background preloader

REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland

"Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud." Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. - Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk. - Han slutade äta saker som han tidigare tyckt om. - Det var fruktansvärt. Efter kollapsen blev Oscar liggandes nedbäddad med filtar för att få upp kroppstemperaturen.

http://www.helagotland.se/9406101

Related:  ReportageReportageReportage

*Reportage » Meningar med elever Den första kärleken Kommer du ihåg den gången när vi gick till din farmor? Den gången hon sa ’’det är så fint att se ung kärlek igen. Och nu menar jag inte sån där kärlek när som alla unga står och äter upp varandra mitt på torget. Nej utan så kärlek det var på min tid, när man verkligen älskade varandra av hela sitt hjärta, precis som ni gör’’ jag kommer ihåg det som om det var igår, hennes första kärlek var en fin historia, jag kommer ihåg varje ord av den. Folket från tunnlarna De är gatubarn, narkomaner och prostituerade som skapat en egen tillvaro i Bukarests underjordiska varmluftstunnlar. De kallar sig för ”samhällets avskum”. Dem som ingen vill ha, dem som ingen vill se. Skrivmall reportage » Meningar med elever Hur skriver man ett reportage? Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten.

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi! Stort grattis till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som tillsammans tilldelas Nobels fredspris 2014. De får priset för sin kamp för barn och unga människors rättigheter och för rätten till utbildning för alla barn. 17-åriga Malala är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Här nedan kan du läsa vårt reportage från 2013 om Malala: Talibanerna sköt mig – men de kan inte tysta mig! Bara 16 år gammal nominerades Malala till Nobels fredspris, för sin kamp för flickors rätt till skolgång i Pakistan. Elever lär sig och inspireras av Malalas mod - GymnasieGuiden Idag tar Malala Yousafzai emot Nobels fredspris, som hon delar med Kailash Satyarthi som sedan 1980 har kämpat för att avskaffa barn- och tvångsarbete i Indien. De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn. Samtidigt släpper projektet Speak Truth To Power - Mod utan gränser ett skolmaterial som bygger på Malalas berättelse och egna ord. Barn och unga får möjligheten att lära sig mer om mänskliga rättigheter och inspireras av Malalas mod att själva ta ställning och stå upp för allas lika värde. I skolmaterialet finns övningar och aktiviteter, som är anpassade efter svenska läroplanen och som passar lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Förutom Malala, finns också Kailash Satyarthis historia och femtio andra modiga människorättsaktivisters berättelser.

Den sanna bilden av familjelivet På Facebookgruppen "Family Living - the true story" lägger medlemmarna ut ocensurerade bilder från den kaotiska vardag som många föräldrar känner igen sig i men få pratar högt om. Nu har delar av innehållet också blivit bok. I "Orka torka" skildras dammråttor och tvättberg med värme och humor. Foto: Lotta Sjöberg – Välkommen hem till mig. Så här ser det ut i verkligenheten. ”Jag ville sticka ut, våga synas” Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra. – Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna. Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm.

Exempel på reportage Träning för att rädda liv Det är ett tufft jobb de har, brandmännen på Solna brandstation. De tränar hårt varje dag och måste hela tiden vara beredda att rycka ut på larm. – Men det är roligt också, säger praoeleven Hanna Granström. Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva Av Redaktionen, Publicerad , senast ändrad Vem drömmer inte om att skriva reseskildringar och få betalt för det? Vi som gör Vagabond har tillsammans över hundra års erfarenhet av att resa och skriva och har sammanställt våra bästa tips i den nya boken Skriva resereportage. Att skriva reportage - för elever Publicerad: 10 augusti 2012 Vad är ett reportage? Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett bra reportage. Precis som andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext.

Svenska: Att skriva reportage Reportage Vad är ett reportage? Formen: ämnet behandlas mer ingående (än i t ex en nyhetsartikel)inledande miljöbeskrivningpersonbeskrivningintervjufördjupning av ämnetrubriker, mellanrubrikerbilder, illustrationerpratminuspersonliga kommentarer, iakttagelserpresens (nutid)detaljrik text(faktaruta)(citat)byline (reporterns namn)

Konsten att skriva ett reportage Publicerad: 10 augusti 2013 Syfte: • ökade kunskaper om hur man skriver reportage och beskrivande texter • ökade kunskaper om Burma Förberedelser: Tillgång till reportaget om Burma i Dagens Nyheter som hör till övningen (antingen kopierat på papper eller digitalt via länk). Kopieringsunderlag till eleverna. Övning 1 innehåller moment där eleverna ska jämföra reportaget om Burma med en nyhetsartikel. Nyhetsartikeln kan du själv välja ut inför lektionsmomentet eller låta eleverna välja på egen hand ur en papperstidning eller från webben.Tidsåtgång: Ca 60 min. per övning.

Related: