background preloader

Det osynliga barnet - Tove Jansson

http://lektionsbanken.se/lektioner/det-osynliga-barnet-tove-jansson/?grade=746&subject=748&section=1659

Related:  NovellerSagorVärdegrund

Sofiane B. 20 år - Svenskanoveller Wiki Av: Maïssa Bey Kan vem som helst bli terrorist eller måste det finnas vissa förutsättningar? Vilka i så fall? Sagor med ombytta roller Mölnlycke Kapten Krok i balettkjol och Byggare Bob som florist. Så kan det se ut när Hulebäcksgymnasiets it/mediaelever skapar genusmedvetna sagor och affischer åt dagisbarn. – Genus borde vara en större grej i skolan. SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé.

Annika Sjödahl - ämnesspanare I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan synliggöra för eleverna vad som är läsförståelse. Jag tänkte i detta inlägg utveckla det med att visa hur jag gör för att utveckla elevernas läsförmåga. Vi vet att förmågan att förstå en text grundar sig i antalet strategier man har med sig. Med strategierna menar man att eleven använder ett visst antal verktyg för att tolka och förstå en text. Några strategier är t ex att ha ett engagemang och vilja att läsa och tänka kring sin läsning.

Noveller om förintelsen När anledningen att leva försvinner av Matilda Larsson ”Svenska pass! Alla ni med svenska pass!” skrek han på dålig ungerska. Flera människor i vagnen började ta sig ut och visade upp brev med tre små kronor på. Svenska pass? Bild, textil och svenska - på Norrskenets friskola: Exempel på nyhetsartikel utifrån känd folksaga Rödluvan nära döden Sent igår eftermiddag blev Rödluvan räddad ur vargens buk av Jägaren. Nu uppmanar hon allmänheten att hålla uppsikt över kringstrykande vargar i skogen. Det är en lättad Rödluvan som berättar om gårdagens händelse. Att hon blivit slukad levande av vargen syns knappt, bortsett från ett litet sår i pannan.

Undervisning om att (be)döma rättvist - Nicklas Mörk I fredags deltog jag på en lektion där min kollega undervisade parallellklassen (åk 5). Lektionens syfte var att belysa hur lätt det kan vara att snabbt döma någon när man bara lyssnar till sina aktuella känslor och hur svårt det i vissa situationer eller vid motgångar att ta ett steg tillbaka, göra en rationell medveten bedömning av situationen och ta ett bra eller rättvist beslut. Detta var något klassen behövde undervisning i vid tillfället då det hade skett flera incidenter där snabba beslut framkallat tårar hos både lärare och elever. Min kollega hade förberett lektionen med lappar som delades ut till eleverna. Hälften av eleverna i klassen fick en lapp med ett påstående som ungefär hade innebörden:

Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. Välkommen till Stockholm Välkommen till Stockholm av Klara Tillqvist Stockholm. Huvudstad i Sverige. En ytterst liten, ynklig, obetydlig del av hela världen. Osynlig i hela universum, i det rådande, okända, mystiska mörker som pulserar utanför vår planet.

”Vi trodde det skulle vara bättre i Sverige” – Vad du än gör får du inte berätta för någon var det här ligger. Då kommer jag att råka illa ut, säger Claudia till mig och rör handen i en svepande gest över halsen. Det rumänska paret Claudia och Nico Sbircea är i Sverige tillfälligt för att tigga ihop pengar till sin handikappade dotter. Familjen, som tigger på Södermalm i Stockholm, har inte velat berätta för DN var de håller till efter arbetstiden på Stockholms gator.

Sökresultat Lärlabbet är en serie för, om och med lärare. Tanken med serien är att den ska bidra till reflektion och handlingskraft hos pedagoger kring lärandeprocesser och visa att det ständigt finns möjligheter till yrkesutveckling. Serien startar upp med ett program om att se mobbing: Att jobba framgångsrikt mot mobbning är svårt. Ordbok på "kidish" ska hjälpa mot näthat Vet du vad keroo, kickad eller korekahpe betyder? Nu fortsätter den den prisbelönta kampanjen #snackaomhat. Garbergs Malmö tog 2016 fram kampanjen #snackaomhat där man som föräldrer kunde anmäla sig för att ta emot näthat i en vecka. Det kanske låter konstigt.

Frusen ända in stammen - Svenskanoveller Wiki Av: Charlotte Fredriksson HELA HENNES KROPP STRETAR EMOT och huvudet bultar av varningssignaler. Det är som om varje muskel har ett eget liv. Den glansiga förpackningen känns sträv mot huden när fingrarna sluter sig om den. Med en enda snabb rörelse hamnar tuggummipaketet djupt ner i jeansfickan. Hanna möter Tinas vakande blick. Den fula ankungen – välj din miljö med omsorg - UTVECKLING Den fula ankungen är en av H.C. Andersens klassiska sagor. Historien om ankungen som retas för att den är så ful och klumpig jämfört med de andra ankungarna, som drivs ut i ensligt utanförskap och som till slut inser att den i själva verket är en svan och finner hem bland andra svanar, talar till vår rädsla för och upplevelse av att vara udda, att vara outsiders. Jag förstod den länge som en berättelse om att hitta hem i sig själv, förstå och acceptera vem man är och inte är.

Related: