background preloader

Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg

1. Hitta videon på Youtube – om den finns där När du ser videor på sajter är de ofta inbäddade från Youtube eller andra videosajter. Ett första steg för att veta mer om en video är att hitta videon på ursprungssajten. Det är ofta väldigt enkelt. Rör det sig om Youtubefilmer räcker det med att klicka på knappen med texten "Youtube" för att öppna videon direkt i Youtube. Fördelen med att göra så är flera. 2. Det andra steget du ska ta när du hittar en Youtubevideo vars källa du undrar över är att använda div av verktyget Youtube Dataviewer, som utvecklats av Amnesty international. Verktyget är lätt att använda, du klistrar helt enkelt bara in adressen till Youtubeklippet. Du kan genom verktyget också se de olika visningsbilderna filmklippet har. ► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg 3. Olika sätt att bildsöka på. Googles bildsök, som Viralgranskaren tidigare beskrivit i detalj kan på flera sätt användas även för att spåra videos ursprung. 4. 5. 1. 2. 3. 4. 5.

http://www.metro.se/nyheter/guide-sa-viralgranskar-du-youtubefilmer-fem-enkla-steg/EVHojp!nTpstbl9b2a6/

Related:  IKT i skolanKällkritikTools, helpIKT

Nybörjarguide ~ Kilskrift Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Dessutom har jag med i radioprogrammet Skolministeriet när det handlade om det flippade klassrummet. Lingro – den coola översättningstjänsten Nedanstående är förmodligen ingen nyhet för många, men helt klart värt att nämnas igen, särskilt för alla språklärare och elever som lär sig språk där ute! Lingro är ett webbaserat översättningsverktyg som översätter ord direkt på sidan. Du kan också göra egna ordlistor med ord du slagit upp och senare träna på dessa ord via flashcards som Lingro skapar åt dig. Jag introducerade Lingro på spanskan (steg 3 närmare bestämt) häromdagen då vi pysslade med preteritum och således lyssnade på Nelly Furtados ”Te busqué” (vilket är en bra text att prata om när man vill visa exempel på preteritum). Texten hittade vi på sing365.com och den stämde faktiskt rätt väl.

Appar för elever i behov av särskilt stöd På uppdrag av speciallärarna i Lysekils kommun kommer här mina framtagna appar för elever i behov av särskilt stöd. Publikationen tar också upp tips och trix för en enklare skoldag:) Relaterat iPad som hjälpmedel iPaden rymmer många möjligheter till anpassning för elever i behov av stöd, allt från talsyntes, till möjligheter att zooma text, ändra kontrast till hörselhjälpmedel.

Stärk rektorernas kompetens i digitala ledningsfrågor Här är listan över de skolutvecklingsprogram som vi på Skolverket kommer genomföra för att stärka den digitala kompetensen i undervisningssituationen. Dessutom kommer en insats inriktas för att stärka rektorernas strategiska kompetens i digitala frågor. – Att stärka rektorernas strategiska kompetens i digitala ledningsfrågor är en viktig pusselbit i skolans digitaliseringsarbete. En viktig nyckel för att de digitala satsningarna ska bli framgångsrika är att skolan arbetar systematiskt och strategiskt med frågorna på ledningsnivå, säger Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket. Vår genomgång visar att det finns ett stort kompetensutvecklingsbehov inom digitaliseringsområdet på alla nivåer inom skolan.

32 appar inför höstterminen 15/16 Här kommer min lista med iPadappar som kommer finnas på alla iPads i Lysekils kommun åk 1-6. Alla appar var, när jag gjorde den, ”gratis” för eleverna:) Tanken är att detta ska vara en bas-lista för skolorna och sedan kan varje skola eller pedagog önska andra appar att komplettera med. Speciallärarna har också fått en genomgång av vilka appar som de inte får missa att göra reklam för. Elever som kan läsa i bok och på skärm Fokus på undervisningens mål och syfte Frida Monsén, foto: Christina Fischer Godin Fjällenskolan är en F-9-skola där alla lärare och elever i årskurs 4 till 9 har varsin dator sedan 2011. De yngre eleverna har ipads och de äldre har laptops.

Appar som stöd - Appar som ger stöd vid kognitiva eller kommunikativa svårigheter Viktiga funktioner samlade på en plats: Kalender, timer och checklista. Bjud in stödpersoner. Funktionerna är fristående men är möjliga att koppla ihop. Genom att koppla checklistor och timer till händelser i din kalender får du bättre koll på vad som ska göras, hur lång tid. Du får bra överblick över dagens alla händelser. Upplev teckningar som blir levande i 3D Av en händelse ramlade jag över denna app: Colarmix som imponerade stort på mig. Tänk att ta ett färgläggningsark, färglägga som jag vill och sedan genom att titta på teckningen via denna app se bilden komma till livs i 3D med just de färger jag själv har valt. Appen är gratis att ladda ner:) Du kan uppleva bilden från flera håll och bli överraskad av de funktioner som göms i bilderna. Jag avslöjar inte vilka funktioner som göms, det får ni upptäcka själva! Detta är verkligen att levla upp bildundervisningen.

Färgscheman - Adobe Color CC Färgregel AnalogMonokromTriadKomplementärSammansattNyanserEgen Ange en grundfärgAnge en grundfärgGrundfärgAnge en grundfärgAnge en grundfärg Name Ipad-appar för en kreativ grundskola Här är mediepedagogen Pelle Jofjells genomgång av användbara appar till ipad i grundskolan. Han går igenom appar för att organisera sitt arbete, appar för grupparbeten, för att redovisa och för att skapa med text och bild. Du får en kort genomgång av apparna Påminnelser, Anteckningar, Pages, Trello, 30/30, Keynote, Snapseed, Tumbler, Paper, Bamboo, Sketchbook pro, Procreate. Fler apptips finns på Pelle Jofjells hemsida. Där finns också material om att skapa film med ipad. Funderar du på hur du själv ska hitta och välja vilka appar du ska använda i undervisningen kan du läsa kommunikationspedagog Jessica Erikssons blogginlägg om det.

Hur du använder iTunes presentkort? Ett iTunes-presentkort använder du för att köpa appar med om du inte vill ha ett kontokort knutet till ditt Apple ID. Jag kommer i detta inlägg använda begreppet device som kan vara en iPad, iPhone eller iPod Touch för att göra det enklare för mig att skriva. Varför iTunes presentkort? En fördel är att det är en bestämd summa på presentkortet om devicen skulle bli stulen eller hackad av elever, du kan inte bli skyldig till mer än vad presentkortet innehöll.

Related: