background preloader

Matematik

Facebook Twitter

Sweden Academy. Personuppgifter, tiokamrater och lägesord! ”Problem i leksaksfabriken!

Personuppgifter, tiokamrater och lägesord!

Jag behöver hjälp!” Så började brevet vi fick av Kim Leksaksson i måndags. Han behövde experter i matematik för att kunna reda ut problemen och vi blev de lyckliga medhjälparna! Vi började med att fylla i våra personuppgifter i en blankett vi fått av Kim. För att kunna fylla i den ordentligt var vi tvungna att mäta oss själva, leta efter skonummer i skorna och minnas våra telefonnummer. När vi fyllt i vår blankett tog vi den med oss till datorn och gjorde varje uppgift om oss själva till en mening. Tyvärr inga bilder på dessa underbara texter, det blir lite för personligt… På tisdagen hade vi en lektion om tiokamrater. Vi gjorde olika mattelappar vi hittat på lektion.se för att träna och bli säkra på tiokamaterna. På svenska lektionen förenade vi sedan matte, tiokamrater, svenska och ASL genom att skriva mattesagor på datorn. Jag fick en lapp som det stod 10-4 på.

Sedan visade jag min bild jag ritat. Oj vilken entusiasm det väckte vid datorerna. Första veckan med Leksaksfabriken! Denna veckan har jag startat upp ett kärt projekt från förra året med min etta: Leksaksfabriken!

Första veckan med Leksaksfabriken!

Detta är ett arbetsområde i matematik som kommer från ett material utgivet av Natur och Kultur. Jag har sedan gjort det till mitt genom att väva in mer svenska och bild. Förra året genomförde jag det tillsammans med en kollega som hade en tvåa, i år genomför jag det tillsammans med Maggan i vår etta, med hjälp av vår IT-pedagog Johan Klavins. I år har vi tagit tillvara på alla förbättringsåtgärder vi såg efter ha jobbat färdigt med arbetsområdet förra året och hoppas på att få till det än bättre i år! De förbättringar vi såg kunde göras förra året var att lägga mer tid på projektet under en kortare tid och inte ha det så utspritt.

PP:n hittar du här om du är intresserad! Den här första veckan har vi läst sagan om Kim Oleksson i fem olika avsnitt. Första dagen plockade vi upp en matteuppgift i texten. Snabbt kom paren på att det var hälften så många klossar i den ena stapeln. Detektiven: Matematikbegrepp. Att leka detektivleken är inte bara bra i svenska, utan i alla ämnen där vi behöver lära oss olika ord och begrepp.

Detektiven: Matematikbegrepp

Den här veckan har vi tränat på att förklara begrepp i matematiken. De flesta orden kunde vi bra redan – t.ex. kvadrat, cirkel, längd, omkrets. Några ord visste vi vad det var men de var lite svåra att förklara – t.ex. bråktal, addera, multiplicera, differens. Några ord var helt nya, som parallell. Vi fick var sitt ord. Liten ordbok i matematik. Liten ordbok i matematik Hjärnan ännu i mig vrides.

Liten ordbok i matematik

När jag tänker på Euklides Och på de trianglarna ABC och CDA. Svetten ur min panna gnides Värre än på Golgata. Carl Michael Bellman Liten ordbok i matematik täcker matematikämnets ordförråd på grundskolans högstadium och delar av ämnets ordförråd i gymnasiets årskurs 1. Ordboken innehåller ca 500 uppslagsord – från abskissa till överslagsräkning. Om du kommit till ett ord och därifrån vill återvända till denna huvudsida kan du antingen klicka på ordet Åter i ordrutan eller på Bakåt (Back) i webbläsarens huvud.

Skulle du vilja köpa ordboken vänder du dig till Olle Vejde Förlag, Milsbo 25, 781 94 Borlänge; 0243-610 62 (också fax); e-post: olle.vejde@swipnet.se. Åter till sidan för Olle Vejde Förlag.

Förskoleklass

Taluppfattning & tals användning. Algebra. Geometri. Sannolikhet & statestik. Samband & förändring. Problemlösning. Resurser. Digitala resurser.