background preloader

Det osynliga barnet - Tove Jansson

Related:  VärdegrundSvenska

SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik. Eleverna tagna Han har fått in hundratals kommentarer. Just nu mobbas 60 000 barn enligt organisationen Friends. – Därför känns det viktigt att filmen når ut. Filmen är ett ideellt projekt. – Jag är inte intresserad av pengar för filmen, jag vill bara att folk ska sluta mobba.

Upphovsmän och deras uppsåt. | Skola 365 All information vi använder i skolan kommer självklart från olika källor, och dessa måste granskas av den som väljer ut den och den som vill använda den för att se efter till vad de går att använda. Huvudansvaret att gå igenom ett källkritiskt förhållningssätt med eleverna vilar oftast på svenskämnet i samarbete med skolbibliotekarie, där vi på vår skola har turen att ha en halvtidstjänst som innehas av en mycket duktig skolbibliotekarie där samarbete med lärare i alla ämnen ingår helt naturligt. För i alla ämnen där man låter eleverna hämta information från olika håll för att lösa sina uppgifter och redovisningar, måste läraren kunna bedöma om eleven har använt sig av och haft ett källkritiskt resonemang kring varierade källor på ett korrekt och genomtänkt vis. Senast jag arbetade med detta var precis före jul. Den sista uppgiften i temat ” Om det var krig i Norden” handlar om att försöka kritiskt granska de artiklar av olika slag som förekommit en tid om flyktingsituationen. Äkthet Tid

Bedömarträning i svenska och svenska som andraspråk Det här materialet vänder sig till dig som undervisar i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 6. Materialet består av flera delar som på olika sätt hjälper dig att utveckla din bedömarkompetens när det gäller elevers muntliga förmåga, läsförståelse och skrivförmåga. Elevuppgifterna liknar dem som ges i det nationella provet. Ett av huvudsyftena med nationella prov är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning. Träna på att bedöma elevers förmåga att läsa, tala och skriva I materialet kan du läsa elevtexter, lyssna på elevers muntliga redogörelser och samtal samt träna på att bedöma elevers förmåga att läsa, tala och skriva. Teori bakom elevers läs- och skrivutveckling Du kan även öka din teoretiska kunskap om elevers läs- och skrivutveckling genom att se en inspelad föreläsning av professor Caroline Liberg och läsa hennes text Elevers läs- och skrivutveckling – mellanåren. Om läs- och skrivutveckling i svenska och svenska som andraspråk

Undervisning om att (be)döma rättvist - Nicklas Mörk I fredags deltog jag på en lektion där min kollega undervisade parallellklassen (åk 5). Lektionens syfte var att belysa hur lätt det kan vara att snabbt döma någon när man bara lyssnar till sina aktuella känslor och hur svårt det i vissa situationer eller vid motgångar att ta ett steg tillbaka, göra en rationell medveten bedömning av situationen och ta ett bra eller rättvist beslut. Detta var något klassen behövde undervisning i vid tillfället då det hade skett flera incidenter där snabba beslut framkallat tårar hos både lärare och elever. Min kollega hade förberett lektionen med lappar som delades ut till eleverna. Hälften av eleverna i klassen fick en lapp med ett påstående som ungefär hade innebörden: “Din bror/syster blir påkörd av en okänd berusad person av misstag och dör av skadorna. Andra hälften av klassen fick svara på påståendet: “Din bror/syster är berusad och kör av misstag på en person som dör av skadorna.

Ställ en fråga och välj en mening För att eleverna ska ges utrymme att tänka fritt brukar jag lägga in två enkla övningar som är snarlika varandra. Att ”tänka fritt” kan för en del elever vara svårt och ofta blir det inga tankar alls. Upplägget nedan ger det stöd som eleverna behöver utan att för den skull begränsa. Tillvägagångssättet är detsamma för båda aktiviteterna. Jag brukar alltid inleda med att visa hur jag gör genom att lyfta några exempel ur förgående kapitel. Efter läsningen väljer eleven en del ur texten, tänker, formulerar kommentarer eller frågor i huvudet.I mindre grupper (3-4 elever) presenterar eleven sin valda text, kommentarer och frågor. Ställ en fråga Stanna vid ett tillfälle i boken där en person gör, säger eller tänker något. Välj en mening Välj en mening ur texten som väcker dina tankar. ”Nils som brukar säga tre ord i kvarten ungefär, och nu babblar han plötsligt en hel massa på en gång”. Varför gör han det? ”Känns det annorlunda? Är det bara hon som har fått känslor?

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Mobbing | Sökresultat | film i skolan Lärlabbet är en serie för, om och med lärare. Tanken med serien är att den ska bidra till reflektion och handlingskraft hos pedagoger kring lärandeprocesser och visa att det ständigt finns möjligheter till yrkesutveckling. Serien startar upp med ett program om att se mobbing: Att jobba framgångsrikt mot mobbning är svårt. En metod som fungerar på en skola, fungerar inte nödvändigtvis på en annan. Läs mer om programmet och ämnet mobbing Kommande program kommer att handla om t.ex. skolmiljö och nätmobbing. Se programmen här Det finns även en blogg kopplad till serien! Om programmet på bloggen: I nära dialog med yrkesverksamma lärare och skolledare har Lärlabbet som mål att bli den främsta dialogpartnern om skola och lärande.Vi vill visa på möjligheter till ständig yrkesutveckling hos lärare och skolledare.

Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter I ämnet svenska och svenska som andra språk finns det ett kunskapskrav som innebär att eleven ska behärska att skriva gestaltande beskrivningar där handlingen i en text byggs ut med mognad från att enbart behandla handling till en mer komplex uppbyggnad. Vad menas med att skriva gestaltningar och hur tränar vi eleverna i denna bedömningsaspekt? Räcker det med att ”slänga in ett par adjektiv” som jag hörde i ett sammanhang för att det ska räknas som gestaltning? Hur kan jag som lärare ta reda på vad jag ska lägga in i begreppet? Kunskapskrav i svenska/Svenska som andra språk: De berättande texter eleven skriver innehåller /…/ gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med /…/ uppbyggnad (åk 9).De berättande texter eleven skriver innehåller/…/ gestaltande beskrivningar och /…/ handling (åk 6).De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning (åk 3). Vad ger oss olika stödmaterial för vägledning i hur undervisningen kan byggas upp?

Question the Author (QtA) Our lesson plans are written and reviewed by educators using current research and the best instructional practices and are aligned to state and national standards. Choose from hundreds of topics and strategies. More Find the latest in professional publications, learn new techniques and strategies, and find out how you can connect with other literacy professionals. More Teacher Resources by Grade Home › Professional Development › Strategy Guides Strategy Guide At times, engaging all students with a text that they are reading can seem quite difficult. This strategy aims to engage all students through discussions and interactions within the classroom. VanDeWeghe, Rick. Beck, I.L., & McKeown, M.G., Hamilton, R.L., & Kugan, L. (1997). Prior to introducing the strategy to students, the teacher should select a passage in the text that students will find interesting and that will create a good discussion.

Njut av goda ord » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen och par Material: Tidtagarur Arbetsmodell: Placera ut lika många stolar som elever i två rader mitt emot varandra. Se till att det finns ett tomutrymme mellan stolarna i varje rad (rad A och rad B). Stolarna mitt emot varandra ska stå på så bekvämt ”pratavstånd” att elev A och elev B nästan nuddar varandras knän. a) Varje elev i rad A tar ögonkontakt med eleven mitt emot i rad B och säger tre bra, positiva saker om och till honom/henne. Eleverna i rad A flyttar ett steg till vänster och den elev som sitter längst ut till vänster flyttar och sätter sig längst ut till höger.

Bildspråk - Presentation by Annika Sjödahl Läshörnan Wikia - Wikia Wikia Hoppa till innehållHoppa till Wiki-navigeringHoppa till sidnavigering Vilka böcker har du läst för eleverna? Vilka uppskattades? Vilka var mindre lämpade? Naturligtvis vore det jättebra om även du som läser detta och som också läst högt för barn, fyller i dina erfarenheter från olika högläsningsböcker. Uppdraget - Svarta rosorna 1 av Camilla Lagerqvist (mellanstadiet) Alex Dogboy av Monika Zak (mellanstadiet) Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf (mellan- och högstadiet) Pojken i randig pyjamas av John Boyne (mellanstadiet) Hanas resväska av Karen Levine (låg- och mellanstadiet) Jagger Jagger av Frida Nilsson (mellanstadiet) En ö i havet av Annika Thor (mellanstadiet) De små ryttarna av Margaretha Shemin (låg- och mellanstadiet) SVJ Stora vänliga jätten av Roald Dahl (mellanstadiet) Den förtrollade stenen av Alan Garner (mellanstadiet) Imorgon när kriget kom av Jon Marsden (mellan- och högstadiet) Den osynliga flickan av Deborah Ellis (mellanstadiet) Svarta döden av Kim Kimselius Entertainment

Alla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Se filmen! Om filmen Den här filmen berättar kortfattat och övergripande om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Filmen kan visas som en uppstart inför arbete med mänskliga rättigheter och är en bra början om du vill arbeta med alla delarna i materialet Alla människor! Om du pratar om mänskliga rättigheter för första gången med din klass kan du börja med att fånga upp deras tankar och kunskaper om ämnet. Fråga till klassen: Vad tänker ni på om jag säger mänskliga rättigheter? Se filmen tillsammans.Låt klassen återberätta och kommentera filmens innehåll.Fyll i med mer information om FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Fakta om FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna • De mänskliga rättigheterna gäller för alla. Läs mer på www.manskligarattigheter.gov.se

Våga vara pluggis: Svenska hiphop Är du en av alla elever som sitter på lektionerna i svenska och funderar på varför vi inte lyssnar mer på hiphop i klassrummet? Då är du en av dem som detta blogginlägg vänder sig till. För jag har tänkt på en sak. Skolämnet svenska *hjärtar* hiphop. Vi lärare pratar mycket om pedagogiska planeringar och jag tänkte i detta blogginlägg försöka ge er en förklaring till varför hiphop är en utmärkt rubrik och ett passande tema i svenskan. I vår kursplan står det att syftet med svenskämnet är att läsa och analysera olika texter, urskilja språkliga strukturer, ge omdömen om texter samt formulera sig och kommunicera i tal och skrift. "Undervisningen i svenska ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. "Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Rappare leker med språket. Vad skulle du säga till Sivers om ni skulle snacka hiphop? Lyssna på radio och poddar om hiphop. Ps.

Related: