delar med sig av sina tankar och erfarenheter hur iPads används i olika utbildningssammanhang. I den här boken bidrar 18 lärare och pedagoger med sin tankar och erfarenheter hur iPads används i olika utbildningssammanhang. Innehållet är tänkt som inspiration. Inledning av Lena Gällhagen och Tessan Åkerblom 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Har du använt dig av denna bok? Länkar

A Google A Day & Google Search Education – Patricia Diaz Fick tipset om sidan A Google A Day i Facebookgruppen Engelska 6-9 häromdagen och blev nyfiken. Det är ett slags onlinespel från Google där spelarna får tre frågor som de ska svara på genom att googla. Varje dag läggs nya frågor ut, inom kategorierna sport, vetenskap, popkultur, historia, konst och litteratur eller geografi. Ju snabbare man hittar svaret (ja, genom att googla) desto fler poäng får man. Och ja, kanhända lär man sig något på köpet. Prova själva här! Hela spelet och sajten är en del av större kampanj för att folk ska bli bättre på att använda Googles sökmotor. A Google A Day är en del av Google Search Education, en sida som erbjuder flera olika (rätt omfattande) lektionsplaneringar att använda för att hjälpa eleverna att bli bättre på att söka information på nätet. Dessa upplägg ligger klart i linje med läroplanens formuleringar om att eleverna både ska kunna söka information och förhålla sig kritiska till den.

Att se lärandemålen i teknikdjungeln kan vara snårigt - Annika Sjödahl I går släpptes resultatet av hur IT-användningen korrelerar med betygsresultaten i Svensk skola. Diskussioner om huruvida datorer ska vara, eller icke vara, en del av undervisningen skedde på olika håll. Frågan torde snarare vara: hur arbetar vi med datorer och digital teknik? Vi har nämligen en läroplan som kräver att vi arbetar med det. I början av terminen var jag på en IKT kurs som hölls av Skolverket och Europeiskt språkcenter. För mig är detta lite av en hjärtefråga och jag har tidigare skrivit ett ganska omfattande inlägg kring vad undervisningen ska fokusera på och hur det kan gå till. Hur har jag arbetat för att se till att mina elever får det som läroplanen föreskriver? För två år sedan anmälde jag mig till det Digitala Skollyftet, #digiskol, för att jag kände att jag måste fortbilda mig själv inom IT. Att bygga kunskap passar väldigt bra på digitala plattformar som Facebook och Twitter. Att sätta upp små steg och äga kontrollen Utvärdering Padlet Linoit Frågeformulär i Drive QR-kod

Related: