background preloader

”Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionerna”

”Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionerna”
I mer än två decennier har politiker sett datorisering som en avgörande åtgärd för att förbättra skolans resultat. Avsevärda ekonomiska medel har avsatts. Redan på 1990-talet hämtades stora summor ur löntagarfonderna till IT i skolan och senast i påskhelgen gick moderaterna ut med förslaget att programmering ska bli obligatoriskt redan från första klass. Men trots enorma satsningar har skolresultaten sjunkit. Under de senaste åren har allt fler skolor valt att ge varje elev en egen dator, främst inom gymnasiet men även på högstadiet. En direkt, och kanske oavsiktlig, följd är att elever i dag använder datorn inte bara i situationer där dessa möjliggör nya arbetsmetoder eller ny pedagogik, utan också som ersättning för penna och papper. Under de senaste åren har det presenterats flera vetenskapliga undersökningar som studerat hur prestationerna förändras med datorn som anteckningsblock. Datorn fungerar förödande dåligt som anteckningsblock. Jag har varit gymnasielärare i 20 år. Related:  Bloggar med bra tips.Resursbanken

Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite…. | iPad i Östersund Har man en iPad som varit med länge så kan man uppleva att den blir seg och trött. Sedan brukar man uppleva att det är slut på minne direkt, man raderar bilder, filmer och appar men det är ändå fullt på iPaden. Men man behöver inte köpa en ny i det läget utan börja med att säkerhetskopiera iPaden till iTunes på din dator. i iTunes ser man vad det är som tar plats och efter ett tag så är det mest med övrigt (gult) på iPaden som tar plats vilket man måste ta bort. Börja som sagt med att koppla in iPaden till datorn, öppna iTunes och välj säkerhetskopiera. När det är raderat så koppla in iPaden till datorn och starta upp iTunes om du tagit ut sladden. Här väljer man att återställa den som en kopia och du hittar igen din säkerhetskopia i rullisten. Nu är det bara att vänta och låta den återskapa iPaden till dig! Här nere ser ni skillnaden före och efter: Före: Efter: Jag har inte raderat något innehåll från min iPad utan allt finns kvar men allt onödigt är borta! Lycka till! /Monica I "Allmänt"

”Eleverna behöver lära sig hantera datorn i skolan” På DN Debatt (16/4) skriver gymnasieläraren Håkan Danielsson om hur datorer bör slängas ut ur svenska klassrum. Han menar att användningen av datorer gör eleverna okoncentrerade och att de är sämre arbetsredskap än analoga varianter och att eleverna därmed lär sig mindre. Jag håller inte med, skriver matematikläraren Sabine Louvet. Datorn ska inte användas som en ersättare för penna och papper. Läraren som planerar sin lektion bör fråga sig vad det finns för syfte med att använda datorn. Alla skoluppgifter kan inte vara roliga, kan man hävda. Danielsson tar även upp att eleverna ofta gör olika saker samtidigt på datorn – de multitaskar. Men skolan är per definition den plats där vi övar, tränar och lär oss. Lärare utmanar och utmanas av de eleverna i klassrum runt om i Sverige varje dag. År 2000 gick jag i nian. Ingen lärare kan i dag säga att vi vet vad våra elever kommer jobba med om 15 år.

Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.Pinned: 4 Sep 2014 Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmerPinned: 13 Aug 2014 I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia.

Bedömning och betyg utifrån Lgr11 - den 17 november 2014 Läraren ska följa och bedöma elevernas kunskapsutveckling på ett medvetet och pedagogiskt sätt. Bedömningarna hänger samman med undervisningen och ska kartlägga och värdera elevernas kunskaper, återkoppla för lärande, synliggöra praktiska kunskaper och utvärdera undervisningen. – Skolverket Att arbeta för en gemensam förståelse för bedömning och betyg utifrån Lgr11. Program 8.30 Inledning och information om dagen 9.00 Kaffe och frukt 9.15 Arbete i ämnesgrupper med uppgift 1 ”När vet vi att en elev kan?” 10.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 2, ”Bedömning – Vad gäller?” 12:00 Lunch 13.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 3, ”Planera för bedömning” 15.00 Kaffe och kaka 15.15 Skolkonferens Inför konferensen ska ni se filmen Betyg – så funkar det! Uppgift 1 (9.15-10) Läs och diskutera ett autentiskt bedömningsdilemma Hej Idag på so-konferensen fastnade vi i en mkt intressant diskussion. Lärare som väljer att bedöma denna text kommer självklart kunna sätta höga betyg! Vilket sätt tycker ni är det rätta?

Förstelärare i förskolan prioriteras i Helsingborg Nu är det dags att synliggöra barn och pedagogers arbete på förskolorna. Med fokus på förstelärare i förskolan och med en tryckt skrift som utforskar världen genom barns ögon, vill Helsingborg visa på vikten av små barns lärprocesser. Hur börjar man en utveckling från omsorg till pedagogisk verksamhet? Vad blir då pedagogens nästa steg? Utifrån bland annat dessa frågeställningar arbetar man just nu med en förstelärarutbildning för förskollärare på Pedagogiskt center i Helsingborg. Vid nio tillfällen utspridda på läsåret träffas deltagarna och träffarna bygger på verktyget pedagogisk dokumentation och Learning study. Projektledare och utbildare på Pedagogiskt Center i Helsingborg är Per Dahlbeck, författare och universitetsadjunkt, Malmö högskola samt Carina Wällstedt Johansson, förskollärare och Pedagogista i Helsingborg stad. Träff med tre förstelärare, deras förskolechefer och kursledarna Diskussioner och bubblor utifrån verksamheternas innehåll Små medborgare som räknas

Digitala verktyg Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser. Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Som vanligt när det gäller undervisningens innehåll (VAD) eller de metoder läraren använder (HUR) gäller det att ha klart för sig i vilket syfte den ena eller andra används (VARFÖR). En del kollegor har säkert lärt sig Google Drive, Kahoot och Padlet, men många lärare står fortfarande utanför den digitala världen och därmed också eleverna. Utan inbördes ordning. Skapa ett konto på Youtube (eller använd befintligt Googlekonto) och spara favoritklipp i spellistor som senare kan delas med kollegor och elever. Klipp från Youtube kan startas vid önskat läge.

Yetis in need of Alvik Grej of the day - nu även i Minibladet – Här behövs ingen kurs eller bok. Det funkar för att barn älskar kunskap, att få gå hem rak i ryggen och säga; pappa, vet du vad jag har lärt mig? Och så gillar barn sagostunder, men om du är en dålig berättare så har du inte en suck. Men utan kopplingarna mellan grejerna, stegen från det som hände då till hur världen ser ut nu, är det inget värt. I Micael Hermanssons klassrum står en mässingsklocka redo att bli plingad i. – Så fort någon elev under dagen hittar något som hör ihop med en Grej of the Day, då plingar man. Minibladet är framförallt en sida full av nyheter, pyssel och övningar för barn. Hermansson tror även att han kan bidra med något för alla barnläsare av Minibladet. – Det är väldigt många elever som känner till modellen.

Sign in - Google Accounts One account. All of Google. Sign in with your Google Account Find my account Forgot password? Sign in with a different account Create account One Google Account for everything Google

Related: