background preloader

Mobiluck - Blogikirjoitukset

Facebook Twitter

TED Talks, Pep talks - Mobiluck goes OPE Talks! Vuosi sitten Lontoossa meillä oli Mobiluck-tiimin kanssa puhetta, että voisimme tehdä TED Talks -tyylisiä videoesityksiä Youtubeen.

TED Talks, Pep talks - Mobiluck goes OPE Talks!

Muuramen lukion ennakkoluuloton rehtori ryhtyi heti toimeen ja tuloksena oli "Aki Puustinen: Gamification and game theory at Muurame senior high school". Muillakin verkoston oppilaitoksilla oli suunnitelmia videoiden tekemiseen, mutta kiireet veivät sillä erää voiton. Samalla jäimme kuitenkin miettimään, mikä olisi paras foorumi tällaisille "pep talk":eille. Alusta lähtien ideana oli, että teemme puheet englanniksi. Matematiikka, kuvittele pyöreä koodaus! Matematiikka on matematiikka.

Matematiikka, kuvittele pyöreä koodaus!

Näinhän se on. Mitä siitä? Yksi plus yksi on kaksi. Kyllä, kyllä. Paitsi että ei aina. Tietokoneet ja internet eivät olisi olemassa ilman matematiikkaa. Pari tarinaa, ennen kuin mennään itse asiaan. Toinen muistikuva on matematiikan kokeista. Viime aikoina matematiikka on saanut paljon työntöapua yllättäviltä tahoilta: Flipped Classroom ja Yksilöllisen oppimisen menetelmä. Minusta tuntuu, että matematiikassa on jotain oppiaineena, jonka takia kyseiset menetelmät istuvat siihen aika hyvin.

Täytyy myöntää, että olen humanisti, kielitieteilijä ja hieman sporttinen iPad-hullu. Hopscotch: eXecute 1.0 Toinen ohjelma on puhdasta yhteen- ja vähennyslaskua. Hopscotch: Add & Subtract 1.0 Antaako koodaus matematiikalle jotain, jota sillä ei jo olisi. P.S. Pelillisyyden jäljillä: Credly - Kerro se badgella! Video: Credly - Kerro se badgella!

Pelillisyyden jäljillä: Credly - Kerro se badgella!

Oppimisen pelillistäminen (gamification) on nyt kovasti pinnalla. Suosittujen pelien, kuten Angry Birds ja Candy Crush Saga, elementtejä otetaan käyttöön varsinaisen pelimaailman ulkopuolella ja toivotaan uuden oppimisen olevan yhtä koukuttavaa. Kirjassaan New Culture of Learning John Seely-Brown kuvaa MMOG (Massively Multiplayer Online Game) -pelaajia, jotka hankkivat tietonsa vertaisryhmistä (communities of interest) ja toimivat koordinoidusti yhteisen päämäärän hyväksi. Uusi oppiminen on enemmän yhteistyötä kuin kilpailua. Jakaminen kuuluu asiaan: surffaritkin oppivat uudet liikkeet Youtube-videoiden kautta muutamassa minuutissa maapallon toisella laidalla.

Mielestäni elämästä ei tarvitse tehdä peliä, mutta peleistä (tai ehkä pikemminkin pelien tekemisestä ja siitä, miten niitä pelataan) voi oppia uusia toimintatapoja. Miten koulu pääsisi osalliseksi vastaavasta innostuksesta / kiinnostuksesta. Yksi peleistä lainattu keino on badgejen jakaminen. Hopscotch - Piirrä minulle pikseli! Uusi opetussuunnitelma julkaistiin pari viikkoa sitten.

Hopscotch - Piirrä minulle pikseli!

Koodaus tulee kouluihin aluksi ainakin käsitöiden ja matematiikan kautta. Mietin miten nämä aineet voitaisiin yhdistää koodaukseen. Sitten minulla välähti: pikseli. Design-oppimiseen (kts. edellinen juttuni) kuuluu ainakin suunnittelu, tekeminen, tuotteen kehittäminen ja muotoilu. Oppimisen Grand Designs, feat. Eduflow Designer 1.0! Olisipa tylsää, jos tietäisi asioista jo kaiken!

Oppimisen Grand Designs, feat. Eduflow Designer 1.0!

Näin ajattelen, kun tutustun aiheeseen nimeltä design-oppiminen. Mistä on kyse? No, itse asiassa en sitä oikein itsekään tiedä, mutta täytyy myöntää, että kyllähän se hienolta kuulostaa, jotenkin ylväältä ja arvokkaalta. Voi tietysti sanoa, että tarkoitusperät eivät ole kunnialliset, jos lähdetään vain mutulla liikkeelle, mutta, mutta... joskus on luotettava intuitioonsa! Hopscotch: Käsitteen dynaaminen kuvaaminen - case Mindfulness. Hopscotch esitystyökaluna - Positiiviset palautteet. Hopscotch-paja - Iloa oppimiseen kaikkialla. Pidin Iloa oppimiseen kaikkialla -seminaarissa kaksi Hopscotch-pajaa, joissa opettelimme koodausta ja pelien tekemistä.

Hopscotch-paja - Iloa oppimiseen kaikkialla

Osallistujia oli hyvin mukana ja intoa tuntui riittävän siinä määrin, että omia tuotoksia alkoi syntyä jo seminaarin aikana. Oli ilo huomata, kuinka opettajat lähtivät Hopscotch-koodaukseen mukaan ja esittivät myös useita kysymyksiä pajanpitäjälle. Itselleni Jyväskylän "ILO"-päivät olivat monellakin tapaa ainutlaatuiset. Palasin takaisin opiskelukaupunkiini, mutta tällä kertaa vähän eri roolissa. Tutustuin JAMKin upeisiin tiloihin, kuuntelin asiantuntevia ja innostavia luennoitsijoita ja ehdin myös toisten pitämiin pajoihin, joissa sain uusia näkökulmia ja mahdollisuuden verkostoitumiseen. Seminaarin järjestelyt sujuivat hienosti ja päivillä oli edelleen tuttu innostunut ja positiivinen henki. Iloa oppimiseen koodaamalla! iPad Nuoren Yrittäjän apuna. Tänä syksynä sain kouluttaa muutamia Elimäen lukiolaisia iPadin saloihin.

iPad Nuoren Yrittäjän apuna

Kyseessä oli NY-24h -leiriä järjestämässä olevia nuoria. Opetin heille kuinka iPadilla tehdään Stop Motion -animaatioita. Tarkoituksena oli, että tulevat yrittäjät tekisivät animaation joko yrityksen nimestä tai logosta. iPadin lisäksi tarvitsimme apuvälineiksi erivärisiä papereita / pahvia, sakset ja Belkinin tablettitelineen. Hopscotch-koodausta iPadilla. Koodaustunnin jälkimainingeissa kokeilin onnistuisiko koodaaminen ja pelien tekeminen iPadilla.

Hopscotch-koodausta iPadilla

Olin mainostanut Koodaustunti-tapahtumaa Elimäen yläkoulussa ja lukiossa sekä kannustanut oppilaita kokeilemaan, miten Angry Birds -hahmoja ja zombeja voi liikutella antamalla niille sopivat ohjeet. BETT-messuilla kävin kuuntelemassa Coding with iPads -luentoa, josta sain lisää vinkkejä Hopscotch-ohjelman käyttämiseen. Kyseinen ohjelma on samantapainen kuin Scratch, mutta suppeampi. Toisaalta se käyttää hyödyksi iPadin liikkeentunnistusta, josta on etua muihin ohjelmiin verrattuna. Matkalla Lontoosta Helsinkiin kirjoittelin muutaman "pelin", joista ohessa video.

P.S. Tunnelmia Lontoon BETT-messuilta. Popplet hyvistä appseista. Jaettua selausta RabbleBrowserilla Savonlinnan iLO-päivillä. How to find iPad resources with Pearltrees. A teacher in social media - Pearltrees - 10 tips for teachers. A (Finnish) teacher's dive into social media - "I discovered pearls in Pearltrees!

A teacher in social media - Pearltrees - 10 tips for teachers

" + 10 tips for teachers This time I thought I could write about Pearltrees from a teacher's perspective. I started to use the web curation tool Pearltrees during my autumn holiday (in 2012) and I'm still amazed by the possibilities it has to offer.It was the head teacher of our upper secondary school Kari Rajala who first introduced me to social media. I started using Facebook and soon got friends from my fellow teachers. In a week, I was already in Twitter following all kinds of discussions and weaving my personal learning network. Opettaja sosiaalisessa mediassa - Pearltrees - 10 vinkkiä opettajalle.

Opettajan sukellus sosiaaliseen mediaan: "Löytyi Pearltrees-helmiä!

Opettaja sosiaalisessa mediassa - Pearltrees - 10 vinkkiä opettajalle

"+ 10 vinkkiä opettajalle Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa Pearltrees-ohjelmasta opettajan näkökulmasta. Aloitin ohjelman käytön syysloman aikana (2012) ja olen edelleenkin ihmeissäni sen mahdollisuuksista. Sosiaalisen median maailmaan minut tyrkkäsi lukiomme rehtori Kari Rajala. Aluksi tutustuin Facebookiin ja sain kavereita mm. opettajakollegoistani. Pearltrees - a collaborative web curation tool. Pearltrees (iPad app, myös: PC ja Mac) Entäpä jos nettisivut olisivat pieniä pallukoita, joita voisit ryhmitellä mielin määrin? Voisit selata jokaista ryhmää erikseen tai siirtyä haluamallesi sivulle yhdellä painalluksella. Tieto olisi kaikille avointa ja sitä voitaisiin jäsennellä myös yhdessä. Pearltrees tekee tämän mahdolliseksi. BrainPOP Featured Movie. BrainPOP Featured Movie BrainPOP Featured Movie on iPad-appsi, jolla voit katsoa BrainPOP sivuston päivittäin vaihtuvan animaatiovideon.

Mikäli haluat katsoa kaikkia videoita, voit tilata oikeuden hintaan 5,49€ kuukaudessa. BrainPOP-videot ovat yleissivistäviä ja opettavaisia tarinoita, joissa seikkailevat Tim-poika ja Moby-robotti. Videoita on useita satoja ja aiheet vaihtelevat maasta taivaaseen (esim. dinosaurukset, DNA, tsunami, tähtikuviot jne.). Itse asiassa BrainPOP toimii ensisijaisesti internetissä, joten sen käyttö onnistuu hyvin myös pöytäkoneilla. Omat kokemukseni BrainPOP:sta ovat hyvin myönteiset.