background preloader

TALVEN TAIKAA

Facebook Twitter

Mikä tästä meni? Kuinka hyvin tunnistat eläinten jäljet lumessa? Luonto sopeutuu talveen. Talvella luonto on lepotilassa.

Luonto sopeutuu talveen

Mutta lumen ja jään allakin on elämää, eivätkä kaikki linnut muuta talveksi etelään. Unessa vai horroksessa. Tutkitaan talventörröttäjiä! - PaikkaOppi. Projekti on suunnattu alkuopetukseen 1-2 luokille.

Tutkitaan talventörröttäjiä! - PaikkaOppi

Projektissa tutkitaan oman lähiympäristön kasveja talvella sekä niitä ravinnoksi käyttäviä eläimiä. Talventörröttäjistä tallennetaan kuvia PaikkaOpin kartta-alustalle. Projektissa käydään läpi tutkimuksen eri vaiheet. tabletti GPS -toimintoineenesimerkiksi pääsiäismunan muovikuoria siemennäytteitä vartenkasvikirja tai sähköinen opas lajintunnistusta vartenluuppi kasvien tutkimista vartenpieni pussi tai kori kasvinäytteitä vartenvaihtoehtoisesti digikamera lisäkuvausta varten Retkiohjeet ja tiedottaminen huoltajille koulun ulkopuolisesta retkestä ja PaikkaOpin käytöstä.Ennakko-ohjeiden antaminen luokassa retkestä: mitä – minne – miten?

Luonto sopeutuu talveen. Lumenjajaanvaltakunnassa. Lintulaudalla, osa 21: keltasirkku. Keltasirkku (Emberiza citrinella) on värikäs ja varsin kookas lintulaudan vieras.

Lintulaudalla, osa 21: keltasirkku

Tuntomerkit: Keltasirkun huomaa usein helpoiten sitruunankeltaisesta väristä. Silloin kyseessä on aikuinen koiras; naaraalta ja nuorelta linnulta täytyy tarkistaa muita tuntomerkkejä, sillä ne ovat hailakampia. Koiraallakin lähinnä pää ja vatsa ovat pohjaväriltään keltaiset, muuten lämpimänruskea viirutus peittää lintua vatsasta ja kupeilta. Siivet ja selkäpuoli ovat ruskeankirjavat, yläperä selvästi punertavanruskea. Talvinen luonto -tehtävärastit 1.-4. luokille. Talvinen luonto -tehtävärastit 1.-4. luokille Avainsanat: eläimistö, kasvit, lajintuntemus, talvehtiminen Luokkataso 1.-4. lk Kuvaus.

Talvinen luonto -tehtävärastit 1.-4. luokille

Karvanaamojen talvi: Orava lepää sammalvuoteellaan. Orava käyttää lämmintä talvipesäänsä vain lepäilyyn.

Karvanaamojen talvi: Orava lepää sammalvuoteellaan

Kuvitus: Tom Björklund Oravan talvipesä on lämpöinen paikka. Hyvin eristetyssä pesässä on kovallakin pakkasella 15–20 lämpöastetta. Karvanaamojen talvi: Kettu nukkuu taivasalla. Kettu voi käpertyä avaralle paikalle lepäämään, mutta sillä on aina korvat höröllä.

Karvanaamojen talvi: Kettu nukkuu taivasalla

Kuvitus: Tom Björklund Ketturepolainen kasvattaa talven varalle paksun ja lämpimän turkin. Lepäillessään se kiertää tuuhean häntänsä ohuempikarvaisten koipiensa päälle ja säästää näin energiaa. Kettu ei käytä talvisin vakinaista pesää vaan nukkuu vanhan ladon alla tai taivasalla esimerkiksi siirtolohkareen päällä paikassa, josta se näkee ympärilleen. Myös aurinkoiset päivänpaistattelukohdat ovat sille mieluisia lepopaikkoja. Karvanaamojen talvi: Mäyrän talvinen kommuunielämä. Mäyrän talvipesä voi olla useamman eläimen tunneliverkosto tai yksityisempi kolo vaikka ladon tai siirtolohkareen alla.

Karvanaamojen talvi: Mäyrän talvinen kommuunielämä

Kuvitus: Tom Björklund Mäyrät ovat sosiaalisia eläimiä. Karvanaamojen talvi: Karhut vetelevät hirsiä. Karhu käpertyy hylätyn muurahaiskeon sisään selkä oviaukkoon päin.

Karvanaamojen talvi: Karhut vetelevät hirsiä

Kuvitus: Tom Björklund Karhut etsivät sopivan talvehtimispaikan, kun päivät alkavat lyhentyä. Pari viikkoa ennen talviunille menoa liikkuminen vähenee ja tulevan pesäpaikan sijainti alkaa olla päätetty. Karhujen pesänrakennustyyleissä on paljon alueellisia ja yksilöllisiä eroja, mutta nyt pesät voidaan laajan pohjoismaalaisen tutkimuksen perusteella jakaa neljään tyyppiin. Talventaikaa.pdf. Karvanaamojen talvi: Ilves mukautuu talvioloihin. Ilves ei tarvitse suojaa talvisäältä, mutta välillä se kaipaa rauhallista piilopaikkaa.

Karvanaamojen talvi: Ilves mukautuu talvioloihin

Kuvitus: Tom Björklund Ilves sopeutuu talveen hienosti. Miltä lumi kuulostaa? Kun katsot ikkunasta tai kuvasta lumista maisemaa, osaatko arvioida vallitsevan lämpötilan ja pystytkö kuvittelemaan, miltä askeleet lumessa kuulostavat?

Miltä lumi kuulostaa?

Testaa, kuinka hyvin kuulet sohjon, nuoskan ja pakkaslumen erot. Miksi lumi narskuu? Kuva julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä Kuvakokoa muutettu. Tarkkaile lumijälkiä. Talvinen luonto ei ole niin hiljainen ja eloton kuin usein ajatellaan. Ruokintapaikan linnut toki havaitaan ja niiden touhuja seurataan innolla. Kasvit ovat talvilevossa, mutta monet eläimet, varsinkin nisäkkäät, ovat liikkeellä ympäri vuoden. Lumeen piirtyvät jäljet sen paljastavat. Lumijalkien tunnistaminen. Lumi, jää ja pakkanen. Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu yhdessä yössä. Sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa. Luontosalapoliisi eläinten jäljillä - Marttaliitto. Lintulaudan ympärillä kuhisee, muuten luonto näyttää hiljaiselta. Varovaiset villieläimet liikkuvat hämärissä.

Vaatii kärsivällisyyttä ja onnea, jotta niitä näkisi. Eläinten jälkiä kuitenkin löytyy helposti; hangelta erottuvat käpälien ja häntien painaumat. Mikähän tässä on vipeltänyt? Nyt tarvitaan luontosalapoliisia!